The Girl with All the Gifts (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När 10-åriga Melanie förs från sitt rum till dagens första lektion är hon fastspänd i en rullstol och har en pistol riktad mot huvudet. I ett framtida England har en parasit förvandlat majoriteten av mänskligheten till blodtörstande rovdjur, och i det slutna militärkomplex där Melanie hålls instängd kämpar överlevande människor för att hitta ett botemedel mot den världsomfattande epidemin - likt i sägnerna är hoppet även här det sista som överger människan.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE GIRL WITH ALL THE GIFTS

Zombiefilm utan bett
Inledningsvis är detta en hyfsat spännande historia om en potentiell framtida zombieapokalyps. Tyvärr tappar filmen alldeles för snart fart för att sedan i slutskedet stanna in helt. Bra skådisar som Glenn Close och Gemma Arterton, för att inte nämna nykomlingen Sennia Nanua, lyckas inte hålla liv i manuset som efter ett tag i sina repliker osar ungefär lika mycket död som faran de redan nämnda utsätts för.
En infektion har sedan en tid gjort människor till blodtörstiga rovdjur. På en militärbas i England finns ett antal överlevare som desperat försöker hitta ett botemedel mot farsoten. Några muterade barn som bär på infektionen men inte helt har utvecklat ”sjukdomen” hålls i fångenskap och används som försöksdjur. Doktorn på plats är väldigt nära att hitta ett botemedel när plötsligt de hungriga stormar basen och hotar att ödelägga allt, inklusive den sista gnuttan av mänsklighetens nödvändiga hopp. Tack och lov lyckas några fly och med dem den muterade Melanie. Men vad händer när hon blir hungrig?

Zombierullar är så min kopp kaffe. Verkligen. Älskar det mesta i genren, allt från hotet om en undergång, köttmumsandet, den ständiga stressen och extremt enerverande jakten på en potentiell lösning på problemet. Inledningen av ”The Girl with All the Gifts” lovar också ungefär precis det och mina förhoppningar, liksom förväntningar är till en början hyfsat höga.

Det är en snyggt skildrad grå dystopi vi får besöka och människorna vi möter är hopplösa och knappt mänskliga själva i sin kamp mot de omänskliga. Vi vaggas in i skönt olustig stämning och när det sedan blir en del blodvite i några actionfyllda scener med galopperande och extremt hungriga döda, känns allt ett tag helt rätt.

Fast just där någonstans, eller strax efter om vi ska vara petiga, när en mindre överlevande skara förflyttar sig till annan plats, sinar helt sonika all tänkbar spänning och jag tappar plötsligt mitt intresse. Det är lite för snabba puckar för en film att ändra riktning och fokus så som till exempel en serie som ”The Walking Dead” gjort till sin egna OS-gren. Avsnitt på avsnitt – filosofin hjälper åskådare att etablera karaktärer och omgivningar, ofta flera gånger om, och en nystart är mestadels bara av godo, men här känns samma utveckling väl förhastat och jag tappar det lilla intresset jag hunnit skramla ihop.

”The Girl with All the Gifts” är slutligen, trots en lovande upptakt, en alldeles för slätstruken film om egentligen inte så mycket annat än ett hot och en lam flykt ifrån det. Vi lär aldrig känna karaktärerna, deras relationer eller uppsåt så pass att vi bryr oss om dem. Det krafsas bara på ytan och även om det finns några människoöden som stundvis känns intressanta, blir de aldrig det på allvar och när de väl utsätts för fara blir en axelryckning mer än något annat mitt svar på händelsen.

För att det ska bli om möjligt en ännu sämre utveckling, slutar det som ändå började relativt bra, i en klimax som känns både extremt ologisk och dessvärre lika lite engagerande som det mesta andra vid det laget.


Så jag är ledsen, men ”The Girl with All the Gifts” är inte bara en dålig titel utan också en inte alls särdeles bra film. Är man dock, liksom jag, väldigt mycket inne på zombiefilmer, då vill man såklart se också detta. Fast lika bra är det kanske ändå med en varning redan nu; var beredd på en besvikelse.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Ghibli
Nej den blommar inte ut riktigt. Finns en hel del riktigt bra ingredienser men slutprodukten är långt ifrån optimal. Känns i flera avseenden småskalig och avskalad. I vissa fall kan man absolut komma undan med detta, typ "10 Cloverfield Lane". Arterton och Nanua gör skådespelarmässigt goda insatser och cred till flera av de andra barnskådespelarna. Men som sagt, helheten håller inte för högre betyg. Ger en blygsam 3:a, mycket för att jag är löjligt förtjust i genren överlag, men förstår varför flera endast kan sträcka er till tvåor.
vinterblod
nja, jag vet inte riktigt. 
Jag somnade, aldrig ett bra tecken. 
Denna var sådär 2/5
mickemetal
Annorlunda, nyskapande och grymt underhållande. En mycket stark fyra i betyg. Rekommenderas!

Veckans populära filmer

Visa fler