Två tigerbröder 2004

Äventyr Drama Familj
Frankrike
100 MIN
Engelska
Franska
Thai
Två tigerbröder poster

Synopsis

Två tigerbröder är en fantastisk berättelse om broderskap och vänskap. Bland tempelruinerna djupt inne i djungeln föds två tigerungar. En är skygg och försiktig, den andre djärv och modig. Deras liv är sorglöst och lekfullt, tills de en dag fångas in och skiljs från sina föräldrar och varandra. Genom ett ödets nyck återförenas de igen i vuxen ålder. De känner genast igen varandra, deras känsla för bus återuppväcks och de ger sig av på en oförglömlig resa tillbaka till sitt hem. En inspirerande och varm film från den hyllade regissören Jean-Jacques Annaud (Björnen) som kommer att charma såväl barn som vuxna.
Ditt betyg
3.0 av 81 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Two Brothers
DVD-premiär
24 mars 2005
Språk
Engelska , Franska , Thai
Land
Frankrike
Distributör
Universal Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

En klockren familjefilm

Antalet vilda djur har de senaste årtiondena kraftigt minskat på de flesta håll i världen. Många djurarter är också hotade och riskerar att dö ut om riktiga åtgärder inte tas mot problemet. Flera arter är dessvärre helt utrotade och har alltså försvunnit. Jakt och tjuvskytte är stora hot mot dessa utrotningshotade arter. I sin jakt på mer mark förstör människan naturen, ofta utan att riktigt tänka på konsekvenserna. Det för också med sig att naturkatastroferna ökar till antal och styrka. Skövling och nedhuggning av regnskogen stör hela den ekologiska balansen och slår hårt mot oss själva. Det är allvarligt med tanke på att många av våra mediciner kommer från växtriket.

I ”Två Tigerbröder” får man se hur den vite mannen tar allt som han tror sig ha rätt till. Historien är förlagd till Indokina, där framför allt Frankrike styrde och hade sina kolonier i Vietnam, Laos och Kambodja. Liksom andra kolonisatörer såg fransmännen det som sin rätt att bestämma och styra över andra. De infödda ansågs vara underordnade och ofta mindre intelligenta. Det var också den vite mannens plikt att förkristna dem. Dessa idéer råder tyvärr fortfarande i delar av västvärlden.

Jägaren, smugglaren och äventyraren Aidan McRory framstår som hjälten som belönas för sin jakt på tigrar. När han inte är upptagen med att skjuta ihjäl tigrar förför han hövdingens vackra dotter eller skriver sina jakthistorier som äventyrsböcker. Dessutom har han kommit på ett mycket lukrativt sätt att tjäna snabba pengar: han hugger bort statyer och antika föremål som han smugglar vidare till europeiska museer och rika samlare.

Under jakten på nya statyer får han även syn på en tiger som han dödar, ovetande om dess två ungar. McRory hittar en av ungarna som han tar med sig. Den andre fångar han senare och säljer sedan vidare till en lokal cirkus. Dessa tigerungar växer åtskilda ifrån varandra tills de flera år senare möts igen en dag. Då är det en kamp på liv och död där bara en kan gå ut segrande.

Den här filmen är unik och ovanlig. Den är imponerande och fascinerande. Som familjefilm är den klockren; så väl vuxna som unga kan njuta av den. Man blir barn på nytt! Den är välgjord främst för att den kommer tigrarna så nära och visar dem ur ett annorlunda perspektiv. Den innehåller action men också en del komik och romantik. Filmen är sevärd och har mycket högt underhållningsvärde. Den lär oss mer om tigern och de faror som idag hotar den. Att få djur att agera är inte alltid det lättaste, i synnerhet om man har med tigrar att göra. Även efter åratal av träning är de fortfarande vilda djur som hela tiden har sitt djuriska beteende kvar. Fråga Roy Horn i artistduon Sigfried och Roy, som förra året blev farligt biten av sin tiger!

Guy Pearce (Memento) spelar rollen som jägaren och smugglaren Aidan McRory. Den franske regissören Jean Jacques Annaud är inte främmande för naturfilmer med djur i huvudrollerna. Hans Björnen från 1988 var också en otroligt vacker och fin film om vilda björnar. En annan av hans filmer, Sju år i Tibet med Brad Pitt i huvudrollen omfattade också förutom en fin historia en hel del storslagna naturscener.

I början av 1900-talet fanns det över 100,000 vilda tigrar i världen. Idag är de färre än 5000. På många håll hotas idag tigern av utrotning främst pga jakt och tjuvskytte. I Kina används tigerben som potenshöjande medel. Genom att lära oss mer om dessa fantastiska djur och respektera deras rätt till ett liv i frihet kan vi bidra till att antalet tigrar sakta ökar igen.

ONÖDIGT VETANDE De svenska rösterna görs bl.a av Johan Hedenborg, Hasse Jonsson, Göran Gillinger och Peter Sjöquist.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Två tigerbröder
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu