The Body 2012

Thriller
Spanien
The Body poster

Synopsis

Polisutredaren Jaime Peña får ett mystiskt fall på sitt bord när en kvinnas kropp spårlöst försvinner från bårhuset. Tillsammans med kvinnans nyblivna änkling inleds en utredning som överraskar till sista bildrutan.
Ditt betyg
3.1 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

14 november 2012 | 18:01

Effektiv skrämsel med tvist

#SFF12 – En mycket spännande thriller med många intressanta och överraskade växlingar vilka nog till och med hade förbryllat Hitchcock men också gjort honom stolt.

Filmen är väldigt klassisk, nästan gammaldags och den flirtar friskt och ofta med framförallt den nämnde skräckmästaren. Historien rör sig väldigt smidigt mellan Film Noir och mer traditionella nutida rysare med en hel del spanska tvistar. Det är från första början väldigt otäckt och gångerna är många som publiken förskräckt studsar till.

"The Body" handlar om en kvinnokropp som försvinner från bårhuset. Maken till den avlidna kvinnan, blir snabbt misstänkt för både mordet på hustrun men också för att ha stulit kroppen och kallas till platsen för att hjälpa till med utredningen. Förhören leds av den rätt skumma (inget nytt där således) kommissarien, med eget dunkelt förflutet och utfrågningarna varvas med tillbakablickar på parets liv, vilka spelas upp i diverse flashbacks.

Allting utspelar sig under en ordentligt regnig natt på bårhuset och omgivningen kunde knappt vara mer otäckt klaustrofobisk. Filmen fungerar verkligen förträffligt bra och lurar med sig åskådaren precis dit den vill. Manuset är välskrivet och även om säkert en lucka eller två finns att hitta, bryr man sig inte om att leta då man istället är mitt uppe i att bli skrämd och följa ledtrådarna som presenteras.

Filmen är regisserad av Oriol Paulo som för två år sen var med och skrev suveräna "Julias ögon" i vilken Belen Rueda spelar just Julia och i "The Body" gör den osympatiske Mayka (den avlidna) otroligt trovärdigt. Det är bra skådespelare i alla roller och även om kommissarien ibland är nära gränsen till karikatyr så lyckas balansgången och det blir aldrig för mycket.

Sista scenen när allt nystas upp är aningen forcerad. Allt behöver enligt mig inte vecklas ut och några frågetecken hade gärna fått kvarstå som en liten krydda, men trots de något överpedagogiska förklaringarna på slutet är allt som leder dit fantastiskt förvirrande och nervpirrande och dessutom som sagt skönt studseffektivt och jag hoppas verkligen få hoppa-till fler gånger av Oriol Paulo framöver.

| 14 november 2012 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Body
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu