The Amateurs 2006

Komedi
USA
96 MIN
Engelska
The Amateurs poster

Synopsis

Ett gäng snälla, men ganska töntiga småstadsbor kommer på tanken att verkställa sin stora dröm, att spela in en egen porrfilm. Vad som ska bli biljetten till lycka, rikedom och framgång blir istället världens oskyldigaste vuxenfilm!
Ditt betyg
2.5 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Moguls
DVD-premiär
16 maj 2007
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Feg fars utan stake

Redan 2005 var "The Amateurs" klippt och klar för distribution, men efter några testvisningar har den fram tills nu enbart visats på några filmfestivaler. I USA gick den direkt till DVD i vintras och den har också genomgått ett namnbyte. Från "The Moguls" till "The Amateurs" som ska syfta på den nya storheten inom porrindustrin, nämligen amatörporren...

Andy (Jeff Bridges) lever frånskild, och står i skuggan och känner sig usel av att se på när hans sons nya plastpappa överöser honom med dyra presenter - grabben har till och med en egen basketplan i sitt rum. Andy har inte ens råd med en basketboll till sonens födelsedag och det blir droppen för honom. I ett försök att finna den stora lyckan och tjäna pengar sätter sig därför Andy och brainstormar, precis som han gjort många gånger förut. Tidigare utgångar har inte slutat i någon ekonomisk lycka, men denna gång tror sig han ha kommit på det som ska ge honom den amerikanska drömmen. Han och sina vänner i den lilla staden Butterface Fields ska spela in en egen porrfilm, för det kan väl inte vara så svårt?

För att driva med både film- och framförallt porrindustrin så är det här en förvånansvärt snäll filmatisering. Lite för snäll för att bli sådär kittlande kul och satirisk på en och samma gång, och det hela slutar istället vid en humornivå på gulligull-planet. Jeff Bridges i huvudrollen blir aldrig tråkig att följa, även om man samtidigt inte direkt bryr sig heller, men det är när gänget är samlat som skådespeleriet och filmen finner en någorlunda fungerande grund att stå på. Det är tack vare det breda karaktärsregistret som filmen lockar till skratt, där Ted Danson i sin roll som homosexuell bjuder på en stor portion humor. Alla vet om hans läggning, men han vet inte om att alla vet och därför måste han kompensera sin manlighet och överdriver allt.

Även när det är dags att skriva manus till porrfilmen finns det en del skratt att hämta, speciellt med tankar om en lesbisk scen på taket till ett gående tåg, eller en avsugning ståendes på en hängstege kopplad till en helikopter. Tyvärr är också det allt som finns, resten blir en feg fars utan vare sig stake eller nog med humoristiskt material.

Inte ens när spelplanen är en del av porrindustrin får jag se några bröst (vadå...?) och när skratten kommer med alldeles för långa mellanrum så blir betyget också väldigt svagt. "The Girl Next Door" bjöd i alla fall på snygga kvinnor (om än i totalt förnedrande roller) och en mer vågad närmning av porrbranschen. "The Amateurs" blir så snäll att du till och med vågar se den med farmor och farfar, och då tycker i alla fall jag att det blivit lite för gulligt.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Amateurs
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu