Unge Ahmed 2019

Drama Thriller
Belgien
84 MIN
Franska
Unge Ahmed poster

Synopsis

Belgien, nutid. Ahmed är en ung, radikaliserad student som planerar att avrätta sin lärare i religionens namn. Frågan är om kärleken till livet kan vinna över hans motiv att döda?
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Le jeune Ahmed (Young Ahmed)
Biopremiär
18 oktober 2019
Digitalpremiär
2 mars 2020
Språk
Franska
Land
Belgien
Distributör
TriArt Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 maj 2019 | 12:00

Oväntat engagerande spänning

De belgiska filmskaparbröderna Dardenne har gjort en spännande terroristthriller inpackad i ett socialrealistiskt ungdomsdrama. "Unge Ahmed" är en gripande film om en pojkes fanatiska övertygelse, född ur ett desperat sökande efter sammanhang.
Luc och Jean-Pierre Dardenne har gjort stark och gripande film i decennier. De visar ofta den andra sidan av verkligheten och samhället, den vi inte nödvändigtvis ser när vi slentrianmässigt tittar oss omkring. Denna film är inget undantag.
 
Unge Ahmed är en arg pojke. Han har på sistone mer och mer vänt sin tillit till religionen och är besatt på tanken av renlighet. Han besöker moskén och imamen där, ber och läser koranen. Hemma kallar han sin syster "slampa" för att hon klär sig i åtsittande kläder och mamman för alkoholist för att hon tar vin till maten. I skolan försöker hans lärare Ines hjälpa honom, men hon är tillsammans med en jude och därför oren. Den fanatiska Imamen uppmuntrar Ahmeds ilska och tillgivenhet och eldar på hans vrede med egna militanta idéer. Det går så långt att Ahmed börjar planera ett mord på sin lärare för att visa hur hängiven han är.
 
Detta är en otäck och realistisk film om en pojke som i någon slags brist på familjeförebilder har börjat se sig om efter andra. Ahmed lever med sin mamma, sin bror och sin syster. En pappa syns inte till någonstans. En ganska vanlig familjekonstellation som får ovanligt skrämmande konsekvenser.
 
Filmen är kontroversiell och tar upp ett känsligt ämne som religionsradikalisering. Att tackla temat så här rakt på är svårt, och risken stor att det blir fel. Dock lyckas bröderna Dardenne berätta historien med ärlighet, respekt och stor dos empati. Det är inte ett pekande av finger, eller ett skuldbeläggande, snarare är det ett försök till förståelse för hur det kan gå så fel och hur man kan hindra att det sker. Det finns en konstant brådska i bilderna, drivet framåt är tydligt och tempot högt. Och man förstår varför. Det är bråttom för Ahmed. Han måste räddas nu.
 
Dramat handlar alltså om en ung pojkes längtan efter tillhörighet, och hur den längtan kan få förödande konsekvenser om den hamnar i fel händer. Samtidigt är detta också en film om insatser och kärlek från omgivningen och hur svårt det trots det kan vara, att nå fram till en ung bestämd vilja. Ahmed spelas av unge Idir Ben Addi som gör ett starkt intryck utan till synes större ansträngning. Han har en likgiltig uppsyn som provocerar och känns. Jag vill ta tag i honom och skaka vett i honom, men förstår samtidigt att det inte är så enkelt, vilket blir ännu mer frustrerande.
 
”Unge Ahmed” är en känslosam film om en muslimsk pojke som fanatismen tagit ett stenhårt grepp om. Men det hade också kunnat handla om vilken ungdom som helst i kris. Ursprung och regionen spelar mindre roll när livet känns rasa och en bara vill ha något att hänga sig fast vid. Detta är en tankeväckande nagelbitare som verkligen både oroar och griper tag.  
| 23 maj 2019 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unge Ahmed