The Night House 2021

Skräck Thriller
USA
108 MIN
Engelska
The Night House poster

Synopsis

En änka börjar avslöja sin nyligen döde makes skrämmande hemligheter.
Ditt betyg
2.8 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Night House
Digitalpremiär
12 januari 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Disney+
Längd

Recensent

Jakob Åsell

12 januari 2022 | 09:30

Strålande solouppvisning i kuslig sorgrysare

En sylvass Rebecca Hall spelar sörjande änka som tampas med minnen och kusliga skuggor i tomrummet efter makens självmord i "Night House". Den stämningsfulla husrysaren utvinner effektivt strama skräckstunder ur en snårig sorgeprocess.
I det kvävande tomrummet efter makens plötsliga självmord famlar läraren Beth (Rebecca Hall) efter fotfästet i tillvaron. Ensam i det ensliga Upstate New York-huset med sjötomt som maken Owen byggt åt dem klunkar hon konjak och stålsätter sig inför brevet som han lämnat efter sig. Bland hans papper hittar hon även märkliga ritningar över en spegelvänd version av deras eget hus och mystiska bilder i hans telefon vittnar om mörka hemligheter som den nyblivna änkan inte kan låta bli att nysta i. Med avtrycket av makens huvud kvar på kudden intill henne i sängen blir det inte lättare för henne att sova när tystnaden bryts av märkliga knackningar eller av att stereon slås på mitt i natten. Någon eller något tycks hålla henne sällskap i mörkret. 
 
Rysarregissören David Bruckner ("V/H/S", "The Ritual") styr med säker hand in publiken i den bästa sortens spökfilm, den där sorg och mardrömmar i dödens närhet spelar spratt med huvudpersonens sårbara sinne. Här märks även ett tydligt släktskap till millenieskiftets populära TV4-äktenskapsthrillers som "Dolt under ytan" (2000) och "Double Jeopardy" (1999). Rebecca Hall är dessutom en glimrande skräckaktris, i hennes blick blir även det övernaturliga trovärdigt – och på så vis obehagligt. Ömsom färgad av ilska, rädsla, ensamhet och sorg skänker hon både själ och klangbotten åt även manusets mer cringe-iga ögonblick och genretypiska hoppa-till-ögonblick. 
 
Och det är just i tomheten och tystnaden som den förhållandevis lågmälda sorgrysaren “Night House” är som allra mest drabbande. Klippningen gör desorienterade tidshopp som placerar oss i Beths sköra mentala tillstånd och med små medel och stram ljuddesign formar Bruckner en sällsynt krypande atmosfär som dröjer sig kvar även i dagsljus.
 
Men i takt med att mystiken tätnar blir intrigen och allt snårigare och trasslar snart in sig i sig själv. Som skärskådning av sorgens destabiliserande verkan på sinnet är filmen förträfflig, mycket tack vare sin stjärnaktris, men berättelsens skräcksegment nystar i allt för många trådar. Likt i Bruckners lovande men ojämna skogsskräckis “The Ritual” (2017) – där ett brittiskt pubgäng stöter på mörka krafter på fjällvandring i Sverige – är det just när skynket ska dras undan som den noggrant uppbyggda skräckmystiken drattar på ändan. Ibland finnas det goda skäl att lämna publiken famlandes i mörkret.
 
"The Night House" går att streama på Disney+.
| 12 januari 2022 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Helt ok rulle som gav gåshud ner på benen några gånger, och det är alltid bra i en skräckfilm.
Läs mer
5
Fantastisk film!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu