Tower Block (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett år efter att blivit vittnen till ett mord råkar hyresgästerna i Tower Block 31 ut för en krypskytt, som knäpper dem en efter en.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TOWER BLOCK

Effektiv lågbudgetspänning
#Sitges 2012 - Ibland är det läskiga på film något mycket mer simpelt än monster, zombies och spöken - nämligen en okänd galning med ett vapen. Det tar den unika lågbudgetthrillern "Tower Block" vara på och återskapar med sin råa, brutala ton stämningen från gamla kultfilmer som John Carpenters "Attack mot polisstation 13".

Här är det hyresgästerna i det sista rivningshotade huset i ett brittiskt slumområde som, ett år efter att ha bevittnat hur en tonåring slagits ihjäl av två jämnåriga i deras korridor, beskjuts av någon i ett närliggande hus. Den pricksäkra främlingen har spärrat deras mobilnät, förseglat byggnaden och har alla de som försöker fly på kornet.

Det är en spännande situation och ett enkelt men väl fungerande upplägg som liksom "Die Hard" knappt rör sig utanför husets område. Atmosfären är hetsig, intensiv och obehaglig - man känner karaktärernas frustration och vrede för hur alla möjligheter och hopp om flykt och överlevnad dör en efter en, precis som de själva.

Det är ett skickligt hantverk från den regidebuterande duon James Nunn och Ronnie Thompson och de har trovärdiga, sympatiska skådespelare som stöd. Sheridan Smith ("Hysteria") är en befriande icke-stereotypisk hjältinna med skinn på näsan medan begåvade Jack O'Connell ("This is England", "Eden Lake") imponerar mest som den självgoda, kriminella slyngeln som trots en personlighet och attityd endast en mamma kan älska får oss att heja på honom i slutet.

Enda påtagliga brister i "Tower Block" är egentligen mördarens identitet och motiv, som i form ett vagt samhällskritiskt antiklimax blir något av en besvikelse. Filmens stundtals enformiga struktur - där filmens offer betas av en efter en - ligger dessutom farligt nära "Fredagen den 13:e"-liknande slasherrullar. Det är detaljer som berövar filmen från vad som kunnat bli ett stenhugget kultrykte. Men det är i övrigt effektiv spänning över medel som skakar om på ett sätt de flesta Hollywood-rullar bara kan drömma om.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Alexander Dunerfors
Synd att den här passerat så obemärkt förbi. Klaustrofobisk spänning från första till sista minuten.
Jedi.Smilla
Helt okej, hade/skulle kunna göras bättre och snyggare 3/5
oops!
Besvikelse. Usla skådisar och filmens avslutning var en av de sämsta jag sett. 2/5.
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler