Wallander - Skulden (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Sexårige Albin Landberg försvinner spårlöst från sitt förskola och hela Ystad engagerar sig i familjens och polisens alltmer desperata sökande efter pojken.

Spåren leder snart Kurt Wallander och hans kollegor i riktning mot en pedofildömd man, nyligen utsläppt efter att ha avtjänat sitt straff. Men också mot sanningar som visar sig vara långt mer fruktansvärda och komplicerade än vad någon av dem kunnat föreställa sig.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WALLANDER - SKULDEN

Wallander tillbaka i gamla spår
En pojke försvinner spårlöst i Ystad och Kurt Wallander tar sig an fallet. "Skulden" tar ett steg tillbaka från den spektakulära föregångaren och har ett snävare fokus. Tyvärr blir det aldrig riktigt spännande, men som bruksunderhållning duger den gott.

Så var det dags för andra delen i den nya, 13 filmer långa, Wallanderserien att landa i dvd-hyllor runt om i landets mackar och videobutiker. Det här är en direkt till dvd-produktion med andra ord och frågan är om den klarar av att följa upp den fullt dugliga "Hämnden" som gick på bio i vintras.

Den här gången är det en hyfsat mörk historia som den gode Wallander får nysta i: en ung pojke försvinner från ett dagis och misstankarna faller snabbt på en nyligen frigiven pedofil som bor i närheten. Men är allt så enkelt som det ser ut att vara på ytan?

"Skulden" har ett betydligt snävare fokus jämfört med föregångaren, det är i grunden en enkel men djupt tragisk historia med endast ett fåtal personer som är centrala för historien. Det här har sina fördelar då manusförfattarna tar sig tid att grotta ner sig ordentligt i den underliggande problematiken, men samtidigt känns storyn lite futtig i jämförelse med tidigare alster.

Lena Endres åklagare tar ett steg fram och tar föga förvånande plats som en potentiell flamma till Wallander. Något som Stina Ekblads rättsmedicinare höjer ögonbrynen åt. Kanske vi har ett romantiskt triangeldrama att vänta oss längre fram i serien? Men förutom det ägnar "Skulden" väldigt lite tid åt att utveckla filmens centrala karaktärer. Visst, Martinsson (Douglas Johansson) får en stund i rampljuset och tillåts pröva sin envishet, annars är det tunnsått på den fronten. De två nykomlingarna i sammanhanget, Sverrir Gudnason och Nina Zanjani, har i stort sett små biroller och får vackert vänta på att få ge sina karaktärer lite kött på benen.

Överlag gör dock skådespelarna ett godkänt jobb, framförallt Jan Myrbrand som pedofilen Gregor Frankman är strålande. Krister Henriksson som kan sin världströtte polis vid det här laget och gör en nedtonad Wallander som då och då exploderar i vrede eller försjunker i hopplöshet.

Till syvende och sist är "Skulden" en hyfsad Wallanderfilm, inte lika spektakulär som föregångaren, men också med en betydligt mer intressant frågeställning i botten. Tyvärr blir det aldrig riktigt spännande, vilket får anses vara ett kardinalfel i genren. Det ska dock sägas: som en småtrevlig söndagsdeckare på en tv-kanal nära dig kommer den göra sig alldeles utmärkt och det, antar jag, är väl hela poängen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
6520
Bättre än den första i denna omgång, även om jag precis som i första filmen har löst vem och varför en halvtimme in i filmen (det betonas fel saker i vissa filmrutor vilket gör att man direkt kan komma på hela ploten). Helt okej svensk deckare
NilsL
Detta är en vanlig Wallander, dvs totalt förutsägbart och tråkigt.
Dessa deckarserier börjar bli väldigt uttjatade

Veckans populära filmer

Visa fler