The Jesus Rolls 2019

Romantik Drama Komedi
USA
85 MIN
Engelska
The Jesus Rolls poster

Synopsis

Vi lärde känna honom i "The Big Lebowski", men nu står Jesus Quintana på egna ben. Den excentriske bowlaren har just släppts ut från fängelset för gott uppförande när han återförenas med sin bundsförvant Petey. Men dåliga beslut staplas på varandra och de två småskurkarna hamnar i en eskalerande spiral av galenskap.
Ditt betyg
2.2 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

8 maj 2020 | 07:00

Poänglös huvudroll för bowlar-Jesus

John Turturro gör comeback som Jesus the Bowler från ”The Big Lebowski” och har även ställt sig bakom kameran. Men trots en suverän ensemble och en del intressanta infall så blir det i slutändan ojämnt, poänglöst och lättglömt.
När Jesus the Bowler i John Turturros skepnad dök upp i bröderna Coens kultfilm ”The Big Lebowski” stal han i samma sekund filmen från sina begåvade motspelare och blev något av en kultfigur i sig. En minnesvärd biroll absolut men samtidigt är det kanske ingen som tänkt att det finns motivation för en hel långfilm. Ingen förutom Turturro själv då, som förutom att spela huvudrollen även skrivit och regisserat.
 
Förutom att det är en spin-off på Coens film så är det dessutom en nyinspelning av Bertrand Bliers franska ”Flörtkulorna” (1974). Storyn om två småtjuvar på vift som stjäl en bil och skaffar sig en gemensam älskarinna osar mycket riktigt fransk 1970-tal. Att göra Jesus till en av huvudrollerna är ett udda, intressant men kanske inte helt fungerande val som troligen bara Turturro kan förklara.
 
Tyvärr blir farhågorna att karaktären kanske inte räcker för en hel långfilm besannade. Turturro är tveklöst en av våra mest sevärda skådespelare och han duger även bakom kameran, där han visar tecken på en del stilsäkra beslut. Men trots att rollfiguren är aningen mer nedtonad än i originalfilmen så är han inte tillräckligt intressant för att fungera som huvudperson.
 
Därför kastas en rad bisarra birollsfigurer och sidointriger in för att fylla ut speltiden, allt från en spontan danssekvens i en bowlinghall till Susan Sarandons nysläppta fånge som pratar mens på en restaurang. En del är kul och charmigt men lite fyller något egentligt syfte och känns poänglöst. Kombinationen av subtil filosofi och skruvad slapstick lämnar dessutom ett ojämnt intryck.
 
Det är synd med tanke på den utmärkta ensemblen. Huvudtrion utgörs av personliga favoriten Bobby Cannavale och alltid bedårande Audrey Tautou som båda får testa aningen annorlunda typer av karaktärer. Såväl veteraner som Sarandon, Christopher Walken och Sônia Braga som Jon Hamm och J.B. Smoove dyker upp och blåser lite extra liv i filmen.
 
Med tanke på den imponerande ensemblen är det väldigt synd att den här filmen inte kommer lämna samma kulturella avtryck som ”Big Lebowski” eller som Turturro kanske hade hoppats på. Det är en bisarr och ojämn blandning av road movie, sexkomedi och existentiella tankar om meningen med livet. Jesus the Bowlers stora huvudroll är ännu ett tecken på att man ska låta vissa gamla figurer vara i fred.
| 8 maj 2020 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Jesus Rolls