This Is It 2009

Dokumentär Musik
USA
111 MIN
Engelska
This Is It poster

Synopsis

"This Is It" är framtagen från hundratals timmar av repetitioner och inspelning bakom kulisserna när Michael Jackson, ”The King of Pop”, förberedde sig för sina 50 konserter i London, allt i high definition och med digitalt ljud. Filmen, som också har sekvenser i 3D, kommer att visa Michaels karriär ur ett helt nytt perspektiv och innehåller intervjuer med några av hans närmaste vänner och samarbetspartners.
Ditt betyg
2.9 av 455 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
This Is It
Biopremiär
28 oktober 2009
DVD-premiär
24 februari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

28 oktober 2009 | 23:13

En orgie i hitlåtar

Det råder Michael Jackson-feber i världen igen när filmen "This is it" premiärvisas. På Rigoletto i Stockholm var det fullsatt och att döma av ljudnivån var alla fans nöjda med filmen som är en orgie i hitlåtar och snygg dans. En värdig tröst för alla dem som hade biljetter till någon av hans avskedskonserter.

Filmen är framtagen från hundratals timmar av repetitioner inför de femtio konserter som Michael Jackson skulle göra i London. Konserterna blev inte av och vi vet alla varför. Istället gjordes denna film för fansen och som en hyllning till Michael Jackson. Den hade premiär i hela världen samtidigt och går bara två veckor på bio.

Första visningen är redan klockan 11 men eftersom det är höstlov är det fullsatt och det är helt klart en ung medelålder på publiken. Vissa har klätt upp sig i Michael Jackson-hatt och innan filmen ens börjar är det ett helt gäng med tjejer som hyllar Michael Jackson genom att dansa till hans låtar på scen. De är verkligen duktiga och man blir riktigt rörd när man tänker på hur de har övat in Michael Jacksons koreografier trots att de flesta av dem inte ens var födda när han gjorde sina största hits. Inget snack om saken att hans musik är här för evigt.

Det enda jag irriterar mig lite på i filmen är början när flera av hans dansare står och gråter för att det är så stort att få dansa med honom. Om de är så galna i honom att de inte kan hålla tårarna borta hur ska de då kunna dansa på samma scen och komma ihåg koreografierna hinner jag tänka. Det visar sig dock inte vara några problem. Resten av filmen är ett frosseri i riktigt snygg dans och bra musik och flera gånger glömmer man nästan bort att man är på bio och vill spontant applådera när låten är slut, vilket också en hel del i publiken faktiskt gör.

Alla fans kan räkna med att få sitt lystmäte. Vi får självklart se de klassiska Thriller-dansstegen som jag antar att fler än jag en gång har kunnat utantill. Vi får också se Michael Jackson som helt plötsligt befinner sig i filmen "Gilda" och lyssnar på Rita Hayworth som sjunger "Put the blame on me" för att i nästa stund stå på scenen och ge allt i "Smooth Criminal". En sak man kan vara säker på är att det skulle ha blivit en fantastisk konsert.

Det här är inte en film där man kommer Michael Jackson inpå livet utan en film om stjärnan Michael Jackson. Ändå lyser hans personlighet igenom och man ser en ödmjuk man men med väldigt bestämda åsikter. En perfektionist ut i fingerspetsarna som är med i planeringen av varenda danssteg och som vet exakt hur bandet ska spela. Som han säger "den ska låta som jag skrev den, som den gör på skivan". En engagerad och ibland otålig man men som säger allt "with the L-O-V-E".

Självklart ska hans skandalfamilj vara med på ett hörn och hans pappa Joe och syster La Toya har skapat rubriker genom att påstå att det är en kopia av Michael Jackson som är med i vissa sekvenser av filmen. Sådant är helt omöjligt att avgöra om man inte har ett väldigt tränat öga men pappa Jackson och La Toya, som dessutom påstår att Michael kommunicerar med henne genom sin papegoja, verkar inte vara de mest trovärdiga personerna i världen.

| 28 oktober 2009 23:13 |