The Burning Plain 2009

Drama
USA
111 MIN
Engelska
Spanska
The Burning Plain poster

Synopsis

Fem människors öden korsas i New Mexico: Marianna, en 16-årig flicka från en by vid Mexikos gräns. Sylvia, en kvinna i Oregon, gör en känslomässig resa för att göra upp med sitt förflutna. Gina och Nick är ett hemligt älskande par som försöker hantera sin dolda kärlek. Till sist Maria, en liten flicka som måste vägleda sina föräldrar mot försoning, förlåtelse och kärlek. De fem möts omedvetet då de upptäcker att valet av handlingar kan utgöra skillnaden mellan liv och död.
Ditt betyg
2.7 av 96 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Burning Plain
Biopremiär
29 maj 2009
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

25 maj 2009 | 18:20

Ett intressant misslyckande

Ett komplicerat och tragiskt drama om fem livsöden presenteras i vacker förpackning av manusförfattaren till "Babel". Men trots att alla de rätta ingredienserna finns där blir det till slut inte mer än ett intressant misslyckande.

En förfallen husvagn brinner upp någonstans på New Mexicos vidder och i elden dör ett älskande par. Det är händelsen som sätter igång den komplicerade händelsekedja som skildras i regidebuterande Guillermo Arriagas "The Burning Plain". Arriaga har tidigare gjort sig ett namn som manusförfattare och har bland annat skrivit "21 Grams" och "Babel" men när han ger sig ut på egna ben är resultatet inte riktigt lika lyckat.

Sylvia (Charlize Theron) är chef på en exklusiv resturang och lever ett lika framgångsrikt som innehållslöst liv i Portland. Hon ersätter det ena destruktiva förhållandet med det andra och mår helt enkelt inte särskilt bra. Gina (Kim Basinger) är en gift trebarnsmamma i New Mexico som inleder en passionerad kärleksaffär med Nick (Joaquim de Almeida). Något som hennes tonårsdotter Mariana (Jennifer Lawrence) snart får reda på och försöker hantera bäst hon kan. Och till sist, Maria (Tessa Ia), en ung flicka i behov av den mamma som lämnade henne när hon var ett spädbarn. Det är om de här fem människorna, och några till, som Arriaga berättar genom att lägga ett pussel framför åskådarna. Bit för bit inser vi att det man först trodde var separata berättelser egentligen är en och densamma.

Det är ett ambitiöst manus och stundtals riktigt effektivt, men allt för ofta är det som om Arriagas vassa penna blir för tydlig och då är det inte ett drabbande drama man ser, utan en briljerande manusförfattare som tar i för mycket. Karaktärerna är mångsidiga och bitvis fascinerande men känns ofta konstruerade, som Charlize Therons deprimerade mansslukerska. Hantverksskickligheten är det dock inget fel på, New Mexicos dramatiska landskap är vackert filmat och skådespelarna gör starka insatser rakt igenom. Unga Jennifer Lawrence briljerar i rollen som den vilsna tonåringsdottern och Charlize Theron gör det mesta av den sotsvarta Sylvia.

Men till syvende och sist blir inte "The Burning Plain" mer än en vacker och välmenande uppvisning av Arriagas finurliga penna. Här finns alla beståndsdelar till vad som skulle kunna vara en riktigt bra berättelse, men trots det brakar filmen till sist samman av alla tunga pretantioner. Slutscenens övertydliga kollage är spiken i kistan som gör att "The Burning Plain" får ses som ett intressant misslyckande och inte så mycket mer.

| 25 maj 2009 18:20 |