The Gentlemen 2019

Action Komedi Deckare
USA
113 MIN
Engelska
The Gentlemen poster

Synopsis

Amerikanen Mickey Pearson har skapat ett mycket lönsamt marijuanaimperium i London. När ryktet sprids att Pearson vill sälja sin lukrativa verksamhet till högstbjudande sparkar det igång intriger, planer, mutor och utpressning.
Ditt betyg
3.5 av 138 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 januari 2020 | 10:00

Guy Ritchie är tillbaka med ett underhållande gangsterdrama

Äntligen är Guy Ritchie tillbaka där han en gång startade! Hans senaste rulle ”The Gentlemen” är ett våldsamt, väloljat och otroligt rappt gangsterdrama, som roar från start till slut. Så pass faktiskt att det döljer många skavanker på vägen.
Det handlar om den skräckinjagande gangstern Mickey Pearson, som frotterar sig bland brittiska aristokrater, lorder och grevar. Han är rik tack vare sitt cannabisimperium, men vill nu dra sig tillbaka. Något som verkar vara lättare sagt än gjort i den skrupellösa undre världen där han har sitt herravälde.
 
Detta är en väldigt klassisk Ritchie-film med snabba klipp, skön musik och oväntade turer som följs av några till. ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels” (1998) och ”Snatch” (2000) är fortfarande bättre, men sämre försök har man ju råkat på genom åren.
 
Som vanligt är manuset en djungel av rappa repliker och intressanta karaktärer. Det är lite tovigt på vägen och jag måste tänka till några gånger för att hänga med. Väl många sidointriger presenteras utan att de direkt får fotfäste i grundhistorien, vilket ger mig måttligt med huvudbry. Dock ackompanjeras min stundvis påtagliga förvirring av fantastiskt roliga dialoger som gör att det blir värt det. För orden sitter där de ska och uttalas med skärpa och finess, oavsett vems mun de kommer ur. Dessutom faller bitarna på plats allt medan tiden går och sitter till sist där de ska.
 
Det gör ju inte saken sämre att vi i täten ser de begåvade herrarna Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant och Colin Farrell. Framförallt en synnerligen ovårdad Grant, och Farrell med hundögon, står ut som kul kufar. ”Downton Abbeys” Michelle Dockery gör den egentligen enda betydande kvinnorollen, vilket är torftigt (skärpning Ritchie!). Hon är ändå riktigt bra och övertygar starkt som Mickeys fru i den annars väl testosterontunga ensemblen.
 
Som sagt är manuset välskrivet, sett till dialog och repliker. Tugget flödar, liksom förvisso också gör svordomarna. Tyvärr snubblar berättandet lite på sig själv emellanåt. Och min känsla är att Ritchie och co går vilse i sina egna ambitioner. De vill så mycket, men lyckas inte hela vägen. Stundvis blir det som är tänkt att vara smart, lätt krystat och onödigt komplicerat för oss åskådare. Jag gillar komplikationer och att lösa tankevurpor som kommer min väg, men inte bara för sakens skull.
 
”The Gentlemen” är trots det, ett spännande och otroligt underhållande gangsterdrama som glatt överraskar. Fotot  är snyggt och klippen genomtänkta. Det är kanske inte direkt nytänkande eller överraskande, men jag tycker väldigt mycket om det jag ser. Det är blodigt och rätt så våldsamt mellan varven, fast hela tiden med glimten i ögat. Jag hade gärna sett fler kvinnor ta plats i historien och ett lite mer avslappnat förhållningssätt till det som berättas. I det stora hela är detta ändå en väldigt sevärd film, som gör sig mycket bra på den stora duken. Se den där!
| 18 januari 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Rappt och underhållande. Inledningen är onödigt komplicerad så man hänger inte med alls men inser att det inte heller är så viktigt för storyn. Bara hänga med på resan och njuta av alla sköna karaktärer istället. Hade man kapat några karaktärer och tajtat till handlingen lite kunde betyget blivit högre, men ändå mycket njutning för stunden!
Läs mer
4
GUY RITCHIE är tillbaka med en komisk men brutal gangsterdrama! Helt fantastiska karaktärer och en snygg miljö och scener! Mickey Pearson driver ett marijuana imperium i London, men när han funderar på att sälja det för att satsa på familjen, börjar det sprida rykten, intriger och snart försöker halva London bli av med honom.... Fantastisk ensemble men den som sticker ut mest är faktiskt Hugh Grant som Fletcher, mannen med näsan i blöt och som vet allt. Första gången jag ser honom i en bad as roll och han ÄGER den!! Hela filmen bygger runt honom som den röda tråden, grymt imponerande, inget Hugh Grant fan annars, men nu visade han vart skåpet ska stå. Den annanrs superba Matthew McConaughey som annars alltid äger, var lite tillbakadragen i denna roll, men glänser bara att öppna munnen, men inte lika självklar denna gång... Grym film, annorlunda, gilla karaktärerna och stämningen i filmen, så filmen får en svag 4a.... Cast:Charlie Hunnam, Colin Farell, Michelle Dockery mfl... aaaa
Läs mer