The House of the Devil (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Unga Samantha behöver pengar och går därför med på att vakta ett hus och en gammal dam en natt åt ett skumt par. Snart oroar hon sig över att allt inte är som det ska, och upptäcker mycket riktigt att onda makter bor innanför väggarna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE HOUSE OF THE DEVIL

Skräck med stil och finess
Ti West levererar skräckfilm med spänning, stil och finess. En djävulsk och riktigt stämningsfull historia som för tankarna till gamla skräckklassiker som "Rosemarys baby", "The Omen" och "Halloween".

Storyn kretsar kring studentskan Samantha Hughes (Jocelin Donahue) som åtar sig ett extrajobb som barnvakt för en kväll hos det gamla paret Mr och Mrs Ullman (Tom Noonan och Mary Woronov) i deras stora, kusliga hus ute på landsbygden. 

Det hela känns redan från början som ett stort varningstecken. Samantha är dock i desperat behov av pengarna och åtar sig jobbet trots de oroväckande omständigheterna. Det blir inte helt oväntat ett val hon kommer att ångra djupt för resten av sitt liv då paret Ullman visar sig ha sjuka och ondskefulla intentioner för den unga studentskan. 

Storyn är riktigt välberättad, spännande och utvecklas långsamt för varje scen till en alltmer bisarr, intensiv och skräckfylld historia. Det hela utspelar sig under tidigt 80-tal och trots att filmen är gjord 2009 har Ti West verkligen lyckats återskapa den gråa stämning, miljöer, musik och atmosfär som för tankarna tillbaka till gamla klassiska 80- och 90-talsskräckisar.

Till skillnad från många andra amerikanska skräckfilmer från 2000 och framåt är man återhållsam men de grafiska effekterna och låter filmens stämning och atmosfär bygga upp en allt högre nivå av intensitet och krypande skrämsel för att sedan trycka gaspedalen i botten och låta helvetet gå löst lagom till filmens chockartade final.

Man lägger stort fokus på en psykologisk skräck i stil med Polanskis "Rosemarys baby" och "The Omen" och garnerar det hela med lite slasher á la Carpenters "Halloween". 

Skådespeleriet är av blandad kvalitet och vissa dialoger känns stundvis väldigt långdragna och sega vilket är synd. Det finns dock några starka skådespelarinsatser värda att nämna här. Jag måste ge Tom Noonan beröm för en riktigt kuslig porträttering av den mystiske och skrämmande Mr Ullman och även Jocelin Donahue gör en stark insats i rollen som Samantha Hughes - som då och då påminner mig lite om en ung och oskyldig Suzy Harper i "Suspiria" (1977).

Ti West lyckas här med något som är mycket sällsynt i dagens skräckfilmer, nämligen konsten att försätta tittaren i en ständig ovisshet över vad som kommer att ske härnäst. Därigenom skapar han en spänning som hela tiden ligger på topp och medför att man lämnar filmsoffan med en otäck krypande känsla längs ryggraden.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Inte så pjåkigt faktiskt. Filmen har en skön stämning och en härlig 80-tals känsla.
JVF
Överraskande bra! Tät stämning, ett väldigt effektivt kamerarabete och dessutom är den gjord med en stor dos kärlek  till genren. Man kan nog hitta blinkningar till både den ena och den andra klassikern om man vill. Sista akten lämnar väl lite att önska, men överlag är det ändå få skräckfilmer från de senaste fem åren som jag håller högre.
bambam93
Lång uppbyggnad inte särskilt spännande, faktiskt om jag ska vara ärlig så var den riktigt tråkig, tills allt hände de sista 5 minuterna? 1/5
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler