Tusen och en natt (jävla sköna män) 2010

Dokumentär
Sverige
80 MIN
Svenska
Persiska
Tusen och en natt (jävla sköna män) poster

Synopsis

Hon blev plötsligt kär i en man som i alla hennes målningar stod för ondska. Kär i en muslimsk man, kär i sin fiende. Under sju år har Fateme Gosheh filmat sin stormiga, smärtsamma och inte minst kärleksfulla relation i både ur och skur.

Hur ska man förhålla sig till varandra för att lyckas bevara de ideal man tror på. Hur ska kärleken överleva konventioner, strukturer och ett samboskap? Är kärleken värd att väljas före allt man tror på? Kring de här frågorna kretsar dokumentären ”Tusen och en natt ( jävla sköna män)” med filmarna själva i huvudrollerna.
Ditt betyg
1.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tusen och en natt (jävla sköna män)
Biopremiär
24 september 2010
DVD-premiär
26 januari 2011
Språk
Svenska, Persiska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Laila Anani

22 september 2010 | 13:09

Stormig kärlek

"Tusen och en natt (jävla sköna män)" är Fatemeh Goshehs och Isa Vandis senaste dokumentär. Den beskriver kärlek och presenterar den på ett annorlunda och ärligt sätt som jag tidigare inte skådat. Trots mina delade åsikter angående filmen så måste jag säga att den tillför något nytt till bioduken.

Fatemeh Gosheh har under många år som verksam konstnär målat och uttryckt sitt hat mot män. Hon har under många år kämpat för kvinnors rättigheter och varit en förebild för många kvinnor i Sverige och utomlands. Hennes utställningar och målningar har upprört en del människor, speciellt muslimer. Där hennes konstverk har ansetts vara stötande mot en stor skara människor, det vill säga muslimska män. Hennes konst har gett upphov till debatt och protester samt blivit polisanmäld utav Sveriges Muslimska Råd.

Men som många andra människor så är även hon svag för kärlek och beröring. Konflikten uppstår när hon träffar en iransk, muslimsk man; Isa Vandi som enligt hennes värderingar klassificeras som hennes fiende. Han är iranier, muslim och urtypen för en klassisk mansgris. 

Hennes nya kärlek är en man som inte kan nöja sig med en kvinna, han har ingen mättnadskänsla eller mål att i slutändan ha ett slutet förhållande. Isa vill njuta utav den kvinnliga buffén vilket krockar med Fatemehs idealbild av ett förhållande. Det blir svårt för henne att veta om hon är förrätten, varmrätten, efterrätten eller gårdagens rester för mannen hon så blint fallit för.

Från att vara en kvinna vars många ser upp till har det resulterat till att hon ser ner på sig själv. Hon har alltid sagt att hon vägrar låta en man förändra henne eller frånta henne rätten att vara en fri människa. Men det som inte fick hända har nu hänt; hon är beroende av en mans kärlek. Hon har transformerats till den kvinnan hon svor att aldrig bli.   

Filmen "Tusen och en natt" är en mörk version av Romeo och Julia. Den här filmen handlar om en man och en kvinnas kärlek för varandra, men i det här fallet är det inte familjen som förhindrar de från att vara tillsammans. I det här fallet så är det de två förälskade personerna som har en konflikt med och inom sig själva. De kämpar emot varandra istället för med varandra vilket leder till inget annat än kaos under största delen av filmen.

Det som jag tycker är specifikt intressant och annorlunda för den här filmen är hur den är presenterad. Under sju års tid har Fatemeh Gosheh och Isa Vandi filmat deras gungiga kärleksresa med filmarna själva i huvudrollerna. Filmen är uppdelad i sju olika kapitel, ett kapitel för varje år som Isa Vandi producerat och klippt ihop. Det är annorlunda att få se människor på film som faktiskt åldras och förändras utseendemässigt utan att det ska ligga några specialeffekter bakom förändringen till skillnad från vad vi är vana att se i Hollywoodfilmer.

"Tusen och en natt" är en väldigt vågad film av en kvinna som i många år stått upp för sina åsikter och värderingar och som till slut vågat visa att även hon kan falla för kärlekens fälla.

På väg till biografen var jag väldigt skeptisk till den här filmen. En iransk kvinna som anser att muslimska män är hennes fiende, känns inte helt rättvist mot de många bra muslimska männen där ute. Fatemeh kläcker under filmens gång ur sig en del starka påståenden om Islam och profetens fruar som kommer att uppröra många muslimer.  

Under filmens gång tyckte jag inget annat än synd om Fatemeh. Hon visste varken ut eller in, vad hon ville göra med sitt liv och sin kärlek. Men i slutändan så är det en vågad och ärlig skildring av hennes liv och kärlekshistoria som inte allt för många skulle våga dokumentera och visa upp på samma sätt som hon valt att göra.  

Skulle jag rekommendera den här filmen till någon? Svaret är nej! Det finns många andra filmer som är mer underhållande, lärorika, intressanta och roliga att lägga ner sin tid på än den här filmen. Den här filmen handlar mer om en konflikt inom Fatemeh själv som person och hennes sätt att tappa fokus på det hon förespråkat så länge än en kärleksdokumentation.

| 22 september 2010 13:09 |