The Frozen Ground 2013

Thriller
USA
105 MIN
Engelska
Franska
The Frozen Ground poster

Synopsis

Alaskapolisen Glenn Flothe bestämmer sig för att stoppa den blodtörstiga seriemördaren Robert Hansen – som i tretton år mördat under polisens radar. När mördade prostituerade dyker upp på stadens gator börjar panik att spridas bland allmänheten och trycket på Flothe ökar att hitta den diaboliske Hansen innan ytterligare en kvinna måste sätta livet till...
Ditt betyg
2.7 av 183 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Frozen Ground
DVD-premiär
9 oktober 2013
Språk
Engelska, Franska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

8 oktober 2013 | 15:45

Potential som slarvas bort

En egentligen rätt spännande berättelse som hade förtjänat bättre struktur och tydligare fokus. Det på många håll tighta fotot är dessutom alldeles för otydligt och redigeringen förstör tempot så att historien, trots intressant intrig och bra skådisar, till sist knappt engagerar alls.

Detta är en verklighetsbaserad seriemördarthriller med Alaska som bakgrund. Robert Hanson (John Cusack) är en omtyckt bageriägare som blir utpekad av en ung kvinna som kidnappare och våldtäktman. Kvinnan är prostituerad och anses av polisen inte pålitlig varför några följder uteblir helt. Men när flera kvinnokroppar dyker upp i den omgivande kalla jordmånen misstänker polismannen Jack Halcombe (Nicholas Cage) ett samband och börjar nysta i fallen.

Nicolas Cage gör något av en comeback i filmen. Det vill säga han är hyfsat bra för en gångs skull och för att vara helt ärlig så var det ett tag sen. I "The Frozen Ground" är han subtil och nedtonad, precis så som man vill ha både honom men framförallt hans karaktär. John Cusack som seriemördaren Robert Hansen är också han trovärdig, men tyvärr saknar figuren lite av det berömda köttet på benen och känns tråkigt nog alldeles för platt för att någonsin bli riktigt intressant. Vanessa Hudgens som Cindy Paulson, (den unga tjejen som slapp undan) får däremot alldeles för mycket tid på bekostnad av annan viktig storyinformation. Det är som att filmen på något sätt ska handla om henne, vara ur hennes synvinkel, men ändå görs hon aldrig tillräckligt färgstark eller sympatisk för att axla den centrala rollen.

Jag vet inte om det är bara, eller ens å mycket Hudgens eget fel (även om visst överspel förekommer) så mycket som brister i manus och regi. Filmens Cindy beter sig helt enkelt inte vettigt åt och tar alldeles för många ologiska beslut på vägen. Hon ber till exempel flera gånger om hjälp och vänder sedan på klacken när hon erbjuds den. Detta upprepas så pass många gånger att man istället för att känna med henne, tycker hon är rätt jobbig och ganska så irriterande.

Seriemördarfilmer kan vara extremt upphetsande (på ett oroande och skönt skrämmande sätt) och jag känner att det finns gott om potential i den här historien. De fåtalet fina panoramavyerna över Alaskas skog och mark är väldigt mäktiga och som kuliss till en pervers människojägare och efterföljande polisjakt perfekta. Tyvärr är däremot de flesta inomhusscenerna filmade i mörker och ofta från väldigt nära håll. Därför blir det stundvis nästan svårt att följa med i vad som händer, då klippningen också är under all kritik.

Filmen är ändå kanske inte direkt dålig, men inte så bra heller. Det blir visserligen lätt spännande i några konstruerade scener och 1980-talet då det hela utspelas känns äkta. Filmen påminner faktiskt i bästa fall och på enstaka håll om den väldigt mycket bättre "Zodiac" i både stämning, tema och utseende. Men här saknas helt enkelt en regissörs fasta handtag, vilket inte minst blir tydligt i den otydliga tanken bakom. För vad vill man egentligen åstadkomma? Ska polis och mördare vara i fokus eller är detta det överlevande offrets berättelse?

Detta förtäljer tyvärr inte historien varför hela upplevelsen blir något svårfattlig och aldrig särskilt gripande. Vilket är det minsta verklighetens Cindy Paulson och alla de andra, inte lika lyckosamma, offren hade förtjänat.

| 8 oktober 2013 15:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Blev mycket positivt överraskad! Håller inte alls med recensenten i " Filmens Cindy beter sig helt enkelt inte vettigt åt och tar alldeles för många ologiska beslut på vägen." Hon är prostituerad och går på droger förväntar sig recensenten att hon ska ta logiska beslut? Personer i denna situation tar väldigt sällan logiska beslut. Cage bästa film på mycket länge samt Cusak gör bra ifrån sig stjärnan är Vanessa Hudgens. Gillar att regissören tänkt till "Scott Walker delayed shooting for 5 months so he could shoot on the cusp of fall, starting with no snow and ending in deep winter. He has said he literally wanted the feel of the weather closing in on the story, freezing the case".
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu