Tesla 2020

Drama Biografi
USA
96 MIN
Engelska
Tesla poster

Synopsis

Historien om uppfinnaren Nikola Tesla och hans stora upptäckter med elektricitet och ljus, samt hans relationer till rivalen Thomas Edison och J.P. Morgans dotter Anne.
Ditt betyg
2.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tesla
DVD-premiär
14 december 2020
Digitalpremiär
23 november 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

23 november 2020 | 17:30

Elektrisk Hawke i lysande biopic

Ethan Hawke är fullkomligt självlysande i en lika okonventionell som fängslande skildring av Nikola Teslas liv.
Numera kanske de flesta förknippar namnet Tesla med Elon Musks elbilsmärke, men för de helt historielösa kan jag upplysa om upphovet till namnet är mannen, myten och legenden Nikola Tesla. Den amerikanske uppfinnaren (född i nuvarande Kroatien) var en av nyckelpersonerna för tillkomsten av kommersiell elektricitet och revolutionerade utvecklingen av elektromagnetism under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. 
 
Mest utmärkande i hans karriär är det så kallade “strömkriget” där Tesla och företagaren George Westinghouse kämpade för införandet av växelström och konkurrenten Thomas Edison för likström under den tidiga elektrifieringen av USA i slutet av 1800-talet. Och det är denna period som ligger till grund för berättelsen i “Tesla”, då Tesla även inledde ett förhållande med finansmannen J.P. Morgans dotter Anne. 
 
Det allra mest iögonfallande med denna biografiska skildring är de okonventionella metoder där modern teknik och andra lekfullheter bryter det till synes klassiska berättandet. Mitt bland alla tidsenliga miljöer, noggrant utstuderade kostymer och traditionella narrativ dyker det upp laptops, smartphones och karaokesång. Vid ett tillfälle förvandlas till och med en dispyt mellan Tesla och Edison till ett glasskrig.  
 
Trots det uppenbara brytandet av den i övrigt tidstypiska skildringen så känns de moderna inslagen ändå passande. När filmens berättare plötsligt googlar fram information på sin MacBook skulle illusionen kunna brytas totalt, men Michael Almereyda sköter det på ett så pass säkert sätt att det faktiskt funkar. Och just att det är Almereyda bakom spakarna gör att greppet kanske inte känns så överraskande då han för tjugo år sedan regisserade just Ethan Hawke i den moderna Shakespeare-tolkningen “Hamlet”. Leken med det nutida och dåtida tar sig dock en extra snurr här, och det är ett lika underhållande som innovativt grepp för genren. 
 
Hawke själv är fullkomligt elektrisk (om ni ursäktar ordleken) i huvudrollen som Nikola Tesla. Likt filmens övriga angreppssätt så bryr sig inte Hawke om att lägga på en östeuropeisk dialekt på den kroatfödde Tesla, utan är nästintill sitt vanliga själv. Det är ett uppenbart val och inget som stjälper prestationen, då Hawke perfekt fångar Teslas besatthet och inskränkthet. Även Eve Hewson i rollen som Anne Morgan tillika filmens berättare, och Kyle MacLachlan som Thomas Edison matchar Hawke i rollistan. 
 
Trots att berättelsen mellan Tesla och Edison skildrats otaliga gånger förut (nu senast i Alfonso Gomez-Rejon “The Current War”) så lyckas Almereyda elektrifiera berättelsen om den trevande visionären och ge oss en inblick i psyket hos en av historiens mest prominenta uppfinnare. Även om det inkluderar karaokesång. 
| 23 november 2020 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tesla
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu