The Assassin 2015

Action Drama
Kina
105 MIN
Kinesiska (mandarin)
The Assassin poster

Synopsis

800-talet i Kina. En 10-årig flicka från en nobel familj blir kidnappad och uppfostras i exil till att bli en skicklig lönnmördare. En dag återvänder hon till sitt hemland där hon där hon måste möta sina föräldrars och sina egna minnen och reaktioner. Men hon kommer också med ett svårt uppdrag. Ett uppdrag som tvingar henne att välja mellan att offra mannen hon älskar eller bryta med traditionerna inom en uråldrig order av rättfärdiga mördare.
Ditt betyg
2.7 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nie yin niang
Biopremiär
14 november 2015
DVD-premiär
7 juni 2016
Språk
Kinesiska (mandarin)
Land
Kina
Distributör
Njutafilms
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

16 november 2015 | 07:15

Fantastiskt vacker men frustrerande seg

Är du sugen på vacker konstnärlig 800-talstil, långa tagningar och invecklad story i en seg film så är ”The Assassin” troligen din kopp te. Vill du se en häftig kampsportsfilm - se något annat.
När man ser ”The Assassin” ställs man inför den uråldriga frågan: vad gör en bra film? Vissa föredrar en stark historia, andra mäktiga effekter. Här kombineras en historia som inte väcker något större intresse med en konstnärlig stil som inte liknar något annat.

För de som följer med i storyn så handlar det om en kvinnlig lönnmördare i 800-talets Kina. Som många lönnmördare på film ställs hon inför det klassiska dilemmat att ha ihjäl sin älskade eller svika sin plikt, något som innebar aningen större konsekvenser på den tiden.

Är man ute efter en saftig berättelse så gäller det att ha både rejält med koncentration och tålamod för regissören Hsiao-hsien Hou är knappast någon som prioriterar tempo, framåtdrivande repliker eller tydlig karaktärsutveckling. Vi snackar ibland evighetslånga tagningar, extremt sparsam eller ingen dialog och scener som fungerar mer som konstinstallationer.

Tveklöst är det en fantastisk vacker film. Miljöerna, scenografin, kostymerna - nästan varenda bildruta är som en målning eller det läckraste fotografi du sett på en bioduk. Man skulle praktiskt taget kunna se filmen utan ljud och beundra det imponerande arbetet av filmens kreativa team.

Med det sagt och den häftiga visuella stilen åt sidan så är det en frustrerande seg film att ta sig igenom. Som en motsats till det ofta övertydliga filmberättandet i exempelvis amerikansk film så blir det här nästan obegripligt och onödigt invecklat.

Fightscenerna är höjdpunkterna - inte för att det är spännande utan för den tysta och stillsamma stilen. Men det är ändå en av de tråkigaste kampsportsfilmer som finns att tillgå. Det är ett perfekt exempel på ”se men inte känna” - skonsamt för ögonen men man lämnar salongen med en lite tom och otillfredsställd känsla.
| 16 november 2015 07:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Assassin