The Final Destination - 3D (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Under det som skulle ha blivit en kul dag på racerbanan får Nick O’Bannon (Bobby Campo) en hemsk föraning om en annalkande katastrof. Nick grips av panik och övertalar sina vänner att fly – bara några sekunder innan hans vision blir till fruktansvärd verklighet och en rad bisarra händelser får stadion att rasa samman.

Vännerna tror att de har lurat döden och fått en ny chans i livet, men det som hänt är bara början. Nicks föraningar fortsätter och de som har överlevt olyckan dör, en efter en. Nick måste lista ut hur han ska kunna lura döden ytterligare en gång, denna gång slutgiltigt, innan han själv går ett grymt öde till mötes.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE FINAL DESTINATION - 3D

Effektfull 3D-skräck
Spänn fast säkerhetsbältena och greppa närmaste hand innan du sätter på dig 3D-glasögonen för att se "The Final Destination". För sen blir du översköljd av inälvor, blod, knivar och kraschade bilar. Ingenting för den äckelmagade alltså men väl för den som gillar maffiga 3D-effekter.

Nu är det alltså dags för den fjärde filmen i rysarserien The Final Destination, nio år efter att den första hade premiär. Nick och hans kompisar tillbringar en dag på racerbanan när han plötsligt får en inre vision av hur bilar kraschar, stadion faller ihop och massa människor dör. Han räddar sig själv och några till men de har såklart inte lyckats lura döden. En efter en stryker de med, som hämtat från Agatha Christies "Och så var de bara en" (tidigare "Tio små negerpojkar"), och nu måste de lista ut hur de ska komma undan dödens klor innan det är för sent.

Upplägget för "The Final Destination" är alltså på klassiskt skräckfilmsmanér med unga snygga huvudpersoner som helst vill undvika att dö en våldsam död, men det hela blir bara så mycket mer effektfullt med 3D. Ena sekunden får man en spik i ögat för att i nästa sekund ha en orm ringlandes kring huvudet. Ducka och blunda är ibland det enda som hjälper när man blivit spetsad en gång för mycket. Det gäller att vara beredd hela tiden och särskilt en viss scen från en skönhetssalong är obehagligt utdragen. Man hinner fundera ut många sätt man kan dö på helt enkelt.

Det är definitivt inte för skådespelarna eller manuset man ser den här filmen men det är kanske inte någon som förväntar sig att hitta en framtida Meryl Streep här direkt. Men ändå, visst hade man haft större behållning av filmen med ett något mindre intetsägande manus. Och emellanåt undrar man om skådespelarna bara är utvalda för sina deffade kroppar.  Men det är inte i dialogen som publiken ska få sina överraskningar utan de kommer istället i form av avhuggna huvuden och explosioner.

SF har valt att visa "The Final Destination" otextad och det är bara bra. För det första är det inte mycket till dialog överhuvudtaget och med 15-årsgränsen är det ingen som kommer ha problem med engelskan. Men viktigast av allt är att det skulle se väldigt konstigt ut med en textremsa mitt i 3D-effekterna.

"The Final Destination" är alltså en väldigt blodig, läskig och ibland lite underhållande film. En perfekt dejtfilm faktiskt eftersom man inte vill något annat än att krypa upp i knäet på personen bredvid. Så jag rekommenderar alla tonåringar och även äldre dejtsugna att gå och se den. Även de som gillar att vältra sig i blod och äckel och är förtjusta i hoppa-till-skräck kan gladeligen bänka sig i biofåtöljerna.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
vinterblod
En svag, svag och jättesvag etta i betyg.
Vilket värdelöst skit. Allt handlar om 3D-effekterna och sätten dem dör på? Allvarligt talat, bland det sämsta jag någonsin sett. Det enda häftiga i denna film var x-ray-introt med tidigare dödsfall, annars sög filmen totalt. Håll er borta!
14344
Helt okej film. Inte mer.
8601
Overklig så in i helvete annars roliga sätt dem dör på. 2/5
Visa fler (30)

Relaterade filmer