The Numbers Station 2013

Thriller
USA
86 MIN
The Numbers Station poster

Synopsis

Efter ett misslyckat uppdrag får CIA-veteranen Emerson (John Cusack) en sista chans att bevisa att han har vad som krävs.

Hans nya uppgift är att skydda Katherine (Malin Åkerman), en kodare på CIA:s topphemliga "Numbers Station" som har till uppgift att skicka och motta krypterade meddelanden. När en tungt beväpnad elitstyrka blockerar stationen inser Emerson och Katherine att de måste slåss för sina liv.
Ditt betyg
1.9 av 49 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Numbers Station
DVD-premiär
10 juli 2013
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

3 juli 2013 | 22:01

Anonym axelryckare

Det är alltid kul när det går bra för våra nordiska talanger. Åkerman fortsätter sno åt sig hyfsat framgångsrika roller och nu gör även danske regissören Kasper Barfoed ("Tempelriddarnas skatt") Hollywood-debut. Tyvärr är de i sällskap av ett platt manus och en trött John Cusack.

Den senare spelar en underrättelseagent som under ett misslyckat uppdrag tvingas se en ung, oskyldig kvinna (ja, då är det ju extra hemskt) bli avrättad. Han får ångest, tvingas genomgå en psykologisk undersökning och ges uppdraget att beskydda en kodknäckare (Åkerman) ute på en isolerad CIA-station. Ett betydligt lugnare arbete - trodde han ja! Självfallet dyker skurkar upp och duon måste samarbeta för att överleva.

Jag har inte sett Barfoeds tidigare verk men kan i vilket fall tycka att det är en väldigt anonym axelryckare till språngbräda in i Hollywood. Den känns unket 90-talsaktig med den omaka duon som utvecklar en relation, damen i nöd som blir omkringburen minst två gånger för mycket och en final där Cusack - på allvar - går oberörd framför en explosion. Inte mycket till spoiler, jag lovar.

Mest trist är dock att se hur bitter och - ja, faktiskt - tråkig Cusack blivit. Jag älskade honom som stirrig neurotiker i kvalitetsfilm som "Kulregn över Broadway", "I huvudet på John Malkovich" och "High Fidelity". Det är i komedins era han bäst hör hemma men på sistone har han tappat stinget och som här gjort som bäst halvdana försök till att vara actionhjälte. Precis som filmen i sig så saknar han glöd och intensitet.

Skådespelarvalet av Åkerman är inte heller helt lyckat. Även hon en begåvad komedienn känns malplacerad och inte en tillräckligt stark dramatisk talang för sammanhanget. Övriga roller är överflödiga med poänglösa försök till utveckling. Richard Brakes slemmiga, stereotypiska skurk (som bara existerar i tillbakablickar) skulle troligen passat bättre i en Bond-film från Roger Moores period.

I övrigt är själva historien tjatig och förutsägbar. Dialogen är hattig och ibland rent fånig - som när Cusack avslöjar en omskakande hemlighet för Åkerman varpå hon direkt börjar ifrågasätta hans livsval. När man desperat försöker injicera något slags budskap och sensmoral i slutet så har intresset gett upp för längesen. En extremt lättglömd thriller som hör hemma i den direkt-på-DVD-hög där den nu hamnar.

| 3 juli 2013 22:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Numbers Station
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu