Vegas 2009

Drama
Norge
110 MIN
Norska
Vegas poster

Synopsis

Vegas är berättelsen om Thomas, Marianne och Terje - tre ungdomar som inte har någon plats i tillvaron. Efter att sett sin mamma bli misshandlad, blir Thomas placerad på ett ungdomshem.

Vart hans lillebror är vill ingen säga. På hemmet möter han Marianne som än en gång har strulat till det för sig, och Terje som verkar vara från en annan planet. De tre har en gemensam dröm, och tillsammans är de med om en resa fylld av tro, hat och kärlek.

Vinnare av Svenska Kyrkans pris BUFF 2010.
Ditt betyg
2.5 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vegas
Biopremiär
29 oktober 2010
Språk
Norska
Land
Norge
Distributör
Folkets Bio
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

28 oktober 2010 | 11:09

En av årets starkaste filmer

Ta med dig näsduken till biografen för den norska filmen "Vegas" går inte att värja sig mot, utan den griper tag direkt och släpper inte taget. Det här är en av årets starkaste filmer med ett gäng unga och imponerande skådespelare.

I "Vegas" får vi möta tre ungdomar som träffas på ett ungdomshem där de har hamnat av olika anledningar. Den inåtvända Thomas kommer från ett alkoholisthem, där hans mamma ständigt misshandlas av sin nya man. Marianne är extremt utåtagerande och lyckas ständigt försätta sig i trubbel, om hon inte sätter någon annan där först. Slutligen har vi lilla Terje, som är något av ett ufo och som har blivit förskjuten av sin pappa efter en tragisk händelse. De tre tonåringarna hittar en ny gemenskap hos varandra.

Du väljer inte din familj, men du väljer dina vänner. Inget kunde vara mer sant när man ser de trasiga tonåringarna i "Vegas". Ändå är det inte självklart att de tre ska bli bästa vänner. De gillar inte direkt varandra i början, men dras ändå till varandra när vuxenvärlden sviker.

Filmen bjuder inte direkt på några överraskningar, barn som far illa har man sett förr på film. Men "Vegas" berör ändå med sin osentimentala berättarstil, som ändå inte vältrar sig i misär. Det är ett rakt och snabbt berättarsätt, utan för den sakens skull förvandlas till någon actionfilm.

Det finns hela tiden något desperat i tonåringarnas gemenskap och det blir en ständigt nedåtgående spiral. Trots det finns det små viktiga ljusglimtar som gör att man klarar av att ta sig igenom filmen utan att deppa ihop helt.

De unga skådespelarna överglänser de vuxna och känns självklara i sina roller, särskilt Karoline Stemre, som spelar Marianne och Sindre Kvalvåg Jacobsen, som måste ha haft en rejäl utmaning att spela den udda Terje.

"Vegas" styrka är just att den berättar ur ungdomarnas synvinkel, där motstridiga känslor ständigt tampas med varandra. Och även om det finns en historia med en början och ett slut så är det viktiga ändå den personliga progress som de går igenom.

Jag hoppas att "Vegas" kommer att visas i skolor för den är full av diskussionsmaterial, särskilt om de institutioner och fosterhem som barn placeras i. Vad behöver de barn som kommer från bristfälliga hem? Varför är det vanligt att skilja syskon åt? Här finns definitivt mycket intressant att prata om.

| 28 oktober 2010 11:09 |