Total Recall (1990)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det är långt in i framtiden. Byggnadsarbetaren Douglas drömmer om att resa till Mars. Han beger sig till en minnesbank där man köpa minnen som implanteras i kroppen. Men någonting går väldigt fel, och Douglas personlighet börjar plötsligt förändras. Vem är han egentligen? Är han byggnadsarbetaren Douglas eller är han den andra personligheten? Och vad är det egentligen med Mars?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TOTAL RECALL

Schwarzenegger levererar
Arnold Schwarzenegger, marsmänniskor, och vapen. Vad kan gå fel? Inte mycket kan jag säga. "Total Recall" är en rafflande resa till framtiden som håller än. Mycket tack vare Schwarzenegger, som här visar att han är en sann mästare på att dra oneliners.

I ”Total Recall” spelar Arnold Schwarzenegger Douglas Quaid, en byggnadsarbetare som lever ett simpelt liv med sin vackra fru Lori (Sharon Stone). Douglas har på den senaste tiden haft mardrömmar om planeten Mars, vilket har gjort honom smått galen. Han är besatt i att åka till planeten och försöker övertyga Lori till att de ska flytta dit, dock utan att lyckas. Därför bestämmer han sig för att besöka Rekall, ett företag som kan plantera falska minnen av semestrar i hjärnan. Douglas köper ett minne av en semester till Mars, och för att göra minnet lite roligare väljer han att byta sin identitet till en hemlig agent som jagas av skurkar.

När Douglas gjort sitt köp är han helt plötsligt jagad av flera människor. Till och med Lori försöker döda honom. Och det är här som filmen börjar leka med våra hjärnor. För det här är ingen typisk Arnold-film, visst får vi se massor av explosioner och nackbrytningar, men jag skulle vilja kalla ”Total Recall” för en smart actionfilm. Som publik kan man aldrig vara säker på om det man ser är verklighet eller minnet som Douglas köpte. Allt händer trots allt precis som de på Rekall sa att det skulle hända.  

Arnolds karaktär flyr till Mars. Planeten visar sig vara i depression och att ha brist på luft, för att de som har luften vägrar sälja till mutanterna som lever på Mars. Mutanterna är väldigt bra gjorda, och bland dem finns flera klassiska karaktärer. Favoriten är ändå den prostituerade som får männen att önska de hade tre händer.  

Det är svårt att inte tycka om gamle gode Arnold. Säga vad man vill om hans skådespel, men att se filmer som han medverkar i får mig alltid att dra på mungiporna. I ”Total Rekall” har han flera sköna repliker att tampas med. Här visar han att han är en mästare att dra oneliners, som bara de gör filmen sevärd. Det är med mycket hjärta som han framför rollen som den förvirrade Douglas Quaid, och man märker att han haft kul under inspelningarna av filmen. Bland övriga roller är Sharon Stone min favorit. Hon framför på ett övertygande sätt rollen som den kåta frun som man inte kan låta bli att tycka om, även om hon försöker ta Arnold ifrån oss. Regissören Paul Verhoeven blev så fascinerad av hennes karaktär att han inspirerades till att basera en hel film på endast henne, därav ”Basic Instinct”.

Här finns som sagt allt: Arnold Schwarzenegger, marsmänniskor och vapen. Mycket mer kan man inte önska sig.

Daniel Kamangar

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
johnny_silvers
3/5
Den absolut största behållningen med Total Recall är de filosofiska aspekterna, vilket kan tyckas ovanligt med en film där Schwarzenegger spelar huvudrollen. Emellertid finns det i övrigt en hel del att önska; birollsinnehavarna spelar för det mesta över det grövsta - där framför allt Michael "Sam Fisher" Ironside utmärker sig - och kulisserna framstår för det mesta som icketrovärdiga. Tematiskt är dock konflikten mellan verklighet och köpta minnen osedvanligt väl utförd, vilket säkerligen kan tillskrivas Philip K. Dick och sedermera det som räddar filmen från att haverera totalt och lyfter den över liknande produktioner.
lindersson
Tur att den tar sig efter den svaga starten, hade den varit så plastig hela vägen så hade mitt betyg blivit avsevärt lägre. 
Blir dock vettig action och lite spänning vad det lider. Blir en trea av fem.
Onge
Nu sett Total Rekall Edition och den var nog rolig som tonåring men ganska så usel idag. Skådisar spelar över å det grövsta, särskilt Arnold.
2/5
Visa fler (19)

Veckans populära filmer

Visa fler