Den okända flickan 2016

Drama Thriller
Belgien
113 MIN
Franska
Den okända flickan poster

Synopsis

En läkare försöker avslöja identiteten hos en patient som dog efter att hon vägrat sin egen behandling.
Ditt betyg
2.7 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La fille inconnue (The Unknown Girl)
Biopremiär
24 februari 2017
DVD-premiär
14 augusti 2017
Språk
Franska
Land
Belgien
Distributör
TriArt Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Poya Salari

7 januari 2017 | 10:00

Simpelt men likväl rörande

”Den okända flickan” är något av ett praktexempel på hur en film kan göras bra med enkla medel. Det är rakt och ärligt, och man undviker att hamna i en klyschig föreläsning om moral och att göra rätt för sig. Detta tack vare en fokuserad och duktig regiduo, som tillsammans med en stark huvudkaraktär, berör och engagerar i ett smakfullt socialrealistiskt drama.
Dr. Jenny Davin (Adèle Haenel) har precis tagit över en praktik för lägre inkomsttagare i Liège, Belgien. När det ringer på dörren en timme efter stängning ignorerar Jenny patienten utanför. Dagen efter får hon reda på att personen i fråga var en ung flicka, som bara någon stund efter att ha ringt på dörren hittats död. Jenny förföljs mentalt av tanken att hon kunde räddat flickan – vars identitet är helt okänd. Hon tar tag i mysteriet och gör allt för att ta reda på vem flickan var och vad som hände henne. 

Den belgiska regiduon, bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne, har blivit kända för att vara mästare på att göra realistiska filmer med handhållet kameraarbete. De gör här ännu en gång exakt vad de är kända för. ”Den okända flickan” är både i handling och stil väldigt lik deras tidigare film ”Två dagar, en natt”. Det enda som riktigt skiljer ”Den okända flickan” åt från brödernas andra filmer är att de nu tagit sig an ett mysterium där huvudpersonen agerar detektiv.

Precis som i ”Två dagar, en natt” så förlitar sig även den här filmen väldigt mycket på huvudaktrisen. Adéle Haenel är formidabel och mänsklig som Jenny. Vilket är tur då hon är med i nästan varenda bildruta. Det är ofta man som tittare följer endast en karaktär igenom en film, men i den här filmen känns det som att man bokstavligen är Jenny i drygt två timmar. Haenel bjuder in publiken i sin rolltolkning, och man kan relatera med hennes karaktär på flera olika plan. 

Bröderna Dardenne följer samma mönster i princip alla sina filmer. Personer, miljöer, problem och situationer går alla på något sätt hand i hand, från ena filmen till den andra. De gör det dock väldigt väl, så om man gillar brödernas tidigare filmer finns det nästan en garanti på att man även kommer att gilla ”Den okända flickan”. För den som letar efter något nytt i deras filmer finns här ett mysterium som också sköts på ett bra och spänningsfyllt sätt. 

Det är allt som allt en gripande skildring av Jennys värld. Det är på många sätt enkelt, men med en skådespelerska på topp och regissörer som är så pass dedikerade så är slutresultatet en känslomässigt effektiv film. 
| 7 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Briljant och spännande film från filmvärldens tyngsta auteurer.
Läs mer
1
GÄSP!! Vad tråkig film, Dardenne bröderna försöker sig på en detektiv thriller mitt i sin vardags misär film, och det funkar verkligen INTE!!!! Jisses två timmar bortkastade av mitt liv :( Vi följer läkaren Jenny som jobbar som jourläkare och när det ringer på dörren efter stängning, säger hon åt sin praktikant att inte öppna, detta får hon ångra dagen efter då polisen kommer och frågar ut henne varför hon inte öppnade till den flicka som ringt på och nu blivit mördad?! Av skuldkänslor försöker nu Jenny på egen hand ta reda på vad som hänt och vem den okända flickan är..... Seg, svag, meningslös och såååå trist och förutsägbar story att man inte kan göra nåt mer än att säga gäsp!! Betyget blir en svag 2a... Cast;Adéle Haenel, Olivier Bonnaud, Louka Minnella mfl... aa
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu