The Meg 2018

The Meg poster

Synopsis

Ett internationellt undervattensteam attackeras av en massiv varelse man tidigare trodde var utdöd. Nu ligger deras ubåt på Stilla havets botten - med besättningen fångade inuti… I en kamp mot klockan tar de hjälp av djuphavsdykaren Jonas Taylor för att rädda besättningen från det enorma hotet - en 20 meter lång haj känd som Megalodon.
Ditt betyg
2.4 av 153 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Meg
Biopremiär
17 augusti 2018
DVD-premiär
17 december 2018
Digitalpremiär
17 december 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

15 augusti 2018 | 17:45

Storleken är inte allt

Jason Statham går upp mot en förhistorisk best som gapar efter mycket, men begränsas av ett trångt barntillåtet format likt en haj i en sardinburk. “The Meg” fiskar försiktigt efter skratt och skräck, men vågar tyvärr bara doppa tårna i ett hav av B-filmsmöjligheter.
När en grupp djuphavsforskare upptäcker att Marianergravens botten gömmer porten till en outforskad värld av undervattensliv tvingas de snart även hantera insikten att den förhistoriska megahajen megalodon inte är fullt så utdöd som man tidigare trott. Den enda tänkbara räddningen blir att sätta hårt mot hårt och kalla in den avhoppade undervattenshjälten Jonas Taylor (Jason Statham) innan jättehajen äter upp alla hans gamla kollegor.
 
Som stor hajfilms-entusiast har jag varmt välkomnat den våg av både tramsiga och kittlande hajrullar som följt i kölvattnet av “Sharknado”. “The Shallows”, “47 Meters Down” och “3-Headed Shark Attack” har jag glupskt konsumerat så självklart högg jag direkt på betet när “The Meg” började marknadsföras som en lekfull “Hajen” på steroider. Affischer och trailers väckte fina minnen från Alexandre Ajas charmigt blodiga "Piranha 3D" och bara tanken på Jason Statham i kamp mot en förhistorisk jättehaj kändes åtminstone i mina ögon som ett vattentätt upplägg. Vad kunde gå fel?
 
Ett och annat, visade det sig... Regissören Jon Turteltaub ("Cool Runnings", "Medan du sov") är visserligen en fena på att hitta lekfulla vändningar i det begränsade formatet dykare-möter-jättehaj, men något håller honom tillbaka. Det ryktas om att studion strypt hans blodigare R-rated version till förmån för en mer rumsren PG-13 upplaga. Resultatet är en lite vilsen jättehaj i en rörig fiskrätt vars otåliga klippning hastar förbi de bästa sekvenserna. “The Meg” lyckas tyvärr varken bygga upp rädslan inför att doppa tårna i vattnet likt “Hajen” eller omfamna sin egen dumhet likt valfri haj-tornado-installation.
 
Visst finns där underhållande scener men efter den renässans som monsterfilms-genren genomgått med filmer som "Godzilla",  "The Host", "Trolljägaren" och "Cloverfield" så kräver publiken mer. "The Meg" är en “Deep Blue Sea” utan karisma - men med en större haj. Varje härligt "campy" replik som "That living fossil ate my friend!" krockar fumligt med stelbenta skådespelare som vägrar att dyka ner i B-filmsträsket i med huvudet först. Något överraskande, för en sommarfilm om en förhistorisk jättehaj, så plaskar "The Meg" bara på ytan.
| 15 augusti 2018 17:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (8)
4
Ett irrationellt forskningsteam ger sig ut i ubåtar, gummibåtar och vanliga båtar efter att ha öppnat mariandergraven (eller vad den nu heter). Jag kan inte med att ge den mindre än fyra. Som Zattiam skrev här nedan, "bättre än den borde vara".
Läs mer
2
​GÄSP!! Trots Statham och en mega haj så hjälpte det inte denna gången, storleken är inte allt!! Alldeles för förutsägbar, tråkig, fantasilös och lång!! Inget nytt och inte så mycket action man hinner ju somna mellan varven vilket gör att man snabbt hittar nya saker att lägga sitt fokus på och då failerar hela filmen.... Ett forskar team lever på en miljard investerad vattenkoloni när en tidigare utdöd art verkar överlevt på havets djup och får blodad tand på den smaskiga havsvattenstationen och dess arbetare.... ja resten klurar ni ut på 3 röda...händer inte så mycket mer.... gäsp...betyget blir en tvåa och då är jag snäll!! Cast: Bingbing Li, Rainn Wilson, Ruby Rose mfl.... AA
Läs mer
4
En riktigt underhållande film som är bättre än den borde vara. Någon Oscar film? Inte ens i närheten men man får ju se Jason Statham mot en Jätte haj så vad mer kan man verkligen begära? Man får valuta för pengarna med denna popcorns rulle för det är ju det den är en popcorns film. Bra action, roliga dialoger, och en film som inte tar sig själv på för stort allvar. Som tur är finns det sex böcker till i denna serie, och filmen värkar gå riktigt bra så en uppföljare är inte helt uteslutet.
Läs mer
Visa fler