The Harder They Fall 2021

Action Drama Västern
USA
130 MIN
Engelska
The Harder They Fall poster

Synopsis

Nat Love är ute efter hämnd. Tillsammans med sitt gäng ger han sig ut på jakt efter Rufus Buck, en hänsynslös brottsling som precis fritagits ut ut fängelset.
Ditt betyg
2.8 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Josefine Krischausky

3 november 2021 | 17:00

Hämndlysten western i nyskapande tappning

Cowboyhistorien "The Harder They Fall" siktar på att bryta ny mark inom sin genre, med en stjärnspäckad ensemble i ledningen. Resultatet är visuellt utmärkande och tidvis underhållande, men inte fullt så engagerande och banbrytande som det hade kunnat vara.
Efter en brutal händelse i barndomen lämnas en ung pojke föräldralös, och blir för evigt märkt med ett signifikant ärr i sin panna. En dag återvänder den skyldige, och pojken – numera en uppvuxen man – får äntligen en chans att ge igen. 
 
Nej, jag pratar inte om Harry Potter, utan om premissen i cowboyfilmen “The Harder They Fall”, som utspelar sig i ett helt annat sammanhang. I Netflix nya westernsatsning får vi möta den laglösa mannen Nat Love, som en dag nås av nyheten att hans största fiende, Rufus Buck, har kommit ut ur fängelset. Uppbackad av sitt gamla gäng och full av hämndlystnad ger han sig iväg på en jakt efter rättvisa. 
 
I sin marknadsföring har filmen beskrivits som en “new school western”, och det är framförallt rollistan som låter filmen bryta ny mark. Människor som ofta har hamnat mer i skymundan i genren, bakom vita cowboys och hjältar, får nu stå helt och hållet i centrum. Det hela gestaltas av en mängd heta skådespelarnamn, med Jonathan Majors och Idris Elba som de två rivalerna, och bland andra Zazie Beetz (“Joker”), Lakeith Stanfield och Regina King i de tuffa rollerna som deras respektive kompanjoner. 
 
Benämningen passar också filmen sett ur ett visuellt perspektiv. Inte minst bildspråket och scenografin utmärker sig, genom att vara mycket färggrann i kontrast till de beigebruna toner som genren har gjort oss vana vid. Ovanpå detta läggs även ett varierat soundtrack med nyskrivna låtar, framförda av bland annat ett par populära hiphopartister. På just westernfronten sticker "The Harder They Fall" med andra ord ut som ett nyskapande verk, men i ett större sammanhang blir den dock mer typiskt modern i sitt uttryck.
 
Vi tittare får förklarat för oss att alla händelser vi ser i filmen är påhittade, men att rollfigurerna i hög grad representerar människor som har existerat på riktigt. Den nymodiga estetiken, kombinerat med de tydliga Tarantino-influenserna, gör att man blir väldigt medveten om att detta trots allt är en film, som upplevs ligga en bit bort från verkligheten. Men samtidigt väcks ett intresse för dessa människor, och man blir nyfiken på att få veta mer om de verkliga personer som fick vara inspirationskällor till berättelsen. 
 
Trots att många av karaktärerna bär på tunga bagage, upprätthålls för det mesta en mer lättsam ton. Allvarliga  stunder förekommer också med jämna mellanrum, men filmen rör inte känslosträngarna på samma sätt som några av de andra westernfilmer som Netflix har levererat på senaste tiden (exempelvis dramat “Concrete Cowboy”, även den med Elba i en central roll). Att sätta djupa spår i tittaren verkar dock inte vara filmens främsta mål, men även i ett underhållningssyfte lyckas den inte engagera riktigt hela vägen. 
 
Jämnt fördelade över speltiden finns visserligen ett antal minnesvärda, spänningsladdade scener, men upptrappningen blir också något haltande och spretig, främst eftersom tittaren ska hinna spendera tid med många olika rollfigurer, som befinner sig på olika sidor av konflikten. När slutstriden väl kommer har den med sig dramatik och vändningar med bristande originalitet, och inte heller klimaxet lyckas inte slå en med jättehård kraft. 
 
Med det sagt, så är "The Harder They Fall" absolut inte ett slöseri med tid, utan ändå ett trevligt inslag i westernfilm-landskapet, som inte minst lyfts av sin skådespelarensemble. Regissören Jeymes Samuels långfilmsdebut har trots allt glimten i ögat, den lyckas bara inte bli så fängslande, unik och banbrytande som den önskar – och ändå hade potential att vara. 
| 3 november 2021 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
En märklig och trist film. Ibland hoppar handlingen så man tror det är fel på filmen. Har svårt att förstå mig på denna film
Läs mer
3
Snygg westernopera, fast med väldigt lite sång. Det tar ett tag innan man vänjer sig med stilen, som är nästan poetisk i hur scenerna spelas ut.
Läs mer