To Shoot an Elephant 2010

Dokumentär
Spanien
104 MIN
Spanska
To Shoot an Elephant poster

Synopsis

När vapenvilan mellan Israel och Hamas bröts i december 2008 evakuerades människorättsorganisationer och media från området. Få blev kvar, och här är deras vittnesmål. Genom handkamerans lins följer vi palestinsk sjukhuspersonal och ambulansförare från Röda Korset i några av de starkaste bilderna som skildrat konflikten. Känsliga tittare varnas.
Ditt betyg
1.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
To Shoot an Elephant
DVD-premiär
1 januari 2010
Språk
Spanska
Land
Spanien
Längd

Recensent

Lisa Olsson

21 november 2009 | 19:36

Obehagligt och utan hopp

I slutet av december 2008 bröts vapenvilan mellan Israel och Hamas och den 27 december inledde Israel Operation Cast Lead med luftangrepp mot Gazaremsan. De flesta utländska journalister och även människorättsorganisationer evakuerades men i dokumentären "To Shoot an Elephant" får vi följa vad som hände i Gaza dessa veckor, speciellt ur några ambulansförares perspektiv.

Det här är självklart en väldigt stark film och det är intressant med vittnesskildringar inifrån Gaza när i princip alla utlänningar drar därifrån. Ingen kan förstås värja sig mot bilderna av sjukhus som bombas, nödhjälp (mediciner och mat) som bränns upp och döda barn. Vi läste alla om hur Israel använde vit fosfor i Gaza och nu får vi se vilken skada den verkligen gjorde.

Något som stör lite är filmens uppdelning i olika kapitel. Rubrikerna som kastas in med jämna mellanrum gör att filmen känns något upphackad och jag skulle hellre ha sett att de togs bort.

Filmens styrka är de människor vi får möta; de modiga ambulansförarna men främst "fixaren" Muhammad Rujailah som gör allt för att världen ska få veta vad som händer i Gaza men som emellanåt tappar tålamodet med journalisterna som sitter på andra sidan telefonluren och diskuterar detaljer om foton på de döda barnen.

"To Shoot an Elephant är extremt obehaglig. Dels beroende på alla som dödas och skadas men också på grund av att man inser att det aldrig kommer ta slut. Hat föder hat, det är inget nytt men det blir oerhört tydligt här när gamla, unga och barn skanderar att de vill att alla judar ska dö. Inget hopp här inte.

| 21 november 2009 19:36 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera To Shoot an Elephant
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu