The Program 2015

Drama Biografi Sport
USA
104 MIN
Engelska
The Program poster

Synopsis

Historien om tävlingscyklisten Lance Armstrong. Armstrongs vilja att vinna var så stark att den drev honom till att utföra oförlåtliga handlingar och svika alla som trodde på honom. Hans liv avslöjar den bistra verkligheten, att vissa tävlingar är till synes omöjliga att vinna, utan att ta till otillåtna medel.
Ditt betyg
3.0 av 33 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Program
Biopremiär
4 december 2015
DVD-premiär
4 april 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

15 oktober 2015 | 10:00

Ryslig närbild på Lance Armstrong och dopingskandalerna

Stephen Frears tar oss med på en rafflande färd i sin nya film. “The Program” handlar om hur en av världens mest ökända atleter, Lance Armstrong, kom undan med fusk efter fusk framför hela världens ögon. Filmen är en maxad thriller men den ojämna dramaturgiska kurvan distraherar.
Filmen tar avstamp på 90-talet och vi kastas direkt in i hur Armstrong tog hem världsmästerskapet i cykling, återhämtade sig från cancer och blev en inspiration för människor som överlevt sjukdomen. Han blir redan i tidigt skede tillsagd att hans kropp är byggd för att förlora och söker sig till den sliskiga och omoraliska italienska doktorn Michele Ferrari, spelad av Guillaume Canet (“Love me if you dare”, “The Beach”), som använde sig av illegala metoder för att garantera vinster. 

I det tuffa Tour de France-loppet, som äger rum bland de franska bergstopparna med omkring 180 andra tävlande blir han etta på prispallen om och om och om igen. Sunday Times-sportjournalisten David Walsh (Chris O’Dowd) och författaren till boken “Seven Deadly Sins” som filmen är baserad på, misstänker att något inte står helt rätt till och tar sig an uppgiften att syna Armstrongs lögner.

För några år sedan kom Alex Gibneys “The Armstrong Lie”, en av många dokumentärer som gått till botten med Lance Armstrongs dopingsskandaler och visat upp cyklistens hala personlighetsdrag. “The Program” fungerar som ett bra komplement men innehåller även dramatiska element om hjälpryttarna och deras del i spelet. Ben Foster (“Lone Survivor”, “3:10 to Yuma”) väcker obehag och fullkomligt äger rollen som Armstrong som utmålas som både manipulativ och beräknande, en fåfäng människa som är villig att gå extrema längder för att försvara sin titel. Samtidigt som han donerade pengar åt cancerforskning, skrev en bok, förespråkade “clean sporting” och ägnade sig åt motivationstalande upprepade han gång på gång att han aldrig testats positivt för prestationshöjande medel.


Inledningen är alldeles för påskyndad och det enorma underlaget som finns hade krävt en längre speltid för att inte fastna i att i huvudsak beskrivas som fartfylld. Samtidigt är det en utmaning att filmatisera en berättelse som alla redan känner till. Stephen Frears (“Philomena”) presenterar ingenting nytt och tränger inte in i huvudet på Armstrong. Resultatet blir inte så nyansrikt och hade därför tjänat på att journalistens perspektiv lyfts fram mer, det kapitlet försvinner i faschination av denna person som aldrig slutar vara i ropet. 

Men även om storyn är densamma håller spänningen i sig – “The Program” är en intressant sociologisk studie av en mans vars psykologiska drivkrafter förblir ett mysterium. 
| 15 oktober 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Program