The Damned United (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Brian Clough tar över det ledande engelska fotbollslaget Leeds United och han ogillar spelarnas fula spel - och det skapar problem. Glimtar av hans tidigare karriär förklarar hans fientlighet till den före detta managern Don Revie och hur mycket han saknar sin förre partner Peter Taylor som var lojal och stannade hos Brighton & Hove Albion.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE DAMNED UNITED

En fantastisk tidsresa
Brian Clough är en av de största brittiska fotbollsprofilerna någonsin som porträtteras med säkerhet och bett av Michael Sheen in den täta och underhållande "The Damned United".

Brian Clough ses av de flesta som en av Englands absolut främsta fotbollsmanagers genom tiderna. Framförallt är det framgångarna på planen med lagen Derby County och Nottingham Forest under 1970-talet som gett honom en plats i historieböckerna. Men han fick lika stor uppmärksamhet för sina självsäkra och ofta kontroversiella uttalanden utanför plan, gärna framför en kamera.

Brian Cloughs karriär som manager spände mellan 1965-1993, men istället för att skildra hela hans liv, är det några hektiska år i skarven 1960-70 som regissören Tom Hooper fokuserar på i "The Damned United". Filmen börjar 1974 med hur Leeds manager Don Revie blir ledare för landslaget och en ersättare behövs. Till mångas förvåning utses Brian Clough som vid ett flertal tillfällen har anklagat Leeds och Revie för oschysst spel.

Vi möter Brian Clough på väg till sin första dag på jobbet, han åker förbi Leeds arena där styrelsen väntar, bara för att parkera framför den lokala TV-studion där han intervjuas och går hårt åt Leeds spelsätt och management. Med en självsäkerhet och kantighet som kan få en elefant i en porslinsaffär att verka smidig lyckas han få alla inom klubben emot sig, inklusive spelarna och fansen på läktarna. Hans besök i Leeds blir endast 44 dagar långt.

Frågan är förstås varför han tog sig an laget bara för att med sin attityd låta allt gå åt helsicke? Här glider filmen in och ut i historien mellan 1974 och sex år tidigare då Brian Cloughs lag Derby County tar emot Leeds för en cupmatch. Det är en stor händelse för det lilla division 2 laget och Brian Clough ser till att stadion putsas upp och han skrubbar personligen duscharna och lägger fram rena handdukar. Sist men inte minst ställer han fram två kristallglas som de båda tränarna kan skåla i. Allt är tipp topp. Besvikelsen blir därför stor när Don Revie knappt ser Brian Clough på vägen in och missar att skaka hand med honom efter matchen, än mindre hinner stanna för att skåla i glasen.

Likt en Kapten Ahab i Moby Dick som är besatt av jakten på den vita valen som en gång tog hans ben, så blir Brian Clough besatt med att slå Leeds efter det förnedrande mötet. Fenomenalt, och med hjälp av tränaren Peter Taylor, lyckas han få Derby County upp till den högsta divisionen och slå Leeds och vinna serien. Men han verkar inte nöjd förrän han har tagit över själva tronen efter Don Revie, vilket visar sig bli hans lägsta punkt i karriären.

"The Damned United" är en fotbollsberättelse om spelet utanför plan, bland managers, ägare och styrelser, i omklädningsrum och TV-studios. Att hålla sig utanför planen och endast fokusera på ett antal år är ett effektivt berättargrepp, som förtätar förloppet. Istället för att visa fotbollsspelet ser vi hur Brian Clough vankar av och an i sitt kontor under läktarna, för nervös för att se matchen själv, och lyssnar på publiken ovanför som stampar och klappar. Som tidsresa är filmen fantastisk i scenografi och kostym, med allt från tapeter, träläktare, polisonger och tajta fotbollsshorts. Samtidigt är det en film om vänskapen mellan Brian Clough och hans assisting manager Peter Taylor, som stundtals blir rörande.

Brian Clough porträtteras med skärpa och pondus av Michael Sheen. Han levererar one liners med samma bett som Clougie, som favoriten: "I wouldn't say I was the best manager in the business. But I was in the top one."

Henrik Emilson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
sjoegraes
En bra film om en av de mest intressanta tränarna i fotbollshistorien, Brian Clough. Michael Sheen är klockren i huvudrollen och Timothy Spall är väldigt bra. Filmen hade dock gärna fått vara lite längre och mer djupgående, som t ex Moneyball (vilken behandlar en liknande story). Den når nästan upp till en fyra, men en stark trea blir det än så länge för min del.
Franco
Jävlar va bra den var, Sheen ur lovely, likaså med Spall för den fantastiska skådespeleriet som gjorde filmen spännande ända från början till slut.

Man märker hur skicklig Hooper är när filmen vänder och vrider, just saying bara de få regissörer som klarar av att göra sånt perfekt.

en sak till .. ehm ... fu**ing Masterpeace!
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler