Thanks for Sharing (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Adam (Mark Ruffalo) har just firat 5-årsdagen som "nykter" sexmissbrukare, då han möter Phoebe (Gwyneth Paltrow) som han inleder en häftig flirt med. I terapigruppen för sexmissbrukare träffas också frisören Dede (Pink) och nörden Neil (Josh Gad) men det är inte helt enkelt att vara vän med någon av det motsatta könet när sex har ödelagt alla ens tidigare relationer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THANKS FOR SHARING

Mysigt om sexmissbrukare
Sex är inte ett alldeles enkelt på film. Det kan lätt bli fånigt eller fel, vare sig det ska göras sexscener eller om ämnet en del av handlingen. I "Thanks for Sharing", en dramakomedi om några sexberoende karaktärer och människorna i deras närhet, lyckas man lyckligtvis undvika några större dumheter, och de problem som filmen faktiskt har grundar sig i helt andra saker. Som dessutom stör bara litegrann i denna lättglömda men trevliga historia.

I fokus står fyra stycken sexmissbrukare som söker hjälp och stöd i samma grupp, i samma typ av sammanslutning som exempelvis anonyma alkoholister, alla på olika nivåer av sitt beroende. Det är Mike, familjefar med en frånvarande son och en fru som lever med minnet av sin mans gamla missbruk. Det är Adam, framgångsrik och snygg, men rädd för att falla tillbaka i gamla synder om han börjar dejta igen. Neil är en läkare med förnekelse. Dede är ny i gruppen men finner snart oväntad vänskap. "Thanks for Sharing" följer dem, tillsammans och isär, när de försöker hantera sitt missbruk specifikt och livet generellt.

Det som framför allt allra tydligast sticker ut är skådespelarna. En imponerande, fin, förbannat duktig liten ensemble bestående av Tim Robbins, Mark Ruffalo, Joely Richardson, Gwyneth Paltrow och Patrick Fugit som de mer välkända namnen. Samtidigt som Josh Gad och Pink (här under sitt födelsenamn Alecia Moore) imponerade och överraskade mest, och det var även deras karaktärer (Neil och Dede) jag kände mest för.

Då är det förstås synd att filmen i övrigt inte fungerar riktigt lika bra som den skulle kunna göra, eller borde. De tidigare nämnda problemen dyker mestadels upp när Adam, Mark Ruffalos karaktär, ska prata om sitt missbruk. Det blir övertydligt, för malande, för mycket av en kurs i sexmissbruk. Jag har ingen aning om Stuart Blumberg, filmens manusförfattare och regissör, har personlig erfarenhet i ämnet, men det känns lite så, och det känns som om han emellanåt intar en försvarsposition. Det saktar ner och håller tillbaka filmen. Mycket synd.

Å andra sidan; "Thanks for Sharing" är Blumbergs regidebut, och en sådan är ju sällan perfekt, samtidigt som historien många gånger känns oerhört blumbergsk. Här finns drag, mer i känsla än handling, av hans andra manus, till exempel Ed Nortons regidebut "Tro, hopp och kärlek" och den smått briljanta "The Kids Are All Right" från 2010. Den känslan är, tillsammans med ensemblens, filmens stora styrka.

För om man söker en film med många sexscener och mycket naket, då får man gott leta vidare, "Thanks for Sharing" innehåller förhållandevis (och kanske förvånansvärt) få sexscener, och istället är det karaktärerna och deras relationer som ger drama och humor. Som ger oss några goda skratt och i slutändan gör "Thanks for Sharing" till en mysig må bra-rulle. Det är bra.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
DonnieD
Faktiskt en positiv överraskning. Kände för något lättsamt på bakfyllan så slängde på denna på netlix. Bra skådisar förvisso (Robbins, Ruffalo speciellt) men kändes som en 2/5 på förhand, en dramacom enligt mallen. Hur som helst var filmen delvis annorlunda och mer mångbottnad än jag trodde. Får bli en stabil 3/5 på denna!
Fermen
Jag gillade den. Ett intressant tema som görs på ett väldigt snyggt sätt med en perfekt cast. Kul att se Tim Robbins igen, Mark Ruffalo är perfekt i sin roll och den alltid charmiga Gwyneth Paltrow gör sin roll på ett värdigt sätt. Det blir en stabil trea i betyg.
Eirikur
sådär. helt ok.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler