The Friedmans 2003

Dokumentär Biografi
USA
103 MIN
Engelska
The Friedmans poster

Synopsis

Dokumentären som skakat biopubliken i USA. Familjen Friedman, en till synes typisk judisk familj från övre medelklassen, får sin tillvaro slagen i spillror när pappan och yngste sonen arresteras och anklagas för chockerande och hemska brott. En omskakande film om en gravt dysfunktionell familj. Därtill ett kritiskt inlägg mot medias makt i samhället.
Ditt betyg
3.3 av 77 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Capturing The Friedmans
Biopremiär
8 oktober 2004
DVD-premiär
31 augusti 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Mörk, skakande och vidrig

Historien om Friedmans är en otäck, vidrig och skakande berättelse om familjen som var nästan som de flesta andra. Friedmans är en ”vanlig” familj av judisk börd bestående av föräldrar och tre söner. De är glada, trevliga och framgångsrika. Pappan Arnold som är lärare har flera gånger fått pris för sitt pedagogiska arbete. Dessutom ger han datalektioner till unga killar.

När polisen får tips om ett misstänkt paket till pappan är det början till slutet för familjen. Ju mer polisen undersöker fallet desto vidrigare och hemskare saker finner de. Bit för bit kartlägger de pappans hemliga sexuella läggning: pedofili. Det förklarar varför han varit så engagerad i sina datalektioner på kvällarna.

Man får dock se två olika versioner: dels de pojkar som påstår sig ha blivit sexuellt utnyttjade av honom under och efter lektionerna och dels de som inte alls kände till om något sådant. Pappan själv gör vissa medgivanden så man undrar varför vissa påstår sig inte ha sett eller hört något? Kanske gav han sig på de svagaste och försvarslösa? En pedofil försöker först lära känna sitt offer och testa hur mottagligt och lättpåverkat det lilla barnet är. Vissa är mer mogna för sin ålder och vet att inte lita på alla. De flesta som faller offer för dessa bestar drabbas för att de inte vet om fula gubbars vidriga intentioner. Barn ska vara få barn. De ska få leka, ha kul, växa och lära sig massa saker utan att påverkas av sådana hemskheter. Pedofili är det hemskaste man kan göra mot ett försvarslöst barn. Det är ett brott som i vissa länder bestraffas med döden.

Ju längre handlingen framskrider desto mörkare och vidrigare blir det. Inte nog med att pappan begick dessa brott: den yngste sonen var också ofta delaktig. Efter att båda har häktats börjar pappan erkänna vissa saker som kommer som en chock för de flesta. Framför allt hans första sexuella erfarenheter får en att undra vad det är för en människa.

Något som är oerhört intressant med den här filmen och som höjer nivån är de scener där familjen själv filmat sina inbördes gräl och konfrontationer. Man får plötsligt en djup inblick i deras privata värld. Vid första tanke låter det som otroligt att de överhuvudtaget filmade dessa generande möten och stunder. Hade de tänkt sälja vidare sin vidriga historia och tjäna på det? Eller var pojkarna så fascinerade av sin videokamera?

Det här är en av de mest uppmärksammade och kontroversiella dokumentärfilmerna på flera år. Det är starkt av de flesta anhöriga att ställa upp, även om alla inte ännu erkänner pappans brott. Att ha en sådan granne, bekant eller lärare är mardrömmen för nästan alla familjer: liksom en parasit förstör den på så många sätt för så många.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Friedmans
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu