The House of the Devil 2009

Skräck Thriller
USA
95 MIN
Engelska
The House of the Devil poster

Synopsis

Unga Samantha behöver pengar och går därför med på att vakta ett hus och en gammal dam en natt åt ett skumt par. Snart oroar hon sig över att allt inte är som det ska, och upptäcker mycket riktigt att onda makter bor innanför väggarna.
Ditt betyg
2.8 av 111 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The House of the Devil
DVD-premiär
24 november 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Njutafilms
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Robert Lange

15 juni 2012 | 13:01

Skräck med stil och finess

Ti West levererar skräckfilm med spänning, stil och finess. En djävulsk och riktigt stämningsfull historia som för tankarna till gamla skräckklassiker som "Rosemarys baby", "The Omen" och "Halloween".

Storyn kretsar kring studentskan Samantha Hughes (Jocelin Donahue) som åtar sig ett extrajobb som barnvakt för en kväll hos det gamla paret Mr och Mrs Ullman (Tom Noonan och Mary Woronov) i deras stora, kusliga hus ute på landsbygden. 

Det hela känns redan från början som ett stort varningstecken. Samantha är dock i desperat behov av pengarna och åtar sig jobbet trots de oroväckande omständigheterna. Det blir inte helt oväntat ett val hon kommer att ångra djupt för resten av sitt liv då paret Ullman visar sig ha sjuka och ondskefulla intentioner för den unga studentskan. 

Storyn är riktigt välberättad, spännande och utvecklas långsamt för varje scen till en alltmer bisarr, intensiv och skräckfylld historia. Det hela utspelar sig under tidigt 80-tal och trots att filmen är gjord 2009 har Ti West verkligen lyckats återskapa den gråa stämning, miljöer, musik och atmosfär som för tankarna tillbaka till gamla klassiska 80- och 90-talsskräckisar.

Till skillnad från många andra amerikanska skräckfilmer från 2000 och framåt är man återhållsam men de grafiska effekterna och låter filmens stämning och atmosfär bygga upp en allt högre nivå av intensitet och krypande skrämsel för att sedan trycka gaspedalen i botten och låta helvetet gå löst lagom till filmens chockartade final.

Man lägger stort fokus på en psykologisk skräck i stil med Polanskis "Rosemarys baby" och "The Omen" och garnerar det hela med lite slasher á la Carpenters "Halloween". 

Skådespeleriet är av blandad kvalitet och vissa dialoger känns stundvis väldigt långdragna och sega vilket är synd. Det finns dock några starka skådespelarinsatser värda att nämna här. Jag måste ge Tom Noonan beröm för en riktigt kuslig porträttering av den mystiske och skrämmande Mr Ullman och även Jocelin Donahue gör en stark insats i rollen som Samantha Hughes - som då och då påminner mig lite om en ung och oskyldig Suzy Harper i "Suspiria" (1977).

Ti West lyckas här med något som är mycket sällsynt i dagens skräckfilmer, nämligen konsten att försätta tittaren i en ständig ovisshet över vad som kommer att ske härnäst. Därigenom skapar han en spänning som hela tiden ligger på topp och medför att man lämnar filmsoffan med en otäck krypande känsla längs ryggraden.

| 15 juni 2012 13:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The House of the Devil
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu