The Discovery 2017

Romantik Sci-Fi
USA
102 MIN
Engelska
The Discovery poster

Synopsis

Livet efter detta blir vetenskapligt bevisat och ett år senare har miljontals människor världen över begått självmord för att ”ta sig dit”. En man och en kvinna blir förälskade och försöker samtidigt hantera sina tragiska förflutna liv och verkligheten i livet efter detta.
Ditt betyg
2.9 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonathan Enochsson

7 april 2017 | 10:00

Mystiskt och melankoliskt science fiction-drama

”The Discovery” är ett melankoliskt och vackert drama som sakta för publiken mellan olika existentiella frågor om meningen med livet och vad döden egentligen innebär. En stjärnspäckad rollbesättning och intressanta dialoger gör filmen mycket underhållande, trots en brist på övergripande intrig.
”The Discovery” är först ut av Netflix storsatsningar ledda av stjärnor som Will Smith, Brad Pitt, Jake Gyllenhaal och många fler. Som trogen kund kan man inte annat än se fram emot att kunna se riktiga kioskvältare direkt på nätet. ”The Discovery” lovar mycket om vad vi Netflix-kunder har att se fram emot under 2017.

Frågan om vad som händer efter döden har gäckat mänskligheten sen urminnes tider. Filosofer, vetenskapsmän och religionsutövare har alla sökt svaret på den frågan. När ”The Discovery” börjar, har världen precis fått reda på det slutgiltiga svaret. Vetenskapsmannen Thomas Harbor (spelad av Robert Redford) har vetenskapligt bevisat att det finns ett liv efter detta. Denna vetskap har dock inte lugnat mänskligheten, utan istället lett till en våg av självmord runt hela världen.

Jason Segel spelar vetenskapsmannens son, som jobbat tillsammans med sin far och känner en stor skuld för det som hänt. När han hör att Thomas jobbar på ny forskning med samma tema, söker han upp sin familj för att ta reda på vad som händer näst. På vägen träffar han Isla (spelad av Rooney Mara) som har sitt egna förflutna att göra upp med. Tillsammans besöker de vetenskapsmannens bostad för att finna svar och komma till ro med sina problem.

Filmen lyckas med att skapa en melankolisk känsla och bygger långsamt upp spänningen genom att steg för steg avslöja vad som faktiskt händer efter döden. Även om filmen berättas mycket sakta blir den aldrig tråkig, vilket till stor del beror på Jason Segel och Rooney Maras karaktärer, som känns verkliga och tredimensionella. Få skådespelare lyckas framställa plågade själar på ett lika verklighetstroget sätt som Rooney Mara. Isla är precis rätt mängd udda, för att ändå kännas som någon man skulle kunna träffa utanför filmens värld.

”The Discoverys” storhet ligger i de små samtalen som för historien framåt och får en att tänka på vad ett liv efter detta verkligen skulle innebära. De stora händelserna i filmen sticker däremot inte ut på samma sätt. Det finns ingen riktigt klimax i berättelsen och filmens sista twist är inte tillräckligt omvälvande för att skapa en stark reaktion, även om den är förvånande. Hade huvudhandlingen varit mer intressant och drivande, hade filmen fått ett betydligt högre betyg.

Det är skickligt av regissören Charlie McDowell att skapa en film i detta långsamma tempo, som ändå känns intressant och spännande och som framhäver dialogen på ett sätt som är relativt ovanligt i sci-fi filmer. Hade några fler pusselbitar fallit på plats, hade detta varit ett riktigt styrkebesked från Netflix, men ”The Discovery” är helt klart ett steg i rätt riktning.
| 7 april 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Discovery
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu