Tetris 2023

Drama Historisk
USA
120 MIN
Engelska
Tetris poster

Synopsis

Drama som fördjupar sig i de juridiska striderna som ägde rum under det kalla kriget angående ägandet av det klassiska spelet Tetris.
Ditt betyg
3.3 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Anders Eklöf

26 mars 2023 | 10:00

Rafflande men klyschigt spelhistoriskt drama

Filmen om hur det beroendeframkallande fenomenet "Tetris" kom till är lika mycket en informativ och underhållande dramafilm om den rafflande historien om hur spelet tog sig utanför Sovjetunionen, som en snygg men något klyschig skildring av landet under 80-talet.
Har du lite koll på spelhistorien har du säkert hört berättelsen om hur det tidlösa pusselspelet "Tetris" importerades från Sovjetunionen och tog västvärlden med storm, men kanske aldrig i detalj. Filmen med samma namn av regissören Jon S. Baird ("Stan & Ollie") lyckas gediget skildra den sanna, snåriga och faktiskt riktigt spännande berättelsen om jakten på de svårfångade rättigheterna – men inte helt utan brister.
 
Här möter vi speldesignern och entreprenören Henk Rogers (spelas av Taron Egerton, känd från "Rocketman" och "Kingsman"-filmerna), som efter att ha kommit i kontakt med det för resten av världen helt okända spelet på en elektronikmässa i Las Vegas, ger sig ut på en smått otrolig resa till Moskva för att säkra rättigheterna att ge ut spelet i väst. Han är dock inte ensam om att vilja ha dem, då flera andra parter redan har rättigheterna för att lansera det på olika format och olika marknader, samtidigt som ryssarna själva är tveksamma till det hela.
 
Det hela känns lite som en "The Social Network" som utspelar sig i både 80-talets spelmarknad och under det kalla kriget, där en hungrig och blinkande elektronikbransch möter det karga, kommunistiska och för många invånare tuffa Sovjet. Taron Eagerton är grym som den påflugna säljaren, som är villig att göra nästan vad som helst för att få tag på rättigheterna och tjäna stora pengar – men också ta ett riktigt bra spel till den stora publik det förtjänar.
 
Dialogen är för det mesta välskriven och medragande, men ibland blir det en aning styltigt. Speciellt när de oerhört klyschigt onda ryssarna som bara Hollywood kan skriva pratar om kommunism i hotfulla termer som mer gör att filmen ibland känns som en parodi än en seriös verklighetsskildring. I kontrast till parodiryssarna får vi även träffa den blygsamma programmeraren Alekséj Pázjitnov (Nikita Efremov), som skapade spelet på sin fritid utan några som helst tankar på att det skulle bli en succé över hela världen. Det är fint att se hur hans och Henks relation sakta men säkert utvecklas, samtidigt som vi genom Alekséj får se ett mer jordnära Sovjet som döljer sig under den hårda byråkratin och bombhotet.
 
Filmens höjdpunkt är utan tvekan när Henk och två andra parter förhandlar om rättigheterna till Tetris samtidigt, medan representanter för företaget ELORG som äger spelet springer mellan de ovetande köparna med ny information efter varje möte. 
 
"Tetris" är helt klart en snygg film, som kanske skildrar minnet av 80-talet mer än verkligheten med burkiga datorer, neonlampor och ett synthigt soundtrack. Den använder sig även av riktigt snygga pixliga övergångar, som ramar in det hela med speltemat. Dock händer det att en del märkliga felaktigheter dyker upp, som när filmen använder sig av ett klipp från spelet "The Legend of Zelda: Four Swords Adventures" från 2004, ett spel som släpptes över tjugo år efter händelserna den ska skildra.
 
"Tetris" är en gedigen skildring av en otrolig men sann händelse, som dock är en aning för klyschig i sina grepp ganska ofta – och inte bara när det gäller hur ryssarna skildras. Den dramatiska kurvan är lite för tydlig, helt enkelt. För en både snyggare, mer fördjupad och bättre skildring av händelserna rekommenderar jag serieromanen "Tetris: The Games People Play" av Box Brown, även om filmen även den är sevärd och har existensberättigande.
 
"Tetris" har premiär på Apple TV+ den 31 mars.
| 26 mars 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tetris
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu