The Meg 2018

Action Skräck Thriller
USA
113 MIN
Engelska
The Meg poster

Synopsis

Ett internationellt undervattensteam attackerats av en massiv varelse man tidigare trodde var utdöd. Nu ligger deras ubåt på Stilla havets botten - med besättningen fångade inuti… I en kamp mot klockan tar de hjälp av djuphavsdykaren Jonas Taylor för att rädda besättningen från det enorma hotet - en 20 meter lång haj känd som Megalodon.
Ditt betyg
2.8 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

15 augusti 2018 | 17:45

Storleken är inte allt

Jason Statham går upp mot en förhistorisk best som gapar efter mycket, men begränsas av ett trångt barntillåtet format likt en haj i en sardinburk. “The Meg” fiskar försiktigt efter skratt och skräck, men vågar tyvärr bara doppa tårna i ett hav av B-filmsmöjligheter.
När en grupp djuphavsforskare upptäcker att Marianergravens botten gömmer porten till en outforskad värld av undervattensliv tvingas de snart även hantera insikten att den förhistoriska megahajen megalodon inte är fullt så utdöd som man tidigare trott. Den enda tänkbara räddningen blir att sätta hårt mot hårt och kalla in den avhoppade undervattenshjälten Jonas Taylor (Jason Statham) innan jättehajen äter upp alla hans gamla kollegor.
 
Som stor hajfilms-entusiast har jag varmt välkomnat den våg av både tramsiga och kittlande hajrullar som följt i kölvattnet av “Sharknado”. “The Shallows”, “47 Meters Down” och “3-Headed Shark Attack” har jag glupskt konsumerat så självklart högg jag direkt på betet när “The Meg” började marknadsföras som en lekfull “Hajen” på steroider. Affischer och trailers väckte fina minnen från Alexandre Ajas charmigt blodiga "Piranha 3D" och bara tanken på Jason Statham i kamp mot en förhistorisk jättehaj kändes åtminstone i mina ögon som ett vattentätt upplägg. Vad kunde gå fel?
 
Ett och annat, visade det sig... Regissören Jon Turteltaub ("Cool Runnings", "Medan du sov") är visserligen en fena på att hitta lekfulla vändningar i det begränsade formatet dykare-möter-jättehaj, men något håller honom tillbaka. Det ryktas om att studion strypt hans blodigare R-rated version till förmån för en mer rumsren PG-13 upplaga. Resultatet är en lite vilsen jättehaj i en rörig fiskrätt vars otåliga klippning hastar förbi de bästa sekvenserna. “The Meg” lyckas tyvärr varken bygga upp rädslan inför att doppa tårna i vattnet likt “Hajen” eller omfamna sin egen dumhet likt valfri haj-tornado-installation.
 
Visst finns där underhållande scener men efter den renässans som monsterfilms-genren genomgått med filmer som "Godzilla",  "The Host", "Trolljägaren" och "Cloverfield" så kräver publiken mer. "The Meg" är en “Deep Blue Sea” utan karisma - men med en större haj. Varje härligt "campy" replik som "That living fossil ate my friend!" krockar fumligt med stelbenta skådespelare som vägrar att dyka ner i B-filmsträsket i med huvudet först. Något överraskande, för en sommarfilm om en förhistorisk jättehaj, så plaskar "The Meg" bara på ytan.
| 15 augusti 2018 17:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Har inte sett filmen (än kommer jag göra det? Neh) utan bara trailer på tv och det räcker för min del. Det stinker urusel B-film. Fattar inte varför jag skulle vilja se den för. Går hellre och ser den gamla hederliga Hajen istället :)
Läs mer
1
Kort och koncist : filen är ett oerhört stort magplask . Kinesiska producenter har fått styra och ställa så in i den grad att till och med politisk propaganda får vara med på ett hörn. Tillsammans med ett skrattretande manus och repliker som är så banala att skäms finns det faktiskt absolut inga förlåtande inslag . Burdusa stölder från Jaws och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta
Läs mer