The Florida Project 2017

Drama
USA
111 MIN
Engelska
The Florida Project poster

Synopsis

På ett motellboende utanför Disney World i Florida, är en sexåring och hennes vänners sommarlov fyllt av äventyr och möjligheter. Under tiden kämpar de vuxna omkring dem med svåra motgångar.
Ditt betyg
3.6 av 87 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Florida Project
Biopremiär
9 februari 2018
DVD-premiär
9 juli 2018
Digitalpremiär
9 juli 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

12 september 2017 | 10:00

Pigg barndomsskildring i en av årets bästa filmer

Från uppkäftiga ”Tangerine” till upplyftande ”The Florida Project”. Regissören Sean Baker bevisar att han är en ny indiefavorit att hålla ögonen på. Hans skildring av barnens sommar i ett nedgånget Florida-område är en av årets bästa filmer.
Sommarlovet har just börjat i Florida. Barnen härjar och busar i den gassande solen. För Moonee och hennes vänner är det rosamålade betongkomplexet som ett sagopalats där inget ont kan hända. Fulla av energi skapar de huvudvärk för sin omgivning, medan de tigger pengar till glass eller spionerar på grannarna.

I den här miljön, i den här känslan av evigt sorglös tillvaro vill jag stanna länge. Jag skulle inte ha något emot om filmen bara höll sig kvar i de scenerna. Första halvan fungerar som en underbart härlig feelgood-komedi. De spontana barnskådespelarna, till synes obundna av manus eller regi, får publiken att brista ut i skratt flera gånger om.

Men snart börjar även allvaret att sippra fram. I de här husen bor de fattiga, arbetslösa, och kåkfararna. Moonees mamma har svårt att betala hyran och tar till allt mer tveksamma metoder för att dra in pengar. Ur ett barns perspektiv berättas historien om en förälder som knappast saknar kärlek, men som misslyckas radikalt med att skapa ett tryggt hem.

Regissören Sean Baker slog igenom häromåret med kaxiga "Tangerine", om prostituerade transor i Los Angeles. Baker verkar vara den typen av historieberättare som inte ens behöver ha en historia att berätta. Han lyckas att, med bara finurliga karaktärer och intressanta miljöer, skildra något större: hans scener fångar här en oskyldig barndom, vänskapsband som knyts vid glasskiosken, och en fantasifullhet som vi som vuxna har glömt. Och han dras till samhällets utstötta och hyllar dem som få andra filmskapare.

Filmen vore ingenting utan sina två starkt skinande huvudroller. Brooklynn Prince är ett fynd som den kaxiga lilltjejen Moonee. Bria Vinaite gör en fantastisk insats som hennes unga mamma Halley. Likt i ”Tangerine” jobbar regissören med mestadels amatörer, vilket bidrar med stor känsla av realism till filmen. En illusion som bryts något av Willem Dafoe i en stor roll, även om han är en fröjd att se som husets godhjärtade manager, Bobby.

Scenografin är lika färgstark och oförutsägbar som dess karaktärer. Det här är ett Florida i utkanten av nöjesparkerna och turistfällorna. Det rosa motellet Magic Kingdom, och butikerna och mathaken runtomkring, har pimpats upp som en billig Disney-kopia. Kanske för att man ska se "The Florida Project" som en slags saga. En där hjältinnan är lyckligt ovetande om hoten och monstren, och som önskar att livet bara var en oändlig flod av våfflor och lek.

Här finns lite av "Beasts of the Southern Wild" och en dos av "Little Miss Sunshine" i whitetrash-version. "The Florida Project" är en upplyftande film som skänker hopp, humor och glädje trots att den handlar om en till synes hopplös situation.
| 12 september 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Jobbiga barn och ganska seg film som inte handlar om någonting och där händer nästan ingenting heller. Såg den pga Defoes nominering vilket är oförstående också. Kanske handlade om hans vredesutbrott.
Läs mer
4
En het sommar, 6-åriga Moonee har sommarlov och busar med sina vänner dagarna långa, för barnen lever dem en rosa skimrande dröm precis som hyreshotellet Magic Kingdom där Moonee bor med sin white trash mamma Haley som beter sig mer barnsligt och oansvarigt än barnen i området. Pengar har hon aldrig och hustlar in pengar vecka för vecka för att få livet att gå runt. Den naiva och godtrogna Moonee lever ovetandes av vad som försiggår runt henne, för henne är mamman den bästa som finns efter hennes vänner.... Filmen är en härlig rosaskimrande feelgood film till som alltid den fula gråa verkligheten kommer ikapp, men en spännande historia som lyckas ha kvar publiken i rosa magi ända fram till slutet. Nya stjärnor både i mamma Bria Vinaite och dottern Brooklynn Prince, kolla bara namnet ;) Betyget blir en stark 3a... AAA+
Läs mer
4
Helt klart sevärd o bra. Imponerande tålamod filmteamet måsta ha haft för att göra denna film, barnen känns väldigt spontana något man sällan ser annars på bioduken. Storyn känns ändå hyfsat sammanhängande, blir någon slags socialrealism i stil med fish tank (som även den blev tokhyllad)
Läs mer
Visa fler