The Beautiful Game 2024

Drama Sport
Storbritannien
125 MIN
Engelska
The Beautiful Game poster

Synopsis

Några förespråkare för att få slut på hemlöshet anordnar en årlig turnering för hemlösa män att tävla i som är en serie fotbollsmatcher som kallas VM för hemlösa.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Beautiful Game
Digitalpremiär
29 mars 2024
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

29 mars 2024 | 13:30

Människorna får utrymme i ett medryckande sportdrama

RECENSION. Fotboll för hemlösa är temat för Netflix nya idrottsdrama "The Beautiful Game". Humanismen är mer i fokus än sportens segrar när Bill Nighy tar ett lag män till Rom.
Visste ni att det finns en årlig fotbollsturnering för hemlösa från hela världen? För min del så fick jag reda på det med den här filmen.
 
Det handlar om sport i den här berättelsen, men det matas inte på med brandtal från en tränare om hur man ska krossa motståndet på planen. Den drivs inte huvudsakligen av adrenalin eller spänning kring vem som ska vinna matchen. Segern för dessa människor på samhällets botten är att återfinna en värdighet som trasats sönder. En pokal eller en medalj är bara en bonus.
 
Det är oundvikligt i den här typen av skildring att bygga grunden på tunga teman. Förutom hemlöshet så talas det om missbruk av olika sorter och hur det leder till utstötthet från familj och vänner. Även invandrares oroliga situation och krig nämns på ett sätt som gör intryck. Samtidigt hålls mörkret under kontroll. Det används bara för att understryka hur betydelsefullt det är för de människor som vi möter här bara att bli sedda som just människor.
 
Positivismen lyser upp tonfallet från början till slut. Mina tankar går till "Allt eller inget" i sättet som den uppmärksammar samhällsproblem, men inte låter dem ta över. Liksom i nämnda film så blandas varmt drama med en liten dos oftast verbal humor. Ofta samsas båda elementen i samma scen på ett lyckat sätt. Vi skrattar alltid med karaktärerna och aldrig åt dem. Målet med manuset är tydligt att inspirera och det lyckas det med. När de få stunderna av smärta som finns kommer så hugger de extra hårt på grund av kontrasten.
 
Filmens totalt opretentiösa iscensättning passar materialet perfekt. Det siktas uppenbarligen inte på att tillfredsställa finsmakare av konstfilm precis som filmens fotbollslag inte har målet att hyllas som fantastiska spelare. Det här är gjort hundra procent ur hjärtat och det är precis där som det träffar tittaren.
 
Fotbollsfansen får snabba dribblingar på planen och matchscener uppbackade av en medryckande samling låtar när vi följer ett engelskt lag på deras resa till Rom för att delta i turneringen. Tränaren Mal (Bill Nighy) tar i sista stund med skickliga anfallaren Vinny (Michael Ward). Mycket av berättelsen kretsar kring nyrekrytens svårighet att lägga bort jaget för att bli ett med laget, vilket ändå ger filmen en känsla av klassisk sportskildring.
 
Nighy övertygar med naturligt, men ändå uttrycksfullt, skådespel. Hans fingertoppskänsla för små nyanser är fantastisk. Aktörerna som ger liv till hans spelare i laget är alla fenomenala. Oavsett om karaktärerna som de spelar befinner sig i uppslitande konflikter, blottgör sina trasiga inre på ett naket sätt eller omfamnar lagandan så känns det autentiskt. Callum Scott Howells är lysande som f.d. narkoman. Även de små karaktärerna som omger våra hjältar är högklassigt spelade.
 
"The Beautiful Game" hyllar den vackra sport som fotboll anses vara, men man måste inte vara idrottsintresserad för att bli berörd. Låt inte det här guldkornet gå under radarn och försvinna snabbt. Det förtjänar mer kärlek än så.
| 29 mars 2024 13:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Beautiful Game
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu