The Dawn Wall 2017

Äventyr Dokumentär Sport
Australien
100 MIN
Engelska
The Dawn Wall poster

Synopsis

Bergklättrarna Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson gör den mest spektakulära friklättringen genom tiderna.
Ditt betyg
3.5 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Dawn Wall
Biopremiär
16 oktober 2018
Språk
Engelska
Land
Australien
Längd

Recensent

Annika Andersson

17 oktober 2018 | 10:00

Den mest spektakulära friklättringen genom tiderna

"The Dawn Wall” är den imponerande dokumentärfilmen om bergklättrarna Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson, som tillsammans gjort den mest spektakulära friklättringen genom tiderna.
Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson blev mediahjältar efter att ha besegrat den mest svårklättrade bergväggen av dem alla – den helt släta delen av El Capitan i Yosemite National Park som kallas The Dawn Wall! Bragden anses vara den mest spektakulära friklättringen som någonsin gjorts.

19 dagar tog det, och klättringen hade fullt mediapådrag. Den dokumenterades dessutom av regissörerna Josh Lowell och Peter Mortimer för att bli en liten film som var tänkt att visas för andra bergsklättrare. Tack vare uppmärksamheten i press och media har dock dokumentären dragit till sig intresse från bredare håll, och fått genomslag på filmfestivalerna. "The Dawn Wall” blev snabbt en favorit i Austin och vann SXSW:s publikpris i Documentary Spotlight Competition.

Och det är inte så konstigt. Filmen är oerhört välgjord och dess universaltema om att övervinna det oövervinnbara mot alla odds blir till en fascinerande berättelse, vare sig man är intresserad av bergklättring eller ej. Tommy och Kevin testar gränserna för vad som är mänskligt möjligt, och när vi får reda på de hinder som Tommy var tvungen att övervinna från barnsben, blir berättelsen ännu mera anmärkningsvärd.

Tommy var ett magert och sjukligt barn, son till en bodybuilder som beskrivs som ”larger than life”. För att tuffa till sin son tog han med honom på camping, köpte boxningshandskar och lärde honom klättra i unga år. Tommy blev biten och vann snart tävlingar på hög nivå.

Han reste med sin flickvän och bergklättrarpartner Beth Rodden och två andra klättrare till Kirgizistan år 2000, men de blev tagna som gisslan av väpnade rebeller. Efter flera dagars vandring slängde Tommy ner kidnapparen från ett stup, vilket gjorde att de kunde fly till säkerhet. Handlingen lämnar honom dock full av skuldkänslor, och Beth blir traumatiserad.

Väl hemma igen råkar han skära av halva sitt pekfinger med en bordsåg och doktorn förklarar att hans dagar som bergklättrare är över. Men Tommy tränar upp sina andra fingrar, och börjar förbereda den svåraste klättringen som någonsin gjorts genom tiderna.

Tommys äventyr blir en sorts hjältesaga, och hur kan man inte heja på denne genomsnälle man som tycks övervinna allt med alla odds emot sig? Filmen är spännande och storslaget vacker, och det känns dessutom härligt befriande i dessa tider att för en stund helt låta sig uppslukas av naturen – för vad betyder politik när man hänger högt upp i luften från en kal bergvägg i en lina som hakats fast med en liten kil? "The Dawn Wall” är njutning på hög nivå – missa den inte!
 
"The Dawn Wall" visas på utvalda svenska biografer under hösten.
| 17 oktober 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Dawn Wall
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu