Vacation Friends 2021

Äventyr Komedi Familj
USA
105 MIN
Engelska
Vacation Friends poster

Synopsis

Det fyrkantiga paret Marcus och Emily lär känna de spänningssökande Ron och Kyla på en semesterort i Mexiko. De lever i nuet och Marcus och Evelyn njuter av en vecka full av galna nöjen och äventyr med sina nya ”semesterkompisar”. Några månader senare efter deras äventyrliga vecka blir Marcus och Emily skräckslagna när Ron och Kyla dyker upp oinbjudna på deras bröllop.
Ditt betyg
2.7 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

27 augusti 2021 | 14:30

Underhållande men förutsägbar semesterfilm

John Cena och de andra skådespelarna i "Vacation Friends" bjuder på både överdriven och förutsägbar komedi, men på en härligt underhållande "så dåligt att det blir bra"-nivå som kommer att rädda upplevelsen för många.
Det kan mycket väl vara så att mitt betyg på "Vacation Friends" blir ett av filmens bästa. Du bör med andra ord rannsaka dig själv och din egen smak innan ger filmen en chans... för det är redan ett faktum att många filmkritiker tycker att "Vacation Friends" är en smaklös och oönskad mix av "Baksmällan del II" och "Wedding Crashers". En liknelse som för många troligtvis kommer att ligga väldigt nära sanningen, jag fattar det.
 
Men, smaken är som baken och allt det där. På ett eller annat sätt, så har John Cena och hans överentusiastiska och impulsivt godhjärtade karaktär Ron ändå lyckats få mig på fall. Handlingen kretsar däremot framför allt kring paret Marcus och Emily, spelade av Lil Rel Howery ("Get Out") och Yvonne Orji ("Insecure"). Marcus är den nitiske planeraren som har ringt och dubbelkollat varje liten detalj inför sin romantiska lyxresa till Mexiko. Planen är att fria till Emily under de mest perfekta av former och njuta av lite välplanerad lyx innan de åker hem för att (förhoppningsvis) planera ett lugnt och ordnat bröllop.  
 
Väl på plats visar det sig däremot att jaccuzin från hotellets finaste svit (rakt ovanför), fullständigt dränkt hela deras svit... och alla andra lyxhotell är fullbokade. Det kommer kanske inte som någon större överraskning att det lugna parets raka motsats, Ron (Cena) och Kyla (Meredith Hagner), är de sorglösa livsnjutarna som har spenderat allt de äger på hotellets finaste svit. Deras "hakuna matata"-mentalitet leder givetvis till att de bjuder in Marcus och Emily som gäster - och självklara "Vacation Friends". 
 
Själva kärnan i det roliga med "Vacation Friends" är väldigt enkel. De flesta av oss har någon gång varit på semester, eller träffat någon som semestrat i ens egen närhet och format ett band... som för stunden känns både härligt och befriande. Möjligheten att kliva ut ur sin trygghetszon och vara en "bättre" eller åtminstone annan version av sig själv, är temporär och återgår i vanliga fall till det normala när man slutligen skiljs åt. Marcus och Emily är säkra på att det är den här typen av vänskap man precis har format med det vilda och drogliberala paret, medan Ron och Kyla givetvis är lika säkra på att de har format en ny livslång vänskap - och därför plötsligt dyker upp när det vankas bröllop några månader senare.
 
Här har regissören Clay Tarver, som tidigare både skrivit och regisserat ett gäng avsnitt ur den populära HBO-komedin "Silicon Valley", lyckats få till en härligt skön samling av klyschor, förutfattade meningar och faktiskt till och med en och annan oväntad vändning. Det är aldrig svårt att förutse vad som kommer att hända i större drag, men resan fram till målet är ändå genuint underhållande. Om du exempelvis tyckte att Cena var rolig i "The Suicide Squad", så får han här otroligt mycket mer tid att visa att han faktiskt kommer att kunna ha en karriär även i komedigenren. Men det finns knappast någon chans att du kommer att kunna uppskatta "Vacation Friends" om du inte gillar just Cena, för det råder ingen tvekan om att det är han som bär filmen.
 
Det är visserligen sant att det övergripande betyget, även enligt mig, står mer nära en tvåa än en fyra. Men som en komedi, så lyckas ändå "Vacation Friends" underhålla mig tillräckligt mycket för att förtjäna en högst godkänd trea. Det skulle dessutom inte förvåna mig om det här blir en film som kommer att bli sådär kravlöst populär, med ett oväntat långt liv... som typ samtliga filmer Adam Sandler gjort hos Netflix. Det kan den gott förtjäna.  
 
"Vacation Friends" finns nu tillgänglig på Disney+. 
| 27 augusti 2021 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vacation Friends
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu