The Greatest Showman 2017

Drama Musikal Biografi
USA
105 MIN
Engelska
The Greatest Showman poster

Synopsis

Hugh Jackman spelar huvudrollen som den amerikanske visionären P. T. Barnum, som från ingenstans lyckades skapa en spektakulär cirkus som fängslade människor runt om i hela världen.
Ditt betyg
3.6 av 156 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Greatest Showman
Biopremiär
25 december 2017
DVD-premiär
14 maj 2018
Digitalpremiär
14 maj 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

20 december 2017 | 09:00

Tralligt sprudlande originalmusikal

"The Greatest Showman" är en otroligt härlig och munter musikal som trollbinder sin publik med väl genomförda och punkigt svängiga musiknummer. Det är inte lika övertygande på precis alla andra håll, men i slutändan är detta ändå en väldigt bra insats av regidebutanten Michael Gracey. Speciellt minnesvärda är dock hans talangfulla ensemble, med en synnerligen sprudlande Hugh Jackman i spetsen.
Hugh Jackman gör här verkligen sitt livs roll. Eller låt mig säga; en av hans livs roller. Han är lika övertygande som den uppmärksamhetstörstande kufen P.T. Barnum, som han till exempel var som den avsevärt mer buttre Logan i just ”Logan” tidigare i år.

”The Greatest Showman” är en film om kärlek och drömmar. Den är inspirerad av den amerikanske cirkusdirektören och showmannen P.T. Barnums liv och levnadsöden. Barnum var en enkel man som strävade efter att tillhöra de finare kretsarna. I mitten av 1800-talet introducerade han Freak Showen för världen att ta del av och blev därmed ett namn för eftervärlden att minnas.

I filmen spelas Barnum av Hugh Jackman. Jackman strålar verkligen och trivs för fulla muggar och det gör därför vi i publiken med. Musikalnumren är oerhört snyggt koreograferade och musiken låter väldigt bra! Det är svårt att sitta still och jag glömmer flera gånger bort mig och bara ler storögt och älskar det jag upplever.
 
Tyvärr är det inte riktigt på alla håll lika övertygande och ibland känns det krystat mellan numren. Miljöerna och omgivningar är heller inte hela vägen så bra som de kunde vara, och några akter känns väl arrangerade. Detta är dock i slutändan mindre invändningar som i det stora hela inte gör särskilt mycket då ”The Greatest Showman” i första hand är en ljuvlig musikal och gör vad den ska - underhåller med vackra toner!

Hugh Jackman (ja, jag är väldigt förtjust i karln) är som sagt i sitt esse och som hans medspelare ser vi bland annat en lysande och charmigt leende Michelle Williams, en dansant Zac Efron och såklart vår egen Rebecca Ferguson. Just Fergusons roll är på papperet ganska liten, men blir till något helt annat i hennes magnifika gestaltning. Hon är strålande som svenska Jenny Lind, en känd operasångerska under 1800-talet som fick chansen att turnera med Barnum och kunde därmed trollbinda även den amerikanska publiken. Också det nya stjärnskottet från Disney Channel och "Spider-Man: Homecoming", Zendaya, kan här ses i sin andra filmroll och hon övertygar i kapp med de övriga.

Musiken och de dryga tiotalet låtar i ”The Greatest Showman” är samtliga helt nyskrivna av bland annat radarparet Benj Pasek och Justin Paul (kända från "La La Land”). Det är också som sagt dessa låtar och hur de framförs, som i mångt och mycket är filmens starka sida. Det har verkligen lagts ner väldigt mycket tid, träning och energi på sång- och dansakterna som är medryckande och härligt upplyftande. Jag älskar att man har rockat till det på flera håll, vilket höjer känslan och stämningen ytterligare.

”The Greatest Showman” är en bra film, men en mycket bättre musikal! Jag längtar efter att se, men framförallt - höra den igen. Stundvis är det relativt ojämnt mellan låtarna och budskapet om att följa sina drömmar hamnar något i skymundan. Tacksamt nog är dock antalet shownummer ganska stort, vilket gör att ett förlåtande hjärta som mitt, har överseende med det som tyvärr svajar något där emellan.
| 20 december 2017 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
4
Grym! Till och med jag orkade mig igenom en musikal. Det är inget dåligt betyg. Musiken växer även när filmen är slut, låtarna är riktiga lyckopiller. 4/5
Läs mer
5
SÅ BRA!!!
Läs mer
5
En riktigt bra musikalfilm, där flera sångnummer bidrar till magi. En musikalfilm som håller mig fast och jag skulle kunna se den igen. Direkt. Vissa filmer i den här genren får en att vilja stänga av en bit in i händelserna, där sångerna mer blir till spontana uttryck som "Jaha...en sång igen". Men i Min värld bidrar sångerna här snarare till helhetsbedömningen av en storslagen show då storyn om mannen bakom den världsomfattande och spännande cirkusen(visst kändes cirkusen spännande när den kom till stan..när En var yngre) är bra men kanske inte så bra så att jag hade valt att se den avskalad. Individuella prestationer bidrar till en grym laginsats med mr Jackman i spetsen(bättre än i Les Miserables) och igen är det främst sångerna som jag syftar på men ska absolut inte förringa rollprestationerna heller för den delen. Storyn har ett Fint och Viktigt budskap dock. Samt ett varningens finger att målet kanske inte ska vara att stå på Toppen och sväva iväg, då är man bara halvvägs och lätt att falla. Resan nerför berget kan vara lika tufft men när man väl når sin slutstation så är det med bägge fötterna på marken.
Läs mer
Visa fler