The Stone Roses: Made of Stone (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Stone Roses: Made of Stone" är Shane Meadows ("This is England") efterlängtade dokumentär om det legendariska Manchesterbandet Stone Roses och deras återförening. Ett intimt och gripande porträtt av ett av Englands mest hyllade band och dess fans.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE STONE ROSES: MADE OF STONE

Röd, vit och blå folkfest
Beundrare eller inte? Det spelar ingen roll. Regissören bakom musikdokumentären "The Stone Roses: Made of Stone" tar fasta på den där känslan av att fullständigt avguda en idol vilket gör den till ett sevärt, universellt och relaterbart stycke. De blev inte världens kändaste band som de unga medlemmarna en gång siade om, men de kom i alla fall en bra bit på vägen. Bered dig på årets musikaliska frälsning.

Ian, John, Gary och Alan utgjorde en av anglosaxarnas stora musikexporter med listettor som "I wanna be adored". Debutalbumet rosades men med berömmelse kom tvister på köpet som senare skulle splittra bandet. Föreställ er att de skulle återförenas idag. Efter en 20 år lång paus är det just vad supernovorna från Manchester gjorde.

Jag måste medge att jag inte hade mycket till förkunskaper när jag begav mig till visningen av "The Stone Roses: Made of Stone". Jag visste faktiskt inte ett dugg om bandet. Men med tanke på att undertecknad inte hade blivit till under det sena 80-talet kan det möjligtvis ursäktas. Regissören Shane Meadows som briljerat med det moderna socialrealistiska mästerverket "This is England" var däremot ett bekant namn. Genom åren har han ideligen valt att behandla ämnen som ligger honom varmt om hjärtat och som en stor beundrare fick han ett fripass in till förberedelserna av den stora världsturnén.

Vad som gör "The Stone Roses: Made of Stone" så oerhört imponerande är att långa, tiominuters sekvenser av jammande i replokaler eller gitarriff på konsertuppträdanden rullar på helt ogenerat utan någon oro över att åskådarens tålamod ska ta slut. Det är riskabelt men fungerar med ett snyggt, statiskt rockfoto i splitscreen, färg eller svartvitt.

Filmen avstår från att lägga sig i frontmännens privatliv vilket är på både gott och ont. Ibland känns materialet lite tunt och gör att en slags falsk hinna träder in. Meadows kompenserar dock för detta och gör klokt i att skildra storheten hos brittrockarna genom att lyhört lyssna på konsumenterna, tappra engelsmän från arbetarklassen som sprungit iväg från jobbet för att knipa biljetter till en gratis spelning. Dokumentären är befriad från talking heads med kollegor och bolagsmänniskor, och det är helt en film av fans tillägnad fans om euforin av att hysa kärlek till lyriken i musiken.

Ett ljudspår med Hitchocks kommentarer kring definition av lycka (kreativitet) spelas upp till bilder på ett hav av jublande, gråtande, skrikande och busvisslande fans som memorerat varenda textrad utantill. På så sätt är det inte endast en hyllning till The Stone Roses, eller musiken för den delen, utan till alla kulturarbetare som lägger ned mycket möda för att förverkliga sina drömmar och förgylla en betongrå värld.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Stoffe B
En intressant och fascinerande dokumentär Shane Meadows fått ihop om The Stone Roses. Har aldrig vart något fan av dem, men tycker de gjort ett par riktigt bra låtar.

Kanske är lite för ung, så var inte tillräckligt gammal när de var som mest hypade.

3 starka pinnar av 5 får den ändå!

Veckans populära filmer

Visa fler