The Birth of a Nation 2016

Drama Biografi Historisk
USA
120 MIN
Engelska
The Birth of a Nation poster

Synopsis

I ”Birth of a Nation” får vi följa den predikande slaven Nat Turner som nyttjas av sin ägare att sprida falskt hopp bland slavar i den amerikanska södern, 30 år innan det amerikanska inbördeskriget. Efter att ha upplevt fruktansvärd grymhet mot både sig själv, sin fru Cherry och sina medslavar leder Nat ett uppror för sitt folks frihet.
Ditt betyg
3.0 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Birth of a Nation
Biopremiär
28 april 2017
Digitalpremiär
28 augusti 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

14 november 2016 | 10:00

Gripande om slavar men karaktärerna saknar djup

Gripande om slaven Nat Turners liv, som ledde till en blodig revolt, men den oerfarna manusförfattaren/regissören gör att verket får dras med en del onödiga svagheter.
Slaven, Nat Turner, och hans revolt som utfördes år 1831 i staten Virginia är en bit historia som inte är alltför vida känd. Genom filmen ”The Birth of a Nation”, som fick stående ovationer på Sundance Film Festival och som köptes av Fox Searchlight för en rekordsumma, ser Nate Parker (som skrivit manus, producerat, regisserat och innehar huvudrollen) till att händelsen hamnar i rampljuset igen. 

Filmen har sin svenska premiär på Stockholms Filmfestival. Själv såg jag den tidigare i New York, dagen efter det att Donald Trump chockade världen genom att väljas till USA:s nästa president. Det är svårt att inte bli lite extra påverkad av en film som behandlar ras-orättvisor i ett sådant laddat läge, när både nazister och Ku Klux Klan-medlemmar jublar över valresultatet. Rasismen är påtaglig i dagens USA, och filmer som ”The Birth of a Nation” påminner oss om var det hela började. 

Att recensera filmer om slaveriet – eller om andra monstruösa händelser som förintelsen, för den delen – kommer alltid med problematiken av att hålla isär filmens meriter med den fasansfulla verklighet som filmen gestaltar. För det finns liksom inget verk som behandlar slavarnas situation som inte får känslorna att svalla och ilskan att bubbla, och att en film får en att känna är ju ett bra betyg. 

Men det måste ändå kunna påpekas, att även denna del av den amerikanska historien kan återges på bättre och mindre bra sätt. ”The Birth of a Nation”, trots att den är sevärd, hamnar ändå i den senare kategorin.

Nat Turner växte upp som slav på en plantage på tidiga 1800-talet och visade sig snabbt vara begåvad. När frun i huset inser att han kan läsa bestämmer hon sig för att bli hans lärare men han får bara ta sig an bibeln. Nat blir snabbt en slags mini-predikant, och när han växer upp kommer slavarna från plantagerna runt om för att höra hans ord. 

Den nya ägaren Sam (Armie Hammer - ”The Social Network”), som Nat lekte med som barn, behandlar sina slavar förhållandevis bra. Men när Sams finanser stramas åt, hyr han ut Nat till andra plantageägare som vill stävja sina slavar genom att låta en svart predikant tala med dem om kristen lydnad och underkastelse.


De ohyggligheter Nat får se på de andra plantagerna ihop med en serie påföljande händelser, får det till slut att brista i honom – och det blodiga upproret är ett faktum.  

”The Birth of a Nation” är ett gripande drama, och skådespelarna är övertygande rakt igenom. Problemen återfinns i att detta är en enmans-produkt och att Parker är ganska grön både som manusförfattare och regissör. 

Tempot är inte det bästa. Den allra största delen av filmen utgörs av Nats liv innan revolten, medan det blodiga huvudnumret  avverkas under de sista 10 minuterna. Det känns som om nästan hela filmen är en upptakt till det som komma skall och sedan hinner man knappt blinka innan det är över. 

Parker har också problem att gå till djupet med karaktärerna. Nat får vi lära känna men det finns inte mycket kött och blod på någon av de andra, inte ens hans fru Cherry eller ägaren Sam får vi lära känna på riktigt, trots att de får ordentligt med tid på vita duken.  

De artistiska grepp som Parker försöker sig på i form av drömscener, och en närbild på en majskolv som fylls med blod, känns slumpmässiga och oförankrade. 

Det finns storartade ögonblick – som när Nat får se hemskheten som blir droppen för honom, och han frångår sin vanliga predikan om att lyda sina mästare till ett upplyftande gospel. Skaran av kuvade slavar som sträcker armarna mot himlen i några sekunders lycka över att de känner Guds närvaro i orden är en stark bild som känns än mer eftersom man kan ana att det är den enda strimma hopp de får uppleva under hela sina liv. 

Nat Turners historia hade kunnat få en bättre behandling med en mer erfaren filmskapare, men ”The Birth of a Nation” har ändå sina förtjänster och är absolut värd att se.
| 14 november 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Väldigt hemsk film om vad slavarna fick utstå. Det blir tyvärr mest en film om detta och inte så mycket om upproret och "The Birth Of A Nation". Väldigt bra skådespeleri och märkligt att det inte blev Oscarsnomineringar, främst till huvudrollens Nate Parker.
Läs mer
4
Nej det är inte originalet från 1915, där var det fokus på Klu Klux Klan och deras barbari om hur dem tog sig rätten till makt och land genom att utrota alla svarta som kom i deras väg. Denna filmen har fokus på de svarta, slavarna som plockade bomull tills händerna blödde, var fritt byte till varenda hillbilly som tog sig rätt att döda, våldta och förnedra dem som dem ville. Deras husdjur fick mer respekt än deras slavar :( Vi följer den smarta mannen Nat Turner som tidigt lär sig att läsa och växer upp till predikant, när han åker runt på olika plantage för att predika bland sina medslavar, ser han hur vidrigt dem behandlas och till slut orkar han inte mer utan startar en revolution mot de barbariska slavägarna, en sann story som med upproret 1831 är ett avgörande ögonblick till det oroligheter som startade inbördeskriget 1861. Han är en anonym fotnot men hans berättelse kommer till liv genom denna starka och fantastiska film av regissören Nate Parker som även spelar huvudrollen. Årets starkaste film hittills, fantastiskt foto, stark, sorglig men utan att kännas hopplös, genom hans mod finner man styrka. Otroligt stark, betyget blir en stark 4a... Cast Nate Parker,Armie Hammer, Jackie Earle Haley mfl.. AAAA+
Läs mer