The Burning Plain (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fem människors öden korsas i New Mexico: Marianna, en 16-årig flicka som lever i en by vid Mexikos gräns. Sylvia, en kvinna i Oregon, gör en känslomässig resa för att göra upp med sitt förflutna. Gina och Nick är ett hemligt älskande par som försöker hantera sin dolda kärlek. Till sist Maria, en liten flicka som även hon måste vägleda sina föräldrar mot försoning, förlåtelse och kärlek. De fem möts omedvetet i det förflutna och i nutiden då de upptäcker att valet av handlingar kan utgöra skillnaden mellan liv och död.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE BURNING PLAIN

Ett intressant misslyckande
Ett komplicerat och tragiskt drama om fem livsöden presenteras i vacker förpackning av manusförfattaren till "Babel". Men trots att alla de rätta ingredienserna finns där blir det till slut inte mer än ett intressant misslyckande.

En förfallen husvagn brinner upp någonstans på New Mexicos vidder och i elden dör ett älskande par. Det är händelsen som sätter igång den komplicerade händelsekedja som skildras i regidebuterande Guillermo Arriagas "The Burning Plain". Arriaga har tidigare gjort sig ett namn som manusförfattare och har bland annat skrivit "21 Grams" och "Babel" men när han ger sig ut på egna ben är resultatet inte riktigt lika lyckat.

Sylvia (Charlize Theron) är chef på en exklusiv resturang och lever ett lika framgångsrikt som innehållslöst liv i Portland. Hon ersätter det ena destruktiva förhållandet med det andra och mår helt enkelt inte särskilt bra. Gina (Kim Basinger) är en gift trebarnsmamma i New Mexico som inleder en passionerad kärleksaffär med Nick (Joaquim de Almeida). Något som hennes tonårsdotter Mariana (Jennifer Lawrence) snart får reda på och försöker hantera bäst hon kan. Och till sist, Maria (Tessa Ia), en ung flicka i behov av den mamma som lämnade henne när hon var ett spädbarn. Det är om de här fem människorna, och några till, som Arriaga berättar genom att lägga ett pussel framför åskådarna. Bit för bit inser vi att det man först trodde var separata berättelser egentligen är en och densamma.

Det är ett ambitiöst manus och stundtals riktigt effektivt, men allt för ofta är det som om Arriagas vassa penna blir för tydlig och då är det inte ett drabbande drama man ser, utan en briljerande manusförfattare som tar i för mycket. Karaktärerna är mångsidiga och bitvis fascinerande men känns ofta konstruerade, som Charlize Therons deprimerade mansslukerska. Hantverksskickligheten är det dock inget fel på, New Mexicos dramatiska landskap är vackert filmat och skådespelarna gör starka insatser rakt igenom. Unga Jennifer Lawrence briljerar i rollen som den vilsna tonåringsdottern och Charlize Theron gör det mesta av den sotsvarta Sylvia.

Men till syvende och sist blir inte "The Burning Plain" mer än en vacker och välmenande uppvisning av Arriagas finurliga penna. Här finns alla beståndsdelar till vad som skulle kunna vara en riktigt bra berättelse, men trots det brakar filmen till sist samman av alla tunga pretantioner. Slutscenens övertydliga kollage är spiken i kistan som gör att "The Burning Plain" får ses som ett intressant misslyckande och inte så mycket mer.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
6556
Nils att bara ge denna film en 2:a i betyg är ju pinsamt!  klart sevärd och mitt betyg blir en svag 4:a...Charlize är ju klokren som vanligt.

Veckans populära filmer

Visa fler