The Space Between Us 2016

Sci-Fi
USA
121 MIN
Engelska
The Space Between Us poster

Synopsis

Ett rymdskepp lämnar jorden med uppdrag att befolka Mars. Efter avfärden upptäcker en av astronauterna att hon väntar barn. Barnet föds på Mars, men mamman dör, utan att ha avslöjat vem som är pappan. Så börjar Gardner Elliots extraordinära liv på den röda planeten, där han fram till sin 16-årsdag bara har träffat 14 personer. Men Gardner kan inte släppa tanken på sin pappa. I sitt sökande på nätet får han kontakt med Tulsa, en streetsmart tjej i Colorado. När Gardner äntligen får chansen att besöka jorden upptäcker forskarna att hans organ inte klarar av jordens atmosfär. Med hjälp av Tulsa flyr Gardner – fast besluten att hitta sin pappa och ta reda på var i universum han egentligen hör hemma. 
Ditt betyg
3.2 av 48 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Space Between Us
Biopremiär
17 februari 2017
DVD-premiär
22 juni 2017
Digitalpremiär
19 juni 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

11 februari 2017 | 10:00

Marspojke går vilse i snyftträsk

”The Space Between Us” är påkostad men banal, och brutalt sentimental nästan hela tiden. I den här rymden påträffas väldigt lite intelligent liv.
Det är en bit in i framtiden och en privat finansiär samarbetar med NASA för att skicka bosättare till Mars. Halvvägs dit visar sig det sig att expeditionens kvinnliga astronaut är gravid. Hon dör i barnsäng i nästan samma sekund som rymdfärjan landar. Initiativtagarna bakom projektet slår fast att det nyfödda barnet måste stanna på den röda planeten tillsammans med de övriga kolonisatörerna, eftersom jordens gravitationskraft skulle ha en förödande effekt på skelett och inre organ. 

Sexton år senare presenteras vi för en gänglig yngling som har tillbringat hela sitt liv i en trång rymdstation. Gardner är av förståeliga skäl lite off, socialt sett, och han vill desperat ta sig till jorden för att träffa en passiv-aggressiv high school-tjej som han har en mångårig relation med över videochatten. Med den premissen hade man genremässigt kunnat vänta sig lite vad som helst. Psykologisk skräck hade väl varit ypperligt? Känsloladdad science fiction? Om man nu får drömma fritt och ägna sig åt kontrafaktisk filmkritik en liten stund. 

För det blir uppenbart, ungefär i samma sekund som Gardner anländer till jorden – med förstärkt skelett à la Wolverine (!) – att man inte alls har för avsikt att ta tillvara på det potentiellt lovande upplägget. Istället berättar man en omständlig och oerhört sentimental kärlekshistoria tonsatt med blödig popmusik. Det stående skämtet går ut på att utomjordingen Gardner kulturkrockar med precis allting som har jordiskt ursprung, samtidigt som hans nyfunna flickvän gradvis lär upp honom i kärlekens konst. Oftast blir det mer än lovligt ostigt. Rollfigurerna är inte alls främmande för att filosofera på den här nivån: ”Courage is just fear that has said its prayers.” Smaka på den meningen! Smutta lite, bara!

Väldigt sällan är det kravlöst att sympatisera med huvudpersonen och hans naiva men samtidigt lillgamla inställning till, ja, precis allt. Detta eftersom regissören inte tillskriver sin publik en tillstymmelse till intelligens utan hamrar in samma motiv om och om igen.

Gary Oldman är med på ett hörn också, han spelar en högspänd rymdvisionär med en medfödd hjärndefekt som hindrar honom från att själv åka till Mars. Han ryar en del. Det är förvisso en ljusglimt i den svarta rymden.

Men i det här sammanhanget räcker det inte.
| 11 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Space Between Us