The Immortal Life of Henrietta Lacks 2017

Drama Biografi
USA
93 MIN
Engelska
The Immortal Life of Henrietta Lacks poster

Synopsis

Detta är historien om Henrietta Lacks, en fattig afro-amerikansk kvinna vars cancerceller användes – utan hennes vetskap - i banbrytande medicinsk forskning. Dottern Deborah Lacks får genom sina efterforskningar, med hjälp av journalisten Rebecca Skloot, ta del av sin mors öde, en mor hon aldrig kände. 
Ditt betyg
3.0 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Immortal Life of Henrietta Lacks
DVD-premiär
2 oktober 2017
Digitalpremiär
23 april 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
HBO Max
Längd

Recensent

Jake Bolin

23 april 2017 | 10:00

Oprah Winfrey Show

Genomgående välspelat i en tv-filmatisering av en kontroversiell medicinsk upptäckt vars konsekvenser blev både fantastiska och förödande. Oprah shoppar indirekt efter ett nytt förgyllt bokstöd - och med den äran.
Upplever Oprah Winfrey att det trots allt ser lite glest ut hemma i hyllan där hon förvarar sina Emmy-statyetter? Under alla omständigheter kan det väl inte skada med en till?
 
Det faktum att världens mäktigaste kvinna både producerar och spelar huvudrollen i HBO-filmen ”The Immortal Life of Henrietta Lacks” skulle åtminstone kunna tolkas som en ansats i den riktningen. Rollen i fråga är som klippt och skuren för en prisjury att strö superlativ över: Äldre, bräcklig kvinna som ungefär varannan sekund far ut i intensiva känslostormar och stundtals övermannas av maniska, snudd på psykotiska tillstånd. Resten av tiden uppvisar hon charmiga, småknasiga manér. Det rör sig om en rollfigur där den som gestaltar sällan behöver hålla igen eller begränsa sitt register.

Men det är kravlöst att vara cynisk, barnsligt enkelt. Och oavsett motiv så är Winfrey gripande som Deborah Lacks, dotter till titelfiguren, som dog trettioett år gammal i livmoderhalscancer, alldeles i början av femtiotalet. Tragiskt så, men vad som gjorde Henrietta Lacks historisk var det faktum att hennes behandlande läkare på Johns Hopkins Hospital framgångsrikt lyckades avlägsna vad som att kallas för HeLa-celler från sin patient – utan hennes eller familjens vetskap. Cellstammen i fråga gjorde en sensationell karriär i medicinhistorien och ligger bland annat till grund för poliovaccinet och läkemedel mot leukemi och Parkinsons.
 
Henriettas släktingar har i skrivande stund fortfarande inte fått en spänn i ersättning för denna revolutionära upptäckt, i ett klassiskt fall av strukturell och institutionaliserad rasism som av förståeliga skäl har präglat och fortsätter att vara ett olöst trauma för familjen.

Den här historien har framgångsrikt berättats i bokform, och i den aktuella tv-produktionen spelar Rose Byrne författaren Rebecca Skloot, som efter idoga ansträngningar lyckas komma i kontakt med Deborah Lacks i förhoppningen om att hon ska kunna bistå henne i projektet. Det visar sig bli ett komplicerat samarbete, eftersom Winfreys rollfigur pendlar mellan öm förtrolighet och konfrontativ misstänksamhet på dagsbasis. Elefanten i rummet är det faktum att Skoot inte bara är vit utan dessutom, misstänker familjen Lacks, försöker sko sig ekonomiskt på hela företaget.
 
Winfrey och Byrne har en medryckande dynamik i många av scenerna, och förutom den förras Emmy-offensiva (och värdiga) insats så är hela produktionen välsignad med en större mängd riktigt fina birollstolkningar.

Det är en historia om att skapa sin egen upprättelse när makten inte ens låtsas känna vid en och om att förhålla sig till ett osannolikt arv som kom till i en tid när mentalsjukhus fortfarande kunde heta ”The Hospital for the Negro Insane” – här placeras, och omkommer, Henriettas förstfödda, utvecklingsstörda dotter under vidriga former. Scenerna när Deborah undersöker sin äldre systers fruktansvärda öde skär djupt, och gör att man lätt förlåter mindre lyckade narrativa grepp som att oregelbundet korsklippa nutid och dåtid, där Henrietta själv skrider omkring likt en god fe utan att det tillför just någonting.

Visst blir det stundtals väl sentimentalt. Men definitivt inte värre än i ditt genomsnittliga avsnitt av ”The Oprah Winfrey Show” när det begav sig.
| 23 april 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Immortal Life of Henrietta Lacks
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu