Taking Lives 2004

Taking Lives poster

Synopsis

Bygger på en roman av den engelske författaren Michael Pye. FBI-agenten Illeana Scott kallas till Kanada för att bistå Montrealpolisen i jakten på en ung seriemördare. Under sin färd genom USA ikläder sig denne sina offers identitet efter att ha mördat dem...
Ditt betyg
2.9 av 224 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Taking Lives
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
29 september 2004
Språk
Engelska
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Maria Dahlstedt

1 januari 2008 | 00:00

Den bästa i sin genre på länge

Beslutet att kalla in FBI:s skickligaste, och antagligen sexigaste, agent Illeana Scott (Angelina Jolie) tar kommissarie Hugo Leclair tillsammans med polisledningen redan när det första i raden av brutala mord skakar Montreal och dess invånare. Detta uppskattas föga av kollegorna som till en början ser morden som spänning i tillvaron och sin chans att visa vad de går för. Snart leder dock Scotts okonventionella metoder och specialkunskaper i gärningsmannaprofiler in utredningen på ett spår som erbjuder kåren all spänning de kan önska och som ställer var och en på hårda prövningar. Scott har nämligen börjat skönja ett minst sagt otrevligt mönster hos den skrämmande sluge gärningsmannen. Ty mördaren nöjer sig inte med att ta livet av sina offer, han iklär sig dessutom deras identitet en tid efteråt…

Ethan Hawke, som varit något av en favorit sen "Gattaca", gör vad som krävs för att verka trovärdig i sin roll som Costa och detsamma gäller de övriga skådespelarna. Inga Oscarsstatyetter att vänta men tillräckligt övertygande för att leva upp till åtminstone mina förväntningar.

"Taking lives" är en snygg film. Snyggt intro, snyggt filmad och snygga skådespelare. Den ska ha all credit för att den lyckas med konstycket att hålla min fulla uppmärksamhet på duken varje minut rakt igenom (med viss reservation för att handen reflexmässigt flög upp framför ögonen vid ett par tillfällen). Tricket, att låta filmen vara så där snuskigt nära en upplösning hela tiden, förefaller varken konstlat eller uttjatat.

Denna psykologiska thriller bygger på en bok av den engelske författaren Michael Pye och saknar all tillstymmelse till värme. Den är riktigt läskig och det bästa i sin genre på länge. Det är inte en överdrift att säga att jag uppskattade att vårsolen fortfarande var uppe då jag lämnade biografen. Känsliga personer gör rätt i att invänta DVD-släppet.

I sin jakt på att förvirra och komplicera jakten på mördaren begår dock filmskaparna ett och annat misstag. Flera gånger brister gärningsmannaprofilen utan att detta uppmärksammas i filmens slutskede. Påstås det som ett exempel att mördaren besitter egenskaper som han visar sig sakna, skulle ju en liten kommentar om den felade länken vara på sin plats någonstans innan eftertexterna har börjat rulla och lamporna tänts.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Taking Lives
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu