The Two Popes 2019

Drama
Storbritannien
125 MIN
Engelska
Spanska
Italienska
The Two Popes poster

Synopsis

Anthony Hopkins och Jonathan Pryce spelar huvudrollerna i den här intima skildringen av en historisk vändpunkt inom den katolska kyrkan.
Ditt betyg
3.3 av 52 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Two Popes
Biopremiär
13 december 2019
Digitalpremiär
20 december 2019
Språk
Engelska, Spanska, Italienska
Land
Storbritannien
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Jakob Åsell

10 december 2019 | 10:00

Himmelsk bromance

Den katolska kyrkans öde står på spel i “Guds stad”-regissören Fernando Meirelles intima, verklighetsbaserade drama "The Two Popes" som skildrar tronskiftet 2013 inifrån Vatikanen. Anthony Hopkins och Jonathan Pryce är himmelska i årets mest oväntade bromance.
I ärlighetens namn så kändes tanken på ett pratdrama om ett par gamla påvar måttligt upphetsande på förhand. Jag klev in i biosalongen med armarna i kors och undrade om Netflix hade gått helt vilse när den inledande påveomröstningen i Vatikanen filmats med ryckiga Paul Greengrass-närbilder och crash-zoomar som om vi såg en Bourne-film – vilket jag kan avslöja redan nu (spoiler alert!), inte är fallet med “The Two Popes”. Jag lämnade biografen två timmar senare, måhända inte med ett kors runt halsen, men med något svagt religiöst i blicken. 
 
Anthony Hopkins spelar den konservative påven Benedictus som kallar till sig den liberale framtida påven Francis (Jonathan Pryce), som precis lämnat in sin pensionsansökan från kardinalämbetet i Argentina. Den förhållandevis nyvalde påve Benedictus har redan hunnit bli skandalomsusad för sitt Hitlerjugend-förlutna och oviljan att ta tag i sexskandalerna inom kyrkan. Även en påve kan behöva bikta sig ibland men vem lyssnar på den som ska sitta på alla svaren? En annan påve, såklart! 
 
Det är sannerligen en prövning att fånga något så statiskt som två pladdrande präster i rörliga bilder, tillika ett manusmässigt minfält att smyga kring katolska kyrkans alla skandalämnen med hedern i behåll. Den brasilianske regissören Fernando Meirelles ("Guds stad", "The Constant Gardener") och Anthony McCartens manus ("The Theory of Everything", "Darkest Hour") väljer att omfamna de små ögonblicken i långa samtal om förlåtelse, förändring, pizza och fotboll. Pryce och Hopkins spänstiga dialogdans växlar dynamiskt mellan stundens allvar och sträv, avväpnande "The Trip"-humor. Tycka vad man vill om den katolska kyrkan men änglarna gråter när dessa två gudabenådade brittiska skådespelare spelar dialogpingis.
 
Meirelles vördnadsfulla handlag med tid och rum spinner röda silkestrådar genom årtiondena för att skildra livsödena bakom Vatikanens bladvändning. Det är elegant, synnerligen välspelat och i slutänden rörande. För under den vita kaftanen är “The Two Popes” en småskalig kompisrulle om vänskapen mellan två grubblande gubbar i lustiga hattar. En elegant studie i tro, ansvar och vänskap, tillika årets mest oväntade film-bromance.
| 10 december 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Two Popes