The Box 2009

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
110 MIN
Engelska
The Box poster

Synopsis

Någonstans i USA, 1976. Norma och Arthur Lewis ställs inför ett moraliskt dilemma när en mystisk låda dyker upp vid ytterdörren. Reglerna är enkla – öppnar de boxen och trycker på knappen kommer de genast att bli förmögna. Men priset är att det innebär döden för en slumpmässigt utvald människa någonstans på jorden. De har 24 timmar på sig att fatta sitt livs svåraste beslut…
Ditt betyg
2.1 av 362 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

31 oktober 2009 | 20:07

Frågelådan utan svar

Richard Kelly skakar med tveksamt resultat liv i de psykologiska thrillers som är så tidstypiska för det 70-tal det också handlar om. Till en början ett fint homage till rysarkonsten men när små gröna gubbar tycks invadera lutar ambitionen mot någon sorts Area 51-äventyr med desto tveksammare resultat.

Det är svårt att starta på topp. Fråga Richard Kelly. Den superhyllade debuten "Donnie Darko" har visat sig vara en långlivad förbannelse mot vilken hans efterkommande verk fallit till föga en efter en. När förväntningarna är skyhöga blir fallet som bekant desto hårdare och Kelly fick sannerligen se sig rejält bränd när hans "Southland Tales" spelade in knappt 240 000 dollar med en produktionskostnad på flera miljoner. En riktig praktflopp med andra ord.

Från ett intelligent gripande och välspelat existentiellt drama hade det unga stjärnskottet tagit sig till en dystopisk framtid med porr, våld och bisarr humor inramat i flippat flum. Och även om Kelly inte helt släppt det receptet är känslan att han återvänder till mer jordnära trakter med "The Box". Åtminstone till en början.

När komediprinsessan Cameron Diaz ikläder sig rollen som Norma Lewis jämsides James Marsden känns det som ett grymt omaka par. För unga och för snygga för en psykologiskt mörka thriller som tar oss tillbaka till 70-talets USA där ett genomsnittspar i en genomsnittsförort ställs inför en ödesfråga när en obehaglig främling lämnar en lika mystisk trälåda på deras kökbord. Trycker de på den röda knappen i lådan får de en miljon dollar medan någon de inte känner någonstans i världen dör.

Utan att på något större sätt spoilera handlingen kan man konstatera att det trycks på knappen. Snarare är det händelseförloppet därefter som Richard Kelly utvecklat till en intressant katt-och-råtta-lek. Ett ambitiöst engagerande spel som snart biter sig själv i svansen. För det är inte helt foglöst att påstå att slutsatsen uteblir med vakuumliknand resultat.

"The Box" skrämmer och oroar men hamnar i någon sorts limbo i rädslan för att ta ställning. Blandningn av thriller och drama med scifi-inslag känns mer schizofrena än något annat och en intressant huvudfråga begravs i en hög av ofullständighet. Medan både Diaz och Marsden levererar intressant slarvar Kelly i sömmarna när han skyndar från det ena till det andra utan att lämna mycket annat än ett stort frågetecken i spåren.

Ger man "The Box" en chans kan det bli riktigt underhållande men efter den chansen är det lika svårförståeligt som första bästa David Lynch-rulle. Att det dock kommer bli lika kult har jag svårt att tro.

| 31 oktober 2009 20:07 |