Åldrade spion 2020

Dokumentär
Chile
84 MIN
Spanska
Åldrade spion poster

Synopsis

En privatdetektiv anlitar en 83-årig man vid namn Sergio Chamy att agera spion på ett ålderdomshem, där vanskötsel misstänks.
Ditt betyg
2.8 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
El Agente Topo (The Mole Agent)
Digitalpremiär
28 mars 2021
Språk
Spanska
Land
Chile
Längd

Recensent

Josefine Krischausky

30 mars 2021 | 10:00

Finstämt och hjärtevärmande inifrån ett chilenskt ålderdomshem

Den Oscarsnominerade dokumentären “Åldrade spion” är ett minst sagt annorlunda spiondrama, där en gammal man går undercover på ett ålderdomshem. Hans rapporteringar bjuder på flera värmande stunder, men kan ibland, trots den ofta lättsamma tonen, även skära i ens hjärta.
Privatdetektiven Romulo har fått ett något annorlunda uppdrag. En kvinna är orolig att hennes mamma missköts och utsätts för stölder på sitt äldreboende, och vill att någon undersöker saken närmare. Men för att kunna göra detta krävs det någon som på heltid kan befinna sig på insidan, och ett udda jobberbjudande annonseras därmed ut i tidningen.

Den som landar jobbet är Sergio, en 83-årig, nybliven änkling. Utrustad med ett anteckningsblock, ett par glasögon med en inbyggd videokamera och en Iphone flyttar han in på ålderdomshemmet för att spionera på boende och personal, och rapportera allt han ser under tre månader. Det må vara en handling som skiljer sig en del från de flesta andra spionfilmer där ute, vilket kanske gör frågan om huruvida han ska lyckas ännu mer spännande.

Det hinner inte alls inte dröja lång tid innan Sergio blir riktigt populär på boendet, där han är en av få män bland 40 stycken gulliga damer. En av dem blir till och med förälskad i honom, och på en tillställning krönas han dessutom till boendets kung. Minst lika snabbt lyckas han även charma tittaren ordentligt, och känns utan tvekan som den alldeles rätta personen för huvudrollen.

Även om det är en dokumentär som vid vissa tillfällen känns mer iscensatt, så kommer scenerna på boendet fram som mycket genuina. Gamlingarna tycks inte heller ha några problem med att det finns filmkameror på plats i deras hem, och även själv glömmer man ofta bort deras existens, trots att vi ibland ser såväl kameramän som mikrofoner glida in i bild. Och trots att den mest är där endast för att observera, så gör kameran ett mycket bra jobb med att skapa visuellt tillfredsställande bilder av de vardagliga motiven, som passar fint ihop med den varma ton som präglar filmen.

En lågmäld dokumentär inifrån ett äldreboende skulle i mångas öron kanske inte låta som det allra roligaste, och därför känns premissen som ett mycket smart sätt att ta sig an ämnet. Och det speciella konceptet hjälper absolut att bära upp filmen och göra den till något eget, men samtidigt kommer flera av de framträdande scenerna i samband med att Sergio glider allt längre ifrån sitt ursprungliga uppdrag. Istället för att bara spionera knyter han vänskapsband med flera av de boende och hjälper dem med deras bekymmer, vilket resulterar i flera hjärtevärmande stunder, samtidigt som det uppmärksammar och väcker tankar kring den ensamhet som många äldre sorgligt nog lider av.

“Åldrade spion” kräver visserligen lite tålamod – precis som Sergio när han ska lära sig hur man använder en smartphone – men gör helt rätt i att ta sin tid och låta saker utveckla sig framför kameran utan någon större press. På det stora hela har Maite Alberdi gjort en väldigt fin och speciell dokumentär med både humor, värme och allvar, som väl förtjänar sin Oscarsnominering.

“Åldrade spion” finns att streama på SVT Play.
| 30 mars 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Åldrade spion
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu