The Final Destination 3D 2009

Action Skräck Thriller
USA
82 MIN
Engelska
The Final Destination 3D poster

Synopsis

Under en kul dag på racerbanan får Nick O’Bannon en hemsk föraning om en annalkande katastrof. Han grips av panik och övertalar sina vänner att fly – sekunder innan hans vision blir till fruktansvärd verklighet. De tror att de har lurat döden och fått en ny chans i livet, men detta är bara början. Nicks föraningar fortsätter och vännerna dör, en efter en. Hur ska han kunna lura döden ännu en gång, innan det är för sent?
Ditt betyg
2.1 av 341 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Final Destination (Final Destination 4)
Biopremiär
25 september 2009
DVD-premiär
17 februari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

23 september 2009 | 15:52

Effektfull 3D-skräck

Spänn fast säkerhetsbältena och greppa närmaste hand innan du sätter på dig 3D-glasögonen för att se "The Final Destination". För sen blir du översköljd av inälvor, blod, knivar och kraschade bilar. Ingenting för den äckelmagade alltså men väl för den som gillar maffiga 3D-effekter.

Nu är det alltså dags för den fjärde filmen i rysarserien The Final Destination, nio år efter att den första hade premiär. Nick och hans kompisar tillbringar en dag på racerbanan när han plötsligt får en inre vision av hur bilar kraschar, stadion faller ihop och massa människor dör. Han räddar sig själv och några till men de har såklart inte lyckats lura döden. En efter en stryker de med, som hämtat från Agatha Christies "Och så var de bara en" (tidigare "Tio små negerpojkar"), och nu måste de lista ut hur de ska komma undan dödens klor innan det är för sent.

Upplägget för "The Final Destination" är alltså på klassiskt skräckfilmsmanér med unga snygga huvudpersoner som helst vill undvika att dö en våldsam död, men det hela blir bara så mycket mer effektfullt med 3D. Ena sekunden får man en spik i ögat för att i nästa sekund ha en orm ringlandes kring huvudet. Ducka och blunda är ibland det enda som hjälper när man blivit spetsad en gång för mycket. Det gäller att vara beredd hela tiden och särskilt en viss scen från en skönhetssalong är obehagligt utdragen. Man hinner fundera ut många sätt man kan dö på helt enkelt.

Det är definitivt inte för skådespelarna eller manuset man ser den här filmen men det är kanske inte någon som förväntar sig att hitta en framtida Meryl Streep här direkt. Men ändå, visst hade man haft större behållning av filmen med ett något mindre intetsägande manus. Och emellanåt undrar man om skådespelarna bara är utvalda för sina deffade kroppar.  Men det är inte i dialogen som publiken ska få sina överraskningar utan de kommer istället i form av avhuggna huvuden och explosioner.

SF har valt att visa "The Final Destination" otextad och det är bara bra. För det första är det inte mycket till dialog överhuvudtaget och med 15-årsgränsen är det ingen som kommer ha problem med engelskan. Men viktigast av allt är att det skulle se väldigt konstigt ut med en textremsa mitt i 3D-effekterna.

"The Final Destination" är alltså en väldigt blodig, läskig och ibland lite underhållande film. En perfekt dejtfilm faktiskt eftersom man inte vill något annat än att krypa upp i knäet på personen bredvid. Så jag rekommenderar alla tonåringar och även äldre dejtsugna att gå och se den. Även de som gillar att vältra sig i blod och äckel och är förtjusta i hoppa-till-skräck kan gladeligen bänka sig i biofåtöljerna.

| 23 september 2009 15:52 |