Wallander - Skulden 2009

Deckare
Sverige
89 MIN
Svenska
Wallander - Skulden poster

Synopsis

Sexårige Albin Landberg försvinner spårlöst från sin förskola och hela Ystad engagerar sig i familjens och polisens desperata sökande. Spåren leder Kurt Wallander och hans kollegor mot en pedofildömd man, nyligen utsläppt efter att ha avtjänat sitt straff. Men också mot sanningar långt mer fruktansvärda och komplicerade än vad någon kunnat föreställa sig.
Ditt betyg
2.3 av 137 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wallander - Skulden
DVD-premiär
17 juni 2009
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Nils Karlén

15 juni 2009 | 18:13

Wallander tillbaka i gamla spår

En pojke försvinner spårlöst i Ystad och Kurt Wallander tar sig an fallet. "Skulden" tar ett steg tillbaka från den spektakulära föregångaren och har ett snävare fokus. Tyvärr blir det aldrig riktigt spännande, men som bruksunderhållning duger den gott.

Så var det dags för andra delen i den nya, 13 filmer långa, Wallanderserien att landa i dvd-hyllor runt om i landets mackar och videobutiker. Det här är en direkt till dvd-produktion med andra ord och frågan är om den klarar av att följa upp den fullt dugliga "Hämnden" som gick på bio i vintras.

Den här gången är det en hyfsat mörk historia som den gode Wallander får nysta i: en ung pojke försvinner från ett dagis och misstankarna faller snabbt på en nyligen frigiven pedofil som bor i närheten. Men är allt så enkelt som det ser ut att vara på ytan?

"Skulden" har ett betydligt snävare fokus jämfört med föregångaren, det är i grunden en enkel men djupt tragisk historia med endast ett fåtal personer som är centrala för historien. Det här har sina fördelar då manusförfattarna tar sig tid att grotta ner sig ordentligt i den underliggande problematiken, men samtidigt känns storyn lite futtig i jämförelse med tidigare alster.

Lena Endres åklagare tar ett steg fram och tar föga förvånande plats som en potentiell flamma till Wallander. Något som Stina Ekblads rättsmedicinare höjer ögonbrynen åt. Kanske vi har ett romantiskt triangeldrama att vänta oss längre fram i serien? Men förutom det ägnar "Skulden" väldigt lite tid åt att utveckla filmens centrala karaktärer. Visst, Martinsson (Douglas Johansson) får en stund i rampljuset och tillåts pröva sin envishet, annars är det tunnsått på den fronten. De två nykomlingarna i sammanhanget, Sverrir Gudnason och Nina Zanjani, har i stort sett små biroller och får vackert vänta på att få ge sina karaktärer lite kött på benen.

Överlag gör dock skådespelarna ett godkänt jobb, framförallt Jan Myrbrand som pedofilen Gregor Frankman är strålande. Krister Henriksson som kan sin världströtte polis vid det här laget och gör en nedtonad Wallander som då och då exploderar i vrede eller försjunker i hopplöshet.

Till syvende och sist är "Skulden" en hyfsad Wallanderfilm, inte lika spektakulär som föregångaren, men också med en betydligt mer intressant frågeställning i botten. Tyvärr blir det aldrig riktigt spännande, vilket får anses vara ett kardinalfel i genren. Det ska dock sägas: som en småtrevlig söndagsdeckare på en tv-kanal nära dig kommer den göra sig alldeles utmärkt och det, antar jag, är väl hela poängen.

| 15 juni 2009 18:13 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wallander - Skulden
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu