Teza 2010

Drama
140 MIN
Engelska
Amharic
Teza poster

Synopsis

Etiopiens store filmregissör är tillbaka med en poetisk och visuellt vacker sannsaga om sitt lands tragiska nutidshistoria. Filmen följer läkaren Anberber när han under de första kaotiska åren av Mengistus marxistiska regim i början av 90-talet, återvänder till sin hemby efter många år av exil i Tyskland. Han finner ett Etiopien i krig, där föräldrar tvingas gömma sina söner i rädsla för att militären ska komma och kräva deras tjänster. Anberbers dröm om att kunna hjälpa sina landsmän förvandlas till en mardröm där hans kastas mellan ilska, sorg och en känsla av total maktlöshet. Med flashbacks från förr blandade med dagens verklighet berättar filmen ett lands historia sett genom en ung man med storslagna drömmar och många tunga besvikelser.
Ditt betyg
3.3 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Teza
Biopremiär
20 november 2009
Språk
Engelska , Amharic
Distributör
Folkets Bio
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

18 november 2009 | 16:18

En storslagen historielektion

"Teza" är en dramatisk film om Etiopiens moderna historia berättad ur läkarens Anberbers synvinkel. Resultatet är en storslagen berättelse som både skildrar de större sammanhangen och den lilla människans försök att förbättra världen och sig själv.

Filmen som är gjord av den store regissören Haile Gerima vann årets CinemAfrica och har fått priser på Venedigs Filmfestival. Huvudpersonen Anberber studerar till läkare i Tyskland och drömmer om att den etiopiske kejsaren ska störtas och folket ska få sina rättigheter. Den marxistiska regim som kommer efter är dock inte svaret på alla drömmar och Anberber får det tufft när han återvänder från sin exil.

Det finns många anledningar till att se "Teza". För det första hur ofta går det afrikanska filmer på bio i Sverige? Alldeles för sällan kan man snabbt konstatera. För det andra så får vi här en chans att lära oss en hel del om Etiopiens nutidshistoria. Båda dessa anledningar hade förstås varit oviktiga om filmen varit dålig vilket den inte är.

Filmen växlar mellan olika tidsepoker och vi får se barndomsminnen, tiden som glad och idealistisk student i 70-talets Tyskland, de första åren som läkare i verklighetens Addis Abeba och återkomsten till hans familj. Sakta växer svaret fram på varför han har återkommande mardrömmar.

Det här är också en skildring av Etiopiens långa inbördeskrig men inte genom direkta stridsscener. Istället får vi se familjer som gömmer sina unga söner för att militären inte ska kidnappa dem och skicka ut dem i krig.

Filmen rymmer mycket hat och ilska och visar på det utanförskap som rasism skapar. Våldet är en stor del av filmen utan att just visas hela tiden. Både de tyska rasisternas våld och krigets våldsamheter skapar trauman som det inte är lätt att ta sig ur.

Men det är också en väldigt kärleksfull skildring av en man med stora drömmar och trots att flera av dem krossas lyckas han hitta nytt hopp. Regissören lyckas med att få oss att känna oss nära dessa människor. Anberber står hela tiden i filmens centrum men det är också en hyllning till Etiopiens alla mödrar som gömmer sina barn från militären och till Anberbers mamma i synnerhet som välkomnar honom tillbaka och låter honom vara den han är.

Som ni hör så ryms det mycket känslor i "Teza" men det fungerar väldigt bra och blir just en sådan där storslagen och stark film som man ofta längtar efter att se. Det är dramatiskt, vackra bilder och musik som skapar stämning. Ett stycke etiopisk historia som säkert kan lära oss alla något nytt.

| 18 november 2009 16:18 |