Veronika bestämmer sig för att dö 2009

Romantik Drama
USA
102 MIN
Engelska
Veronika bestämmer sig för att dö poster

Synopsis

Veronika har allt man kan önska sig. Hon är vacker, framgångsrik och en lysande framtid väntar. Men trots det bestämmer sig Veronika för att dö. Hon vaknar upp på en mentalklinik där hon får veta att hon bara har fem dagar kvar att leva. Med vetskapen om att hon snart ska dö, börjar Veronika plötsligt lära sig att leva.
Ditt betyg
2.5 av 65 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Veronika Decides to Die
Biopremiär
30 oktober 2009
DVD-premiär
10 mars 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Atlantic Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

27 oktober 2009 | 17:35

En lång grå raksträcka

"Veronika bestämmer sig för att dö" är en film som vill ha ett viktigt budskap – det om att man ska leva varje dag som om den var ett mirakel. Tyvärr är vägen dit som en lång grå raksträcka, lite för tråkigt helt enkelt.

Filmen som bygger på Paulo Coelhos bok med samma namn handlar om den unga vackra Veronika som har karriär och fin lägenhet, men som ändå tycker att livet är meningslöst. Hon bestämmer sig för att dö men misslyckas med självmordsförsöket. När hon vaknar upp på en mentalklinik får hon veta att hon har fått en skada på hjärtat som bara ger henne några veckor kvar att leva. Och det är med den vetskapen som hon inser att livet kanske trots allt är värt att leva.

Precis som man kan gissa av titeln så är det här ingen munter historia utan snarare en lite för långsam och dyster berättelse som inte griper tag i mig. Tristessen gör att det finns massa tid över för att irritera sig på saker som inte är trovärdiga, som att Veronika hamnar på en mentalklinik redan innan hon knappt har vaknat upp från självmordsförsöket.

På mentalkliniken där Dr. Blake bevakar de intagna som en äkta fångvaktare blandas dessutom folk som knappt verkar psykiskt sjuka alls med patienter som har tunga diagnoser. Och varför har de ett olåst medicinskåp bland självmordsbenägna patienter? Man kan också undra om det är en smart idé att ta med samma patienter till en pool. Jag vet, det är bara en film och allt behöver inte vara trovärdigt men jag ser det som ett dåligt tecken att man hinner irritera sig på alla dessa detaljer.

Och varför blir hon kär i Edward? Visst han är söt som socker och har lockigt fint hår men jag tycker inte att de får fram i filmen vad det är mer än utseendet som gör att hon dras till honom. Särskilt med tanke på att han inte pratar och dessutom håller sig i bakgrunden. Jag antar att han ska fungera som motsats till de män hon tidigare har träffat eller vem vet de kanske får kontakt på ett djupare plan.

Dr. Blake är en rätt intressant karaktär. Han har makt att bestämma över sina patienters liv och han ljuger dessutom för dem när han tycker att det passar. Med repliker som "Om alla förverkligade sina drömmar skulle det här stället vara tomt" framstår han som en grym människa. Fast jag undrar lite om det bara är jag som tycker det. I filmen blir det mer som att "han ljög ju för deras skull".

Filmen tar sig i alla fall lite mer mot slutet då tempot blir bättre. Sarah Michelle Gellar är dessutom bra i rollen som den deppiga och rätt arga Veronika. Tyvärr räcker det inte för att höja betyget på filmen som mest ger ett rätt tråkigt intryck. Om de hade gjort något åt tempot och trovärdigheten och dessutom låtit oss komma in på djupet på fler karaktärer hade det här kunnat bli en bra film om kärlek och att leva sitt liv. Nu blir det mer en kamp för att hålla sig vaken även om det ibland finns vissa ljusglimtar.

| 27 oktober 2009 17:35 |