The Turning 2020

Drama Skräck Mysterium
USA
94 MIN
Engelska
The Turning poster

Synopsis

En barnflicka antar utmaningen att passa två problematiska barn, Flora och Miles. Hon upptäcker snart att både hus och barn har sin beskärda del av mörka hemligheter.
Ditt betyg
2.0 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

19 april 2020 | 09:15

Själlös spöksaga

Henry James 1800-tals spökroman “När skruven dras åt” har blivit streaming-rysare med “Stranger Things”-bekante Finn Wolfhard som obehaglig överklassunge. Men bakom filmens litterära arv och vackra fasad döljer sig en slätstruken slentrian-skräckis som lär få gamle James att vrida sig i graven.
Den gotiska skräcksagan må ha hundraåriga anor, men tv-nyheterna om Kurt Cobains död skvallrar om att året är 1994 när vi äntrar berättelsen. De stora stickade tröjorna, grunge-soundtracket och kassettbandspelaren i unga Kates (Mackenzie Davis) gula volvo, formar en rätt läcker retro-ram till skräckthrillern när hon kör mot nya jobbet som guvernant vid ett ödsligt gods i Maine.  
 
Hennes uppdrag är att ta hand om två föräldralösa barn i ett hus som ska visa sig bära på mörka hemligheter, vilka presenterar sig genom en parad av mindre subtila genre-klyschor. "Jump-scares", läskiga ansikten i speglar och dockor som rör sig avlöser varandra i ett rastlöst berättande som aldrig tar sig tiden att bygga upp minsta antydan till smygande nerv, och slutet ska vi inte ens gå in på. Alla som har sett skräckmästerverket “The Others” (tydligt inspirerad av samma bok) minns det rysliga i barn som ser spöken i hemlighet. Ett element som i princip helt har fumlats bort i denna anmärkningsvärt valhänta adaption, lika livlös som dess CGI-gastar.
 
Det är synd, för Mackenzie Davis (“Terminator: Dark Fate”, “Tully”) i huvudrollen har någonting på gång här. Eller så är det fotografen David Ungaro (“A Prayer Before Dawn”) som får mig att tro det. Han ljussätter henne som i en elegant Giallofilm och fångar hennes oro i hemsökta herrgårds-miljöer som nog hade förtjänat ett bättre manus. En film som inte bränner igenom Henry James romanklassiker som vore den bakgrundsstory till en musikvideo (regissören Floria Sigismondi är en veteran i just den genren).
 
Passa istället på att se Jack Claytons svartvita skräckklassiker "De oskyldiga" (1961), som bygger på samma bok. Så kanske stackars James kan få ro i sin grav.
| 19 april 2020 09:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Turning
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu