The Tender Bar 2021

Drama
USA
104 MIN
Engelska
The Tender Bar poster

Synopsis

JR är en faderlös pojke som växer upp i skenet från en bar där hans farbror är den vassaste och mest färgstarka av ett urval udda fadersfigurer. Pojkens målmedvetna mamma kämpar för att ge sin son möjligheter som hon själv nekats och lämnar hennes upprörande och motvilligt stödjande pappas hem. I samband med detta börjar JR på ett lekfullt men inte alltid så graciöst sätt sin resa att uppnå sina romantiska och professionella drömmar – med ena foten ständigt placerad i farbror Charlies bar.
Ditt betyg
2.4 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

9 januari 2022 | 22:45

Finstämt men relativt ointressant om identitetskris

George Clooney regisserar oss vant genom en vackert 70- och 80-tal i en fin men alldaglig historia om att hitta sig själv och sin egen identitet.
I den första delen av coming-of-age-filmen “The Tender Bar” står det efter endast ett par få repliker klart att unga JR har en komplicerad relation till sin far. Pappan är diskjockey, och för JR är han “rösten i radion” som han aldrig har fått träffa. Istället har hans farbror, tillika bartendern Charlie (Ben Affleck) fått iklä sig rollen som fadersfigur, medan han samtidigt roddar sin rökiga bar Dickens och försöker att hålla JRs förväntningar nere om att rösten på radio en dag ska komma hem.

I den andra delen av filmen får vi följa en vuxnare JR, och när han har börjat på universitetet. Här får han tampas med oviss kärlek och hur han ska nå sin stora dröm att bli författare. Genom en konstant förvirring börjar JR bearbeta sin barndom samtidigt som han jagar rätt på sin egna identitet - är han JR, Junior, eller någon helt annan?

Filmen är baserad på författaren J.R. Moehringers memoarer om just hans egen uppväxt under 70- och 80-talet i New York. Den väsentliga baren i “The Tender Bar” har även funnits på riktigt och blev på ett sätt det som JR kan kalla för ett hem. Författaren vann senare Pulitzer-pris och memoarerna hamnade på bästsäljarlistor. Det är sentimentalt, sällsamt, och en historia som varken är för tung, eller för tråkig.

Vi möter George Clooneys åttonde film och troligtvis en av de mer avskalade filmer han har gett sig in på, tvärtom sin väderbitna “Midnight Sky” och politiskt stormiga “Maktens män”. I “The Tender Bar” målar han upp ett estetiskt 70-tal som varken försöker för mycket eller för lite. Miljöerna är härligt drömska och känns väl utvalda utan att bli alldeles för övertydligt stereotypiska.

En återkommande fråga under filmens gång är “Vad står JR för?” Beroende på kontext, eller kanske hur JR mår, så står det antingen för Junior - eller ingenting. Filmens budskap om att identitet är något du mycket väl själv kan söka - snarare än det du är född till - är vackert och ett stabilt koncept inom filmskapande. “The Tender Bar” är trots allt en coming-of-age-film; ett steg från barnsben upp till ett vuxenliv där du möjligen förr eller senare måste skaka av dig ditt förvirrande förflutna.

Skådespelarlistan vi får se är rätt hyfsad. Tye Sheridan, som inte riktigt har slagit sig igenom sedan “Ready Player One” gör huvudrollen, och i de övriga största rollerna hittar vi Lily Rabe (återkommande i “American Horror Story”) och Ben Affleck, som troligen inte behöver något närmare presentation. Affleck gör en något för hastig medverkan, men det lilla han får utrymme att göra har stor inverkan på filmen. Troligen hade filmen trillat ner ett helt betygssteg ifall hans dedikerade farbror hade blivit bortklippt.

Clooneys film är finstämd och tilltalande, men är en på tok för alldaglig berättelse. Historien om JR som vi möter är säkerligen något som många andra har upplevt - vilket säkert gör den lätt att identifiera sig med, men som dessvärre också blir rätt ointressant. I slutet så knyts äntligen säcken ihop, men det räddar tyvärr inte en historia som ärligt talat är inte mer kryddig än mellanmjölk.
 
"The Tender Bar" finns att streama på Amazon Prime Video.
| 9 januari 2022 22:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Tender Bar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu