The Boys in the Boat 2023

Drama Biografi Sport
USA
124 MIN
Engelska
The Boys in the Boat poster

Synopsis

En berättelse från 1930-talet om University of Washingtons roddlag, från deras början under depressionstiden till att de skulle komma att vinna guld vid OS i Berlin 1936.
Ditt betyg
2.6 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

2 april 2024 | 10:20

Rodd och vänskap i traditionell sportfilm

RECENSION. George Clooney sätter sig i registolen igen med den verklighetsbaserade filmen "The Boys in the Boat". Vi följer ett amerikanskt roddlag och deras fantastiska prestationer 1936.
Sportskildringar om triumfer mot alla odds är en genre lika klassisk som western eller buddy copfilm. Det innebär att all ny mark som kan brytas inom den genren redan har brutits och att det ska mycket till för att kännas originellt. Regissören George Clooney siktar heller inte på att vara nyskapande utan väljer att understryka just det traditionella. 
 
Den verklighetsbaserade berättelsen börjar i Seattle 1936. Arbetslöshet råder och varje jobberbjudande har mängder med sökande. Joe Rantz (Callum Turner) studerar till ingenjör, men ekonomiska problem är ett hot mot hans fortsatta utbildning. Stadens roddteam söker nya rekryter som vill bli utvalda att med lön representera både sin stad i nationella tävlingar och sitt land i OS i Tyskland samma år. Joe och hans studiekamrat Roger (Sam Strike) testas hårt för att bli två av de lyckliga. Joe försöker även balansera idrotten med en spirande romans med barndomskärleken Joyce (Hadley Robinson).
 
Det som främst imponerar här är den varma dynamiken både mellan karaktärerna i manuset och skådespelarna som ger dem liv. Alla aktörer gör fina insatser. Laget blir ett både med åror i hand och utanför idrotten. Det är med den dynamiken  som grunden vist nog läggs. Även deras godhjärtade tränare (Joel Edgerton) blir en viktig del av gemenskapen med sin järntro på att hans grabbar kan ro hem varje seger. Den romantiska intrigen undviker sockrig ton, vilket ger den äkthet.
 
Sättet som kapplöpningarna mot mållinjen skildras är i förvånansvärd avsaknad av spektakulära eller sentimentala drag för att vara en film på temat sport. Det saknas för den skull inte inspirerande repliker som är värda att citera. Tal som ska pumpa upp vinnarinstinkten innan motståndarna ska besegras finns där. De är bara inte lika storslaget dramatiska som de ofta är i den här typen av film. Plötsliga motgångar dyker upp och skapar effektiv nerv.
 
Kärleken till rodd genomsyrar hela filmen. Såväl båtens estetiska skönhet som hur atleterna som håller i årorna blir ett med den hedras ur hjärtat. Det talas om hur poesi uppstår när den föreningen är perfekt och vi känner den poesin. Det är också kul att se en annan idrottsgren än vi är vana vid visas upp på film.
 
Varenda bildruta vårdas omsorgsfullt. Kameraarbetet är så smidigt att det inte känns som om kameran finns där. Närbilder på när åror med rasslande ljud vrids i årtullar förstärker ytterligare hyllningen till roddsporten och skapar en känsla av action. Allt kläs in i varma och harmoniska färger som ger  en gammaldags känsla. Naturen som omger racen får även den kärleksfull visuell behandling. Inte en chans missas att visa hur båtens front snyggt klyver den av solsken glittrande vattenytan.
 
"The Boys in the Boat" är en lite för lättglömd upplevelse som kunde ha gripit djupare känslomässigt, men den håller ändå bra som underhållning för stunden. 
 
| 2 april 2024 10:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Boys in the Boat
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu