The Overnight 2015

Komedi
USA
80 MIN
Engelska
The Overnight poster

Synopsis

Alex, Emily och deras son RJ är nya i Los Angeles. I parken träffar de mystiska Kurt, Charlotte och Max. En "lekträff" utvecklas till något intressant ju längre kvällen går.
Ditt betyg
3.1 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Overnight
DVD-premiär
23 november 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

22 april 2015 | 10:00

En sympatisk och lagom obekväm liten indie

"The Overnight" balanserar mellan vågad indie och ytlig mainstream-humor. Det sistnämnda får överhanden, men sympatiska karaktärer som för det mesta gestaltas på ett sansat sätt utan överspel, gör det till en angenäm upplevelse.
Alex och Emily har precis flyttat till Los Angeles och har inte hunnit skaffa sig några vänner, när deras son RJ får syn på jämnåriga Max på lekplatsen. Max pappa Kurt verkar vara en skönt excentrisk LA-typ som bjuder in det nyanlända paret hem till sig och franska frun Charlotte på middag för de vuxna och playdate för barnen. Men efter att den påstådda anledningen – att guida dem bland vilka skolor som är bra i området – är avklarad tar kvällen snabbt en vändning till att bli något mycket mer än Alex och Emily räknat med. 

Med barnen sött slumrandes en våning upp leder den nya bekantskapen till nakendopp i poolen, drinkar i hot tuben och en hel del rökande av illegala substanser. Och de sensuella vibbarna blir snart så påtagliga att de inte går att ta miste på. 

"The Overnight" är ett möte mellan det lättsinniga och vågade Los Angeles och de nyinflyttade Seattleborna, som i sammanhanget känns nästan ”Svensson”. Här finns igenkänningskomik om att vara föräldrar och hur det är lättare att hitta vänner genom sina barn snarare än, som innan, på egna meriter. Något som kan leda till att man inte vet särskilt mycket om den nya bekantskapen förrän man sitter hemma hos dem på intim middag. Men framför allt är det en inblick i den sexuella frustration som kan uppstå när ens förhållande har fått några år på nacken och det dessutom finns barn med i bilden.  

Det här är relativt oprövade regissören och manusförfattaren Patrick Brices andra långfilm – en liten produktion som till 90 procent utspelar sig under en natt, i ett hus mellan fyra karaktärer. Filmens längd har också hållits till blotta 80 minuter. 

Det går att skönja en viss osäkerhet i regin. Brice kan inte riktigt bestämma sig för vilket ben han ska stå på. Handlingen hade passat utmärkt för en djupdykning i ämnet på en seriös nivå och kunnat leda till en intressant inblick i det mänskliga psyket. Men istället plojjas berättelsen till med stundtals larvig mainstream-humor, och skeenden som känns allt annat än trovärdiga. Det är lite synd att Brice inte valt att ta sitt egna material på allvar. 

Det är framför allt de manliga karaktärerna som är överskrivna och med Adam Scott ("Hot Tub Time Machine 2", "The Secret Life of Walter Mitty") och Jason Schwartzman ("The Grand Budapest Hotel", "Rushmore") i rollerna är det inte helt oväntat, trots att jag verkligen är svag för den senare. Kvinnorna (Taylor Schilling från "Orange is the New Black" och Judith Godrèche från "Den spanska lägenheten") får stå för det  sansade som också gör filmen mer jordnära. Och på det stora hela är det en angenäm – och lagom obekväm – liten indie. 
| 22 april 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Overnight
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu